Altădată, în Divizia A; acum – în Liga a III-a! Pe scurt, Flacăra – Petrolul, astăzi la Moreni

Dragos Trestioreanu -

Altădată, în Divizia A; acum – în Liga a III-a! Pe scurt, Flacăra – Petrolul, astăzi la Moreni

Înainte de 1989, originalul FC Petrolul Ploiești se deplasa, preț de vreo 30 de kilometri, pentru a oferi replica unei echipe cu „spate tare”, Flacăra Moreni. Pe un stadion dintr-o vale, când vii dinspre Ploiești, Florești și Filipeștii de Pădure, unul modernizat la parametri ridicați de către politrucii de-atunci, Petrolul părea o victimă sigură, incapabilă de a suporta presiunea venită de sus. S-a scăpat însă ceva din calcul. Mai precis că Moreniul fusese o localitate din fosta regiune Ploiești, o regiune în care, fotbalistic vorbind, toată lumea ținea cu Petrolul! Astfel încât, ostilitatea nu a putut fi la cota dorită. Iar dacă ne amintim și că „galben-albaștrii” au prins o zi mare tot atunci, Gică Liliac apărând și un penalti ciudat acordat, hai sa-i zic doar așa, nu a mai mirat victoria cu 2-1 reușită împotriva dorinței celui care era mentorul formației dâmbovițene. Una ce-a devenit total antipatică petroliștilor, dar nu numai, ca și Victoria București. Situația de dinainte de ’89 s-a perpetuat și… acum, în Liga a III-a, mai ales după jocul din tur, care a avut o poveste absolut aparte. Nimeni nu a uitat modul dificil în care ploieștenii au întors scorul de la 0-1 la 3-1, dar au mai primit un gol pe final, când oaspeții erau doar cu șapte fotbaliști de câmp pe gazonul de la „Ilie Oană”!!!

Astăzi, 30 martie 2018, un alt FC Petrolul, născut în vara lui 2016, vine la Moreni și tot în căutarea unui succes, absolut necesar pentru promovarea în Liga aII-a. Se va mai lupta doar cu echipa locală, fără alte planuri făcute în spatele ușilor închise! Va fi numai un duel corect între două echipe de fotbal, mai valoroasă, cel puțin înainte de primul fluier, fiind cea oaspete. Cea care vine, față de tur, cu un alt antrenor principal, Romulus Ciobanu în locul lui Octavian Grigore, dar și cu câteva achiziții cu nume, precum Alexandru Ichim, Raul Avram sau Cristian Andor. Plus co-golgheterul Seriei a III-a, împreună cu cu Sergiu Arnăutu, actualul petrolist Daniel Cîrjan. Totuși, plusul de valoare nu-i suficient, ci trebuie concretizat și pe teren, în fața unei formații clasate pe locul 8, în clasamentul la zi, și care a câștigat și ea la Aninoasa, ca și FC Petrolul, dar cu un scor strâns, 4-3, în reprogramata primă etapă a returului. Romică Ciobanu are norocul unui lot din care ar putea lipsi doar unul dintre fotbaliștii „U 19”, râmniceanul Saim Tudor, o entorsă suferită la ultimul antrenament făcându-l incert. Însă, posibilul său înlocuitor, dacă nu are cumva alte planuri Ciobanu, este în plină formă și cu mare poftă de gol, mai exact Cosmin Lambru, care a bifat două goluri, ultimele ale Petrolului, la Aninoasa. Deci, sunt premise pentru un joc foarte bun, mai ales că în deplasare „lupii” s-au dovedit nu numai de neînvins, ca și acasă, de altfel, dar au evoluat parcă mai dezinvolt. Așa este de dorit s-o facă și azi, mai ales că le vor fi alături foarte mulți – pentru un dulel pe teren străin – suporteri, a căror putere de a-i încuraja este bine cunoscută chiar în toată țara!

Va conduce meciul de la Moreni un arbitru de prim eșalon, bucureșteanul Dragoș Istrate, care va fi asistat de doi tușieri din Râmnicu Vâlcea, Marius Badea și Alexandru Mihăilă, toți trei urmând a fi supervizați din tribună de mai puțin cunoscutul Ioan Filip (Slatina). Organizatorii jocului vor avea un examen greu de trecut, observatorul de joc fiind intransigentul Sorin Cojocaru, fost ofițer MApN bine știut pentru strictețea cu care își face… meseria. Iar asta s-a văzut și la cele câteva partide ale Petrolului la care a fost delegat în tur, ca și la prima manșă a barajului de promovare în L3, de la Răcari, cu Dentaș Tărtășești, din vara trecută!

Foto: www.dbonline.ro, www.liga2.ro și Youtube