Altădată, înger (păzitor); acum, demon (pe jumătate). Cobrea a „mâncat” victoria Petrolului, la Chiajna!

Dragos Trestioreanu -

Altădată, înger (păzitor); acum, demon (pe jumătate). Cobrea a „mâncat” victoria Petrolului, la Chiajna!

După încă un meci fără victorie al Petrolului, echipă ce are nevoie numai de succese ca să mai spere la un miracol – cel al salvării de la retrogradare, partea plină a paharului ar fi bilanțul lui Jerry Gane în deplasare: trei meciuri, nicio înfrângere, 5 puncte, după doar două goluri marcate! Partea goală, dar pentru care nu poate fi acuzat tehnicianul: eșecul din partida de acasă cu FC Voluntari, care trebuie pus exclusiv pe intervențiile de cartonaș ale lui Stana și Pulhac, și remiza de la Chiajna, cauzată de o altă eroare, cea de începător, impardonabilă, a lui Cobrea. Înger păzitor al buturilor la Cluj și Timișoara, demon – la patru minute după ce fotbalistul care se simte ca… peștele în apă pe sinteticul Concordiei, marcându-i goluri de câte ori îl calcă, Astafei, deschisese scorul. Fără gafa căpitanului, Petrolul ar fi oferit suporterilor săi – jos pălăria pentru grupul de 500 de ultrași din peluza arenei ilfovene! – un… deja-vu! Mai exact, un gol ce putea fi cel al victoriei, marcat la fel ca în Banat, reușit de aceiași jucători ca și în meciul cu ACS Poli, adică Ziani și mai sus-amintitul Astafei. Un gol care putea însemna, tot ca acolo, trei puncte! Puncte care ar fi redus la șase lungimi ecartul Chiajnei față de Petrolul, formația ilfoveană fiind plasată, în prezent, pe locul de baraj. Însă, aidoma confruntării cu FC Voluntari, o greșeală – atuci au fost chiar două! – a schimbat cursul jocului, stângul lui Cobrea (piciorul de bază îi este dreptul!) i-a trimis mingea în picioare ex-petrolistului Marian Cristescu, ținut de tricou, apoi, din afara careului și până în suprafața de pedeapsă, de fostu-i coechipier de la „U” Cluj, Bucșa. O victimă a greșelii colegului său de echipă! După Stana și Pulhac, și Bucșa va sta în tribună un meci, dacă nu cumva chiar două, ulterior cartonașului roșu primit direct, ca urmare a faultului din postură de ultim apărător.

Petrolul a început curajos meciul contra Concordiei, a combinat frumos, a dus jocul sus, a tras la poartă de mai multe ori, prin Zoubir, Pacar și Gavrilă, Bălgrădean având emoții aproape la fiecare șut al celor trei jucători de profil ofensiv ai ploieștenilor. Ilfovenii au încercat și ei câte ceva pe același plan, dar prima lor ocazie calră de gol a venit abia în finalul primei reprize, atunci când Cobrea a avut o intervenție – la voleul lui Cristescu, de la 17 metri, central – care nu prevestea deloc ce avea să se întâmple în primul sfert de oră al mitanului secund. De altfel, raportul fazelor de poartă, în primele 45 de minute, a fost de 6-4 în favoarea vizitatorilor. Cei care au avut cea mai mare oportunitate de a marca prin Mișelăricu, care și-a bătut joc de o centrare foarte bună a lui Gavrilă, fotbalist aflat la cel mai bun meci al lui de când a venit la Petrolul.

Și partea a doua a jocului a început bine pentru oaspeți, deschiderea scorului venind absolut firesc. Extrema cu codiță i-a pasat înapoi, pe dreapta, lui Ziani, maghrebianul a centrat înalt, din prima, pe partea cealaltă, balonul i-a survolat pe Pacar și Feussi, iar Astafei a reluat spectaculos din voleu, cu dreptul, printre picioarele camerunezului, obiectul de joc atingându-i una dintre gambe fundașului ilfovean, atât cât a fost necesar să facă inutilă intervenția lui Bălgrădean. Fostul internațional a privit cum mingea se duce glonț în colțul lung. Atunci, Petrolul deja era pe val, Astafei (foto; www.dolcesport.ro), acompaniat de Begeorgi, pemițându-și, după reușită, un dans amuzant. Era minutul 53. Dar, când e să se aleagă praful, chiar și așa, pe jumătate, a fost suficient ca portarul „lupilor” să paseze spre Bucșa, presat de Cristescu și Pena, și s-a ajuns la… penalti și eliminare! Rămași pentru a doua oară consecutiv în inferioritate numerică, petroliștii au rezistat, de data aceasta, ba chiar, Paolucci – intrat pe final în locul unui Ziani aflat în zi bună – a fost aproape de a fi dat lovitura de grație, dacă sar fi plasat mai inspirat la o centrare bună a lui Gavrilă, expediată în primul minut de prelungiri. S-a terminat 1-1, cu ambele goluri reușite în primul sfert de oră al reprizei secunde (53 și, respectiv 58). La final, s-a rămas cu senzația că, fără eroarea lui Cobrea, Petrolul ar fi obținut a patra victorie din acest campionat. Nu a mai fost să fie, iar resemnarea aproape că a ajuns… după colț!

CONCORDIA: Bălgrădean 7 – Feussi 5.5, Tincu 6, Odibe 6.5, Niasse 6 (73 – Ad. Cristea 6), Bucurică 7 – G. Giurgiu 6 (55 – N. Roșu 5.5), Obodo (cpt) 7, Purece 6 (30 M. Cristescu 7) – Garcia 5.5, Pena 6. Antrenor: Adrian Falub.

PETROLUL: Cobrea (cpt) 4 – Beța 7, Mișelăricu 7, Benga 7, Begeorgi 7 – Bucșa 6 – Gavrilă 7, Zoubir 6 (80 – Guerriero), Ziani 7 (87 Paolucci), Astafei 7.5 – Pacar 6 (62 – Mareș 5.5). Antrenor: Ionel Gane.

Au arbitrat: Horațiu Mircea Feșnic 6 – Alexandru Cerei 7 (ambii din Cluj) și Bogdan Velicu 6.5 (București).

Arbitru de rezervă: Dan Florin Dreve (Cluj).

Observatori: Ioan Valer Șulea (Brașov), pentru joc, și Ionel Popa (Pașcani), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Begeorgi (76), N. Roșu (82).

Cartonaș roșu: Bucșa (58).

La final, aflându-se pe rând la microfonul televiziunii Dolcesport, cei doi antrenori și câțiva dintre combatanți au declarat: „Am jucat bine, dar a venit greșeala prin care am luat gol și am rămas în zece. Nu ne ajută foarte mult acest punct. Dar nu vom ceda și vom lupta în continuare. Am reușit să arătăm mai bine de la meci la meci” (Ionel Gane); „A fost dificil. Am avut destule situații în care puteam marca. Ne-a lipsit calitatea la pasa finală și la finalizare, dar, cu toate că nu am făcut un joc strălucit, puteam câștiga” (Adrian Falub); „Portarul nostru (n.r. – Cobrea) a avut o degajare greșită. Am încercat să repar greșeala, dar am stricat și mai tare. Am luat și cartonaș roșu. Am avut o șansă bună să ne apropiem. Mai sunt totuși șanse matematice” (Dan Bucșa); „Noi ne-am dorit să jucăm din ce în ce mai bine, de la meci la meci. Asta se vede. Din păcate, nu reușim să câștigăm. E frustrant, atunci când dominăm meci de meci, dar nu câștigăm. Sunt foarte supărat, nu am cuvinte. Meritam să câștigăm. Îmi doresc ca, în ultima etapă, să avem încă șanse matematice și să scăpăm această echipă frumoasă de la retrogradare” (Victor Astafei); „Ne-am dorit foarte mult cele trei puncte. Era vital pentru noi. Am pus presiune pe adversar, dar am suferit la finalizare. Situația devine critică la Concordia, cu cât trec etapele” (Marius Pena); „Pe jucător îl face mare echipa. Eu mă pun în slujba echipei și sper să o ajut cât mai mult. Am fost mult prea agitați să marcăm, mai ales după ce au rămas cei de la Petrolul în zece jucători” (Adrian Cristea). De subliniat că, pentru a doua oară în acest campionat, Petrolul s-a afișat cu echipamentul de deplasare, cel violet. Dacă, la Botoșani, s-a pierdut meciul, „flacăra violetă” putea să aducă noroc la Chiajna. Poate altădată, dar numai de nu ar fi tardiv!

În ceea ce privește arbitrajul tînărului clujean Horațiu Mircea Feșnic, cel care se anunța o mare speranță, merită zăbovit. Trec peste faptul că a arătat primul cartonaș, care a fost cel… roșu, abia în minutul 58, iar până la final, a mai dat două „galbene, câte unul de fiecare tabără, și o să mă refer la trei faze pe care le-a judecat greșit, fiind parcă legat la ochi! Mai întâi, nu a văzut o împingere, la un corner, în careul mare al Concordiei, a lui Christian Obodo asupra lui Alexandru Benga, atunci când putea pune lesne mingea pe var, la scorul de 0-0, în prima repriză. Tot în cea dintâi parte a jocului, în penultimul minut, a dictat fault în atac la Marian Cristescu, la un contact cu Dan Bucșa, ambii atacând mingea cu piciorul sus, impresia fiind că ar fi trebuit să acorde lovitură liberă indirectă, din marginea interioară a suprafeței de pedeapsă a Petrolului, alte păreri înclinând chiar către o lovitură de la „11 metri”. În repriza secundă, nu a sancționat o preluare clară cu brațul drept, în careul advers, a lui Bogdan Bucurică, într-o fază ce se putea solda cu golul victoriei Concordiei! Dacă, la faza de penalti a gazdelor, a procedat corect, eliminându-l pe Bucșa, în rest a mai închis ochii și la un fault al lui Karim Ziani asupra lui Obodo, în urma căruia oaspeții au lansat un contraatac foarte periculos. Tot așa, adică greșit, a mai judecat și câteva dueluri din câmp, atunci când putea scoate – mai devreme – cartonașele din buzunar. Semn că „aerul înălțimilor” l-a cam amețit pe ardelean!

Viitorul meci al Petrolului, cel împotriva echipei CS Universitatea Craiova, este programat vineri, 15 aprilie, de la ora 20.30, pe arena Ilie Oană, din Ploiești, în etapa a VII-a a play-out-ului, ploieștenii rămânând, și în continuare, deținători ai „lanterna roșie”, cu doar 9 puncte.