Cel mai așteptat meci al „lupilor” de la promovarea în Superligă are loc astă-seară pe arena Ilie Oană! Prima manșă a duelului dintre Petrolul și FCSB, așteptată cu sold-out și speranțe pentru „lupi” de a stopa șirul eșecurilor!

Dragos Trestioreanu -

Cel mai așteptat meci al „lupilor” de la promovarea în Superligă are loc astă-seară pe arena Ilie Oană! Prima manșă a duelului dintre Petrolul și FCSB, așteptată cu sold-out și speranțe pentru „lupi” de a stopa șirul eșecurilor!

De la cel dintâi duel din Superligă al FC Petrolul cu un grand al campionatului, FC Rapid, în așa-numitul „Primvs Derby”, deși giuleștenii nu mai sunt ce-au fost cândva pentru a le atribui și în continuare titulatura de altădată, abia în etapa a XIII-a, la alt meci de tradiție, potrivit vocilor care afirmă cu tărie că FCSB = Steaua, arena Ilie Oană se va ocupa aproape la capacitate. Exceptând, evident, zonele în care se asigură distanța între suporterii celor două grupări, care – dacă n-ar fi existat – am fi avut parte de un stadion în care să nu poți arunca un ochi. Însă, legea e lege, trebuind respectată cu sfințenie. Al doilea sold-out este astăzi, iar al treilea tot al turului sezonului regular mai are puțin de așteptat. Chiar dacă nu a descoperit acum America, conducerea clubului găzarilor, apelând la o mai veche idee – vânzarea biletelor la pachet pentru două partide consecutive acasă – s-a asigurat de bani, în avans. În afara de cei încasați pentru partida contra FCSB, de duminică, 9 octombrie, ora 21.30, prind bine și cei deja luați pentru duelul cu FC Argeș, de luni, 24 octombrie, 18.15. Deși, este posibil ca peste 15 zile arena să nu mai fie plină, scopul s-a bifat: tichetele s-au vândut și pentru acum, și pentru atunci, cu totul!

Combatantele de azi nu sunt în cea mai bună perioadă a lor, Petrolul – după trei insuccese la rând, dintre care unul pe „Ilie Oană”, cu Farul – a tot picat în ierarhia play-off-ului, oprindu-se pe primul al play-out-ului. Iar FCSB se află mai jos decât și-ar fi închipuit și cel mai pesimist al echipei lui Gigi Becali, adică pe un loc de baraj, cu puncte puține, dar și cu două restanțe, una la Botoșani, cu FC, alta, la București contra campioanei en-titre, CFR Cluj. Motiv pentru care finanțatorul-împrumutător al „roș-albaștrilor” a declarat ferm – sau sus și tare, cum vreți s-o luați – că, la Ploiești, Florinel Coman și coechipierii săi, menajați sau dimpotrivă, la jocul din CEL, de la Silkeborg, scor: 0-5 (foto), musai să se impună, că altfel s-ar duce cu ața nu… puiul, ci play-off-ul! Ceea ce, potrivit lui Nicolae Dică, antrenorul principal despre care se speculează că ar fi, astă-seară, cu sabia lui Damocles deasupra capului, ar fi cam o exagerare. Acesta apreciază că disputa cu Petrolul nu ar fi chiar una decisivă în perspectiva calificării, la finele sezonului regular, între primele șase echipe ale campionatului. În fond, are dreptate, mai fiind încă 18 meciuri de bifat până atunci, adică puse în joc încă 54 de puncte.

Nae Constantin, omologul lui Dică de pe banca „galben-albaștrilor” nu are decât o absență în lot, mijlocașul de bandă francez Harrison Manzala, cel care a suferit o accidentare musculară la Mediaș, în meciul victorios din play-off-ul Cupei României, împotriva divizionarei secunde CSC Șelimbăr. În rest, tot efectivul este gata de luptă în confruntarea cu o formație care stă bine de la mijloc în sus, dar în a cărei defensivă ar mai fi „o pâine de mâncat”. Trupă pregătită să se apere cât poate de bine, cu „turnul de control” Gabriel Tamaș mereu la datorie, și să reacționeze prin contratacuri și specularea la maximum a fazelor fixe, FC Petrolul trebuie însă a fi mai atentă ca niciodată la jucători precum Darius Olaru, Malcom Edjouma, Octavian Popescu, Andrei Cordea, Andrea Compagno și mai sus-numitul Coman, căpitanul bucureștenilor din… Berceni. Informație făcută public, la alibi sau nu, de către managerul sportiv al FCSB-ului, bine cunoscutul Mihai Stoica (foto mijloc, sus), alias Meme, din defensivă ar putea lipsi internaționalul estonian Joonas Tamm, ieșit dintr-un antrenament recent din cauza unei accidentări mai vechi. În schimb, tot oficialul bucureștean a anunțat că fostul astrist nord-macedonean Risto Radunovic, adversar al României în grupele Ligii Națiunilor, s-ar fi refăcut miraculos de o problemă musculară, la… miraculoasa Marjana, din Serbia, și poate astfel juca.

Că nu admite altceva decât 3 puncte câștigate în duelul cu Petrolul s-a observat din momentul în care se zice că Gigi Becali ar fi ordonat ca în Danemarca să nu se deplaseze deplasat șapte titulari. Dintre care – cu excepția posibilă a lui Tamm – șase vor fi cu siguranță în primul „11” din seara aceasta, la Ploiești. Mai precis, cei pe care i-am trecut, mai jos, cu majuscule: Târnovanu – CREȚU, Dawa, Haruț, Radunovic – OLARU, EDJOUMA, Octavian Popescu – CORDEA, COMPAGNO, COMAN. Dar, toți aceștia nu vor fi… singuri pe teren, Nae Constantin având posibilitatea – de ce nu? – să alinieze o formulă, așa cum scriam sus, de luptă, cu fotbaliști care și-au însușit foarte bine strategia lui: Leitner (Vâlceanu) – Borța (Pashov), Meijers, Tamaș, Huja, Țicu – Mathaus – Seto, Jair, Grozav (Cioiu) – Irobiso. Recunosc că ar fi o premieră absolută urcarea lui Mathaus în fața apărării, ca și jocul fără un mijlocaș obișnuit de bandă dreaptă, însă nu cred că Nae o va ataca pe FCSB din start, pentru a miza astfel pe mai mulți jucători cu profil ofensiv. FC Argeș i-a rezistat cu brio presiunii „Craiovei lui Rotaru” și a câștigat, iar FC Botoșani, în „vulcanul” din cartierul Giulești, Rapidului, aceasta egalând abia în finalul meciului, după o fază în care nu se supăra nimeni dacă se dădea fault al autorului golului de 1-1 asupra mijlocașului dreapta al moldovenilor. Deci, cu dăruire, devotament, ambiție și noroc, se poate învinge chiar și când nu ești favorit!

Cât privește brigada de arbitri, de data aceasta „bucureșteanul obligatoriu” va fi și pe teren, asistentul de la tușa unu, Valentin Avram, și lângă gazon, rezerva Iulian Dima, despre care se scria, odată, că ar fi rudă cu… Valeriu Argăseală, directorul general al FCSB, și în camera VAR, arbitrul Horia Mladinovici, cel care este secondat acolo de către asistentul Marius Badea, din Craiova. În rest, doi clujeni, centralul Horațiu Feșnic (Cluj), un favorit al lui… Becali, potrivit unei declarații de la un moment dat a acestuia, și tușierul Alexandru Cerei. Observatorii vin de la Galați (Liviu Ciobotaru), pentru arbitraj, și – se putea altfel? – din București, fostul fotbalist Ion Cățoi, pentru joc. Să vedem ce va fi totuși în timpul meciului, necontând supozițiile dinaintea sa! De subliniat că partida dintre Petrolul și FCSB va fi prima a ploieștenilor dintr-o serie de cinci, patru din Superligă, ultimele trei din turul sezonului regular și prima din retur, și una din Cupa României, cea dintâi din grupă: cu FCSB, azi, de la 21.30, la CSU Craiova (sâmbătă, 15 octombrie, ora 21.00), cu FC Argeș Pitești (luni, 24 octombrie, 18.15), respectiv cu Sepsi Sfântu Gheorghe (joi, 20 octombrie, ora 18.15). Data și ora de desfășurare a duleului de la FC Voluntari, din campionat, nu a fost stabilită încă, dar va fi cu siguranță la finalul lunii acesteia.

O noutate la partida cu FCSB va fi mutarea denumirii supermarketului „La Cocoș” (având un magazin la Ploiești și altul la București), ultimul sponsor al „lupilor”, de pe spatele tricoului pe fața acestuia, alături de cel al „MRS”, inscripționat de la începutul campionatului. La prezentarea oficială, însoțit fiind, ca nimeni altul de până acum, de președintele executiv al clubului, Costel Lazăr, antrenorul principal Nicolae Constantin și fotbalistul Constantin Budescu, antreprenorul brandului „La Cocoș”, Iulian Nica (foto jos, al doilea de la dreapta la stânga), a strecurat în discursul său și o notă critică: „Le mulțumesc conducătorilor clubului, domnului președinte împreună cu echipa lui, pentru că au organizat activitățile de care echipa a avut nevoie și, chiar dacă nu au luat cele mai bune decizii în anumite momente, totuși au reușit să mențină un echilibru între nevoile echipei și resursele de care dispuneau”! Tare debut!

Foto: Ionuț CĂRBUREANU, www.fcpetrolul.ro, www.stirileprotv.ro, www.impact.ro și www.news.ro