Am fost triști, am plâns la faliment, dar am sperat că Petrolul nu moare! ȘI NU A MURIT! TRĂIEȘTE DIN PLIN!

Dragos Trestioreanu -

O după-amiază călduroasă de iunie. Anul 2017, într-o sâmbătă, pe 24… O zi de păstrat în memoria tuturor celor care s-au născut, trăiesc și vor fi până la capăt cu PETROLUL în suflet… Este ora șapte… Liftul urcă încet spre etajul al III-lea al arenei Ilie Oană… Parcă – wow! – nu se mai oprește… Dar, se deschid și ușile, în sfârșit, și ce văd?

1 bisUn stadion scăldat încă de razele de soare, ce scot și mai  mult în evidență galbenul și albastru! Aproape la fel ca și la finala din 2013! Este 19.15 și încă nu a ajuns toată lumea, peste 12.000 de pătimași suporteri fiind așteptați încă în peluze și tribune. Ca într-o minune, în doar 10 minute arena e plină, locurile libere fiind cele impuse de regulamentul de desfășurare a meciurilor. Peluza 1 e full, tribuna a II-a e full și, culmea, și tribunele I și 0 sunt la fel! Doar în jurul băieților magnifici din Peluza Latină mai este loc, dar – deh – regulamentul bata-l vina! În sectorul destinat suporterilor echipei oaspete, AS Dentaș acum, să fie vreo 50 de suflete. Liniștite și… fără speranțe după acel 0-3 de la Răcari al favoriților!

1Ora 19.25, rumoare pe tot stadionul, începe marșul fostelor glorii! Aplaudând asistența și primind, în schimb, onorul acesteia. Cu Mircea Dridea în frunte, pășește mândră o parte dintre cei care au făurit ISTORIA: Virgil Dridea, Eduard Iuhas, Octavian Dincuță, Camil Oprișan, Constantin Ștefan, Haralambie Ion, Petre Butufei, Gheorghe Mârzea, Ion Catană, Sandu Pitulice, Paul Gușă, Adrian Toader, Eugen Baștină, Marcel Abăluță, Daniel Zafiris, Gheorghe Goe Matei, Marian Jean Grama, Laurențiu Lara Costache, Costel Ilie, Ciprian Pura, Marius Măldărășanu, Nicolae Nuță, cerându-le scuze acelora pe care i-am omis fără vreo intenție! Stadionul fierbe, deja! Urmează clocotul!

1 bis 2Echipele ies pe teren ,conduse de arbitri, salută și se pregătesc de start. Și-atunci – când și televiziunea Digisport a acceptat, volens-nolens, decalarea debutului jocului -, pe toata Peluza 1 se înalță o pânză uriașă cu… „dacii petroliști”, pe fondul replicilor din „Columna”, slobozite prin stația de amplificare. În spatele ei, puțin în lateral, se zăresc imagini care vor emoționa puțin mai târziu toată România, toată Europa, tot mapamondul! Dar, mai e până acolo. Tribuna a II-a replică în același modul 3D, pe un fond galben-albastru, după ce un scut uriaș stilizat apăruse deja în Peluza a II-a. În plus, bannere uriașe de jur împrejurul arenei, cu mesaje bine țintite, cu miez. Este un show care a generat lacrimile de emoție, pe stadion. Sub soarele de iunie, coregrafiile strălucesc! Undeva, ascuns, stă regizorul lor dintodeauna din epoca modernă, Octav Preda, băiatul care a venit din Anglia să-și petreacă… concediul lucrând zi-lumină, împreună cu mii de colaboratori, mari petroliști și ei, pentru ceea ce avea să fie SPECTACOLUL ANULUI pe o arenă de fotbal din țara noastră! Era ceva atât de înălțător, încât mi-aș fi dorit să le transcriu aici numele tuturor celor care au concurat la realizarea – și reușita, totodată – mega-show-ului! Iar când pânza de la Peluza 1 a fost lăsată, iar bannerul de pe lățimea ei schimbat cu un altul, la fel de interesant, au apărut… 2.000 de scuturi galben-albastre de mari dimnesiuni, ilustrând cum nu se putea mai bine tema coregrafiei: REVENIREA SCUTULUI ÎN CASA LUI ȘI LA ECHIPA CARE ÎL MERITĂ – NOUL FC PETROLUL PLOIEȘTI!

ScuturiPe acest fond de mare încărcătură emoțională, parcă într-o imaginară transmitere de ștafetă, cel mai mare fotbalist din istoria „all time” a Petrolului, Mircea Dridea, cu o eșarfă galben-albastră în jurul gâtului, îl conduce spre centrul terenului pe un puști simpatic, echipat în albastru, având pe spatele tricoului inscripționat numărul pe care îl poartă tatăl său: 10! Este cel pe care l-am văzut tot campionatul pe teren, înainte și după meciurile Petrolului ’52, purtând un renume care ne aduce aminte de un play-maker de dată mai recentă al Petrolului. Lucas, nu Pablo, nu Torres, ci simplu: Lucas Tudor. Aadică, fiul căpitanului de-acum al FC Petrolul, Claudiu Tudor. Împreună cu doi foști fotbaliști din generații diferite, Mircea Dridea și Silviu Crângașu, președintele AJF Prahova, copilul execută lovitura de începere onorifică a returului barajului de promovare în Liga a III-a. „And the show must go on!”.

T2Ca într-un thriller, meciul începe absolut neașteptat, cu un șut de pe la 40 de metri, din cădere, al atacantului Dentașului, Florin Lețu, cel care îi imprimă balonului o traiectorie ireală, Ionuț Marinică intuindu-o mult prea târziu. Era minutul 8 și… FC Petrolul 0, AS Dentaș 1!!! Curios, reacția fanilor alb-verzilor e moale, pasivitate ciudată în colțul de peluză a II-a destinat lor!!! Instantaneu, din aproape 15.000 de piepturi izbucnește strigătul de luptă: HAI PETROLUL! S-a redus doar ecartul de trei goluri, nimic altceva! Chiar dacă, din acel moment și vreme de un ceas, pe tabelă a stat scris acel ireal 0-1!

P2bisCampioana Dâmboviței își vinde scump pielea pe „Ilie Oană”, nu mai amenință buturile „brandului”, dar se descurcă de minune în câmp, cu un ax central defenisv puternic, cu doi Marius, Mustafa & Sandu, ca „închizători” fără plămâni, Marius Penescu și Robert Dobre, cu un fâșneț înzestrat în bandă, Aurel Badea, cu un vârf din stirpea lui… Cămătaru, deja-amintitul Lețu, și – nu în ultimul rând – cu un portar, Cosmin-Ciprian Curiman, adevărat înger păzitor. Cu pressing avansat, dar și  joc bine distribuit pe compartimente, cu mare risipă de energie, Dentașul și-a apărat fiecare centimetru de teren! Și-a rezistat până când, la o oră după ce deschisese scorul, veteranul Daniel Chiriță a trimis senzațional pe dreapta pentru „argintul viu” Nini Popescu, cel care, altruist, i-a pasat unui Adrian Vintilă aflat în alergare și cu mare foame de gol. O reluare din prima sus, în plasă, și o explozie imediată pe întreg stadionul! Putea începe lupta pentru răsturnarea rezultatului!

IncendiuNumai că, bucuroși peste măsură de acest gol, câțiva ultrași din Peluza 1, au aprins torțe galbene pe care le-au aruncat ulterior nu numai în spatele porții oaspeților, ci și în careul mare al acestora, obligându-l astfel pe arbitru să întreupă jocul. Fumul a umplut arena, dinspre acel loc spre tribuna a II-a și cealaltă peluză, a mai izbucnit și un mic incendiu de la un steag, dar intervenția rapidă a pus capăt clipelor de derută. Fumul s-a rispit, astfel încât partida a fost reluată după 10 minute, cu același stadion fremătând în așteptarea golului victoriei petroliștilor!

FumigeneȘi a venit minutul 85, cu o uriașă surpriză. Îmbrăcând tricoul galben cu numărul 7, cel atât de drag lui, președintele executiv al FC Petrolul, Cristi Vlad, a venit la marginea terenului pentru o schimbare care să-i ofere visul cel mare al lui: să evolueze câteva minute oficiale pe noul „Ilie Oană”! A ieșit Claudiu Tudor, punându-i banderola pe braț… șefului de la birouri, aplauzele fiind adresate ambilor bravi ambițioși luptători pentru ca PETROLUL SĂ NU MOARĂ! Dezinvolt, Cristi Vlad a trecut pe postul favorit, cel de mijlocaș central, a limpezit jocul și a și tras de la distanță, obligându-l pe portarul oaspeților abia intrat pe teren, Cornel Nedelea, să se întrebuințeze serios. A mai trecut un minut de la intrarea lui Cristi, și Tavi Grigore l-a trimis pe teren și pe junele de 18 ani, Tiberiu Nițescu, înlocuindu-l pe cel mai în vârstă echipier, Daniel Chiriță (43 de ani)! Au mai trecut încă 60 de secunde, Tibi și-a pus în valoare arma letală a sa – pasă decisivă „pe gaură”, iar Nini Popescu – MVP-ul meciului, ca și al finalei județene a Cupei României! – a intuit-o, s-a lansat, l-a „culcat” pe apărătorul buturilor adverse și a trimis spre poarta goală, efortul disperat al unui fundaș al Dentașului dovedindu-se inutil! Era minutul 87, însă mai erau de jucat încă… 13! Și, când mai erau două minute până la fluierul final, două dintre rezervele utilizate de antrenorul Marius Stănică, Ciprian Ana și, respectiv, Florin Sandu, au adus egalarea, primul pasând, după o cursă de pe dreapta spre centru, iar al doilea prinzând, de la 18 metri, colțul lung, în stânga lui Marinică. A fost 2-2, dar la general, Petrolul s-a impus cu 5-2 și a promovat, drept urmare, în Liga a III-a!

FC PETROLUL: I. Marinică – R. Catană, Prunescu, Frâncu, Velisar – D. Chiriță (86 – T. Nițescu) – N. Popescu, Cl. Tudor (cpt; 85 – Cristi Vlad), G. Păun (46 – Vl. Butufei), Dr. Gheorghe – Stănescu (46 – Ad. Vintilă). Antrenori: Octavian Grigore (principal), Gheorghe Liliac (secund).

AS DENTAȘ: Curiman (90 – Nedelea) – V. Micu (75 – I. Costea), Mustafa, M. Sandu (cpt), D. Tudor – Penescu, R. Dobre – Fl. Manea (54 – C. Ana), M. Zaharia, A. Badea – Lețu (85 – Fl. Sandu). Antrenor: Marius Stănică.

Au arbitrat: Bogdan Dumitrache (București) – Cristian Ionuț Măndiță (Tunari) și Ionuț Traian Neacșu (București).

Observatori: Aurel Ionescu, pentru joc, și Constantin Ștefan, pentru arbitraj (ambii din București).

Cartonașe galbene: Cl. Tudor (10), V. Micu (49), Penescu (58), N. Popescu (88).

Dupa fluierul final, gsp.roDupă ultima secvență a partidei, petroliștii s-au adunat, îmbrățișați, la mijlocul terenului, împreună cu antrenorii, Octavian Grigore și Gheorghe Liliac, iar bravii adversari, în frunte cu președintele lor, au dat ocol arenei, pe gazon, aplaudându-i pe toți fanii Petrolului, cei care le-au răspuns – fantastic fair play al anbelor tabere! – de parcă ar fi fost favoriții lor. Apoi, în iarbă au venit suporteri din cele două peluze și de la tribuna a II-a, bucurându-se împreună cu „lupii” pentru promovare! Au înțeles, ulterior, că urma și festivitatea de premiere a campioanei județene, dar și un premiu de la AJF și FRF pentru fair-playul fanilor Petrolului, retrăgându-se astfel la locurile lor. Defilarea, cu uriașul trofeu primit trecând de la fotbalist la fotbalist, a încheiat seara magică de pe arena Ilie Oană! Una în care fiecare dintre cei prezenți a fost un… atom din UNIVERSUL PETROLUL. Noi suntem trecători, dar PETROLUL E NEMURITOR!

Foto: www.gsp.ro, www.republikanews.ro și Facebook