Amendă record pentru LPF, de la Consiliul Concurenţei

Redactia -

Amendă record pentru LPF, de la Consiliul Concurenţei

 Liga Profesionistă de Fotbal, a fost sancționată de către Consiliul Concurenţei cu 185.664 lei pentru că nu a respectat angajamentele pe care și le-a asumat, referitoare la drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal în sezoanele competiționale 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014, se arată  într-un comunicat de presă.

Consiliul Concurenței a constatat că LPF a încălcat angajamentele prin faptul că nu a vândut drepturile de televiziune  aferente pachetelor 3, 4, 5, 6, 7 și 9 prin intermediul unei licitații deschise, transparente și nediscriminatorii, ci sub forma unui singur pachet de drepturi. De asemenea, LPF a cesionat anumite categorii de drepturi cu caracter exclusiv, deși angajamentele asumate prevedeau cesionarea cu titlu neexclusiv a acestor categorii de drepturi. În ceea ce privește drepturile de transmisie directă radio, LPF le-a cesionat exclusiv către Societatea Română de Radiofuziune, printr-un contract încheiat pe o perioadă de 3 (trei) ani, neexistând o pachetizare a meciurilor.

În prezent, Consiliul Concurenței derulează o nouă investigație asupra modului în care LPF a vândut drepturile de televizare ale meciurilor din cadrul competiției Liga I. Această investigație a fost declanșată în urma unei plângeri.

Liga Profesionistă de Fotbal a vândut drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal ce se desfășoară în cadrul competiției Liga I către compania Intel Sky Broadcast LTD, pentru o perioadă de 5 ani. Compania a decis să le valorifice prin intermediul a două posturi de televiziune în regim ‘cu plată’. Investigația nu vizează modalitatea în care compania Intel Sky Broadcast LTD valorifică aceste drepturi de televizare, ci comportamentul membrilor LPF. 

Autoritatea de concurență acceptă angajamente doar în situația în care acestea sunt o măsură mai eficientă decât continuarea investigației. Neîndeplinirea angajamentelor devenite obligatorii prin decizie a Consiliului Concurenței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancționării.