Amenzi de 775.000 lei, aplicate de OPC agenţilor economici de pe Valea Prahovei

Redactia -

Amenzi de 775.000 lei, aplicate de OPC agenţilor economici de pe Valea Prahovei

In periada 10 decembrie 2013-10 ianuarie 2014 comisarii CJPC Prahova au desfasurat actiuni de supraveghere si verificare a activitatii desfasurate de operatorii economici din zonele turistice ale judetului ,in cadrul Comandamentului de iarna 2013-2014,urmarind imbunatatirea activitatii acestora, astfel incat consumatorii sa poata beneficia de servicii turistice de calitate in perioada sarbatorilor de iarna.Comandamentul a avut ca locatie statiunea Sinaia si au fost supravegheati operatorii economici din Sinaia,Busteni,Azuga,Valea Doftanei,Cheia.

Cu aceasta ocazie s-au desfasurat 98 de actiuni de control si 35 de actiuni de consiliere a operatorilor economici,aplicandu-se sanctiuni contraventionale in valoare totala de 775000 lei.

A fost dispusa masura de oprire temporara de la comercializare pentru produse in valoare totala de 12470 lei si oprirea definitive si retragerea din circuitul consumului uman pentru produse in valoare totala de 2847 lei.

De asemenea,s-a dispus masura de oprire temporara a activitatii pe o perioada de pana la 6 luni a unei brutarii si au fost emise doua decizii de incetare a practicilor comerciale incorecte in relatia cu consumatorii pentru doi operatori economici.

Dintre deficientele constatate amintim:

-comercializarea de produse alimentare fara elemente de identificare pentru informarea corecta,completa si precisa a consumatorilor;

-comercializarea de produse alimentare cu data durabilitatii minimale depasita;

-lipsa informare pret pe unitatea de masura pentru produsele expuse la comercializare;

-nerespectarea fluxului tehnologic in brutarie si conditii de desfasurare a activitatii improprii .

-comercializarea de carne ambalata la caserole care prezenta doua etighete cu preturi si gramaje diferite.

-comercializarea de produse nealimentare (articole sportive, ceasuri,articole textile si incaltaminte) fara etichete de prezentare cu elementele de identificare si caracterizare in limba romana ,denumire produs, denumire producator,adresa,tara de origine,caracteristicile esentiale ale acestora,astfel incat consumatorul sa fie informat corect,complet si précis.

La verificarea structurilor de cazare si alimentatie publica au fost constatate deficientele:

-lipsa elementelor de identificare si caracterizare a materiilor prime utilizate in bucatariile restaurantelor;

-utilizarea de materii prime,sau/si produse finite cu data durabilitatii minimale depasita;

-ustensile uzate folosite in bucatarie, vesela ciobita,utilizarea ilegala a unor vase emailate;

-nerespectarea conditiilor de depozitare prescrise de producator pentru materiile prime si nerespectarea si neurmarirea regimului termic pentru produsele depozitate in spatiile frigorifice;

-nerespectarea bunei vecinatati la depozitarea produselor alimentare;

-lipsa probe de mancare in cadrul grupurilor de copii cazati intr-un hotel;

-mijloace de masurare utilizate in bucatarii fara sa fie verificate metrologic;

-lipsa informare in lista meniu asupra gramajelor produselor oferite consumatorilor;

-neafisare tarife practicate in unitatile de cazare;lipsa afisare taxa de statiune sau salvamont;

-lipsa informatii cu privire la serviciile oferite consumatorilor gratuite sau contra cost;

-lipsa saltelute de protectie, mobilier si covoare uzate,pahare si prosoape lipsa sau insuficiente .