An greu pentru salvamontiștii prahoveni!
Daniel Dimache -
Muntele nu iartă!
Bilanţul salvamontiştilot prahoveni: aproape 700 de acţiuni de salvare, cinci decedaţi şi 17 persoane rănite grav
✅ 678 acţiuni de salvare ale persoanelor accidentate, dispărute sau rătăcite în zona montană si submontană a judeţului, înregistrate de salvatorii montani din cadrul Serviciul Public Judeţean (SPJ) Salvamont Prahova, în 2022:.
✅ 5 persoane decedate
✅ 17 persoane rănite grav, preluate de elicopterele IGAv-SMURD
368 persoane, predate echipajelor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean sau SMURD.
Pentru cinci persoane, dintre care şi o alpinistă cu experienţă, turele montane au echivalat cu ultimul drum. Este încă un semnal de alarmă pe care salvamontiştii îl trag în privinţa seriozităţii cu care trebuie abordate aceste trasee. Fără un echipament şi pregătire corespunzătoare, fără cunoştinţe minime privind regulile deplasărilor pe munte sau fără a ţine cont de avertizările meteo, dorinţa de ascensiune se poate transforma într-o tragedie, cum a fost şi în cazurile prezentate mai jos:
✅ alpinistă cu experienţă, căzută în Seaca Crucii. Trupul acesteia a fost recuperat după o acţiune extrem de dificilă. Trei salvatori montani au fost inseraţi prin troliere, cu elicopterul, au executat amarajele specifice, au pregătit victima şi au evacuat-o pe cale aero.
✅ două cazuri de suicid. Două persoane au ales să-şi pună capăt zilelor în zona montană din Sinaia şi Busteni.
Victimele au fost coborâte şi predate la IML
✅ un turist portughez, surprins de furtună în zona Bucşoiu, a fost trăznit, căzând ulterior într-o prăpastie.
✅ o turistă, echipată necorespunzator, s-a împiedicat şi a căzut din Brâna Mare a Caraimanului
În cazul ultimelor două victime, operaţiunile de recuperare au implicat un număr mare de salvatori montani şi un timp îndelungat, deoarece a fost necesară elevarea lor câteva sute de metri, din partea inferioară a prăpăstiilor, unde căzuseră.
Pentru o îmbunătăţi eficienţa intervenţiilor, SPJ Salvamont Prahova, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Prahova, a achiziţionat, în 2022, o serie de mijloace auto necesare misiunilor de salvare montană: UTV, platformă transport UTV, remorcă cu targa pentru transportul accidentaţilor.
„În 2023, cu sprijinul Consiliului Judeţean Prahova, ne propunem şi sperăm să realizăm îmbunătăţirea dotării cu echipamentele necesare, prin achiziţionarea unei drone de căutare cu termoviziune, a unui sistem de troliu cu trepied pentru salvarea din abrupt şi a unui monitor de funcţii vitale“, a precizat Daniel Banu, şeful SPJ Salvamont Prahova.
–––
Serviciul amintit coordonează activitatea de salvare montană din întreg judeţul Prahova şi acţionează cu formaţii proprii în Azuga, Buşteni şi Cheia, iar în Sinaia, unde este sediul instituţiei, asigură permanenţa la Baza Salvamont Cota 1400, asigură funcţionarea 24 din 24 ore a Dispeceratului Judeţean Salvamont, unde se primesc apelurile prin 112, de la Dispeceratul Naţional Salvamont sau de la alte entităţi şi, totodată, acordă sprijin formaţiei locale. De asemenea, realizează acţiuni de patrulare în zonele cu flux turistic ridicat, pentru prevenirea accidentelor montane, execută lucrări de amenajare şi întreţinere periodică a traseelor turistice montane din judeţ.