Analiză economică/ Scăderea preţului ţiţeiului din ultimele zile reduce din presiunea asupra economiei mondiale

Redactia -

“Corecţiile pe care preţul petrolului le-a suportat în ultimele zile, coborând astfel de la maximul ultimelor patru luni sunt binevenite: un preţ mare al petrolului ar pune o presiune în plus asupra economiei mondiale şi, prin prisma creşterilor de preţuri în lanţ şi a urmărilor acestora, ar stimula recesiunea spre care cel mai probabil se îndreaptă Uniunea Europeană. Corelând şi comparând evoluţiile din anii anteriori cu contextul  global actual, cred că un preţ al petrolului Brent (relevant pentru Europa) mai mare de 110 USD/baril nu se justifică economic; desigur însă că sunt şi alţi factori care <> petrolul- canalizarea investiţiilor către mărfuri atunci când dolarul american se depreciază, considerentele geopolitice etc”, a arătat Victor Safta, director general Noble Securities- Sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Recent, Curtea Constituţională Federală a Germaniei a avizat participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni. Astfel, într-un context deja favorabil, la sfârşitul săptămânii trecute, Rezerva Federală a Statelor Unite (Federal Reserve) a anunţat că va începe să cumpere obligaţiuni, pe termen nelimitat, pentru stimularea economiei americane intrată pe o pantă descendentă; anunţul a crescut încrederea investitorilor în economia globală şi a stimulat cererea de mărfuri şi acţiuni, în condițiile unui dolar american intrat pe o pantă de depreciere. Preţul petrolului a atins maximul ultimelor patru luni şi totodată maximul semestrului curent: la 1 iulie, preţul petrolului Brent era de 97,35 USD/baril, iar pe 14 septembrie acesta a ajuns la 116,77 USD/baril, marcând o creştere de aproape 20%.

„Desigur că au fost şi speculaţii importante pe pieţele financiare, care au susţinut o volatilitate accentuată a preţului petrolului, iar prin corecţiile marcate în săptămâna curentă preţul petrolului a atins cotații mai mici de 110 USD/baril”, a precizat Victor Safta. Zvonurile privind creşterea producţiei de petrol de către Arabia Saudită au contribuit semnificativ la scăderea preţului petrolului din ultimele zile pe piețele financiare.

În România, în semestrul curent, preţurile carburanţilor au crescut cu cca 9-11%: în iulie preţul benzinei era în jur de 5,65- 5,68 lei/litru, iar în prezent depăşeşte 6,20 lei/litru. „Preţurile carburanţilor au crescut cu un procent mai mic decât cel marcat de preţul petrolului în perioada iulie- septembrie din două motive principale: în primul rând nu au <> la maxim scăderea abruptă a preţului ţiţeiului  din aprilie-iunie, astfel încât au rămas încă de atunci la un nivel mai ridicat; în al doilea rând, în intervalul iulie- septembrie  Leul a avut o evoluţie pozitivă raportat la Dolarul American, recuperând deprecierea la maxime istorice”, a arăta Victor Safta.