Angajaţii de la Alpha TV şi Telegraful acuză conducerea trustului că nu le-a mai plătit salariile de luni de zile

Redactia -

Angajaţii trustului media Alpha TV – Telegraful au ajuns la limita răbdării. Neplătiţi de luni de zile, aceştia au recurs la un gest menit a trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia în care se află jurnaliştii. Ei au redactat un memoriu pe care l-au trimis parlamentarilor de Prahova, precum şi mass-media locale. Iată ce spun jurnaliştii Alpha TV şi Telegraful care au semnat acest memoriu

 

MEMORIU

 

Stimată doamnă parlamentar,

Stimate domnule parlamentar,

 

Prin aceste rânduri, încercăm să tragem un semnal de alarmă în legătură cu o situaţie extrem de gravă, apărută în cadrul postului de televiziune AphaTv Ploieşti şi a ziarului Telegraful de Prahova.

De ceva timp, mai exact din anul 2011, ne confruntăm cu grave încălcări ale drepturilor salariale, încălcări flagrante ale deontologiei profesionale şi presiuni morale uriaşe din partea patronilor respectivului post tv.

AlphaTv Ploieşti şi Telegraful de Prahova au fost asociate, de-a lungul timpului cu nume, precum cele ale lui Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, Cosmin Guşă, Mirel Amariţei, etc, care s-au perindat şi s-au regăsit în spatele siglelor celor două entităţi şi a ceea ce se întâmplă în această parte a mass-media.

Probabil că, pentru mulţi dintre dumneavoastră, AlphaTv Ploieşti şi Telegraful de Prahova nu reprezintă nimic altceva decât numele   unei afaceri media fără importanţă, obscură şi absolut comună.

Însă, pentru cei aproximativ 50 de oameni, angajaţi ai acestor instituţii media, reprezintă ore, zile şi nopţi de muncă, locul din care 50 de familii au tras şi trag speranţa că pot căpăta recompensa salarială pentru acest uriaş efort depus, care să le asigure lor şi familiilor lor existenţa sau, măcar, subzistenţa.

Din păcate, oamenii ale căror eforturi şi anonimat asigură existenţa şi funcţionarea AlphaTv Ploieşti şi a Telegrafului de Prahova se află, încă din anul 2011, în situaţia disperată de a nu-şi primi salariile pe perioade inacceptabile şi fără speranţa că acest lucru să se mai întâmple vreodată.

Salariaţii AlphaTv Ploieşti nu şi-au primit salariile cuvenite pe perioada noiembrie 2011- iunie 2012, deşi oamenii au continuat să vină la muncă şi să îşi facă treaba profesionist.

În momentul în care am considerat că este mai mult decât suficientă această uriaşă bătaie de joc şi încălcare a drepturilor lor salariale şi civile, răspunsul din partea direcţiunii, care tocmai se schimbase în acel moment, a fost acela că plăţile retroactive nu vor mai avea loc şi că cine nu este mulţumit poate pleca.

Apoi, pentru a calma spiritele şi a face ca lucrurile să pară că funcţionează, au apărut salarii pe perioada august-octombrie 2012, ultima plată efectuată fiind la data de 15 octombrie a anului trecut.

Din acel moment, lucrurile au revenit în vechea lor matcă pentru şefii şi angajaţii AlphaTv Ploieşti şi Telegraful de Prahova.

Suntem în februarie 2013.

Din octombrie 2012 şi până acum, patronii şi directorii şi-au văzut în continuare de interesele personale şi de ginta politică şi financiară, iar noi ne-am văzut de munca prestată fără remuneraţie sau de drum, o parte dintre noi plecând cu orice risc.

Şi spunem risc pentru că, pe lângă uriaşa încălcare a drepturilor acestor oameni care muncesc sau au muncit în AlphaTv Ploieşti şi Telegraful de Prahova, există şi presiuni de ordin moral asupra foştilor şi actualilor angajaţi ai celor două entităţi media.

Dorim să vă spunem că prezenţa dumneavoastră în emisiunile, programele de ştiri sau în paginile ziarului Telegraful de Prahova nu face altceva decât să gireze şi să prelungească la nesfârşit această situaţie.

Doamnelor şi domnilor parlamentari prahoveni şi ai României, într-o ţară în care presa a devenit subiect şi obiect de şantaj la adresa siguranţei naţionale pentru clasa politică, de intoxicare masivă în rândurile societăţii civile de pe considerente de camarile politice de interes financiar şi manipulativ, iată, există şi oameni care fac presă în această ţară şi care suportă nedreptăţi şi presiuni inumane pentru simplul fapt că doresc să muncească cinstit şi se află în postura de a fi trataţi ca nişte sclavi de către marii moguli ai media şi ai politicii.

Acolo unde anumite avataruri ale presei au devenit model social şi moral pentru mase, beneficiind de salarii halucinante, de favoruri şi poziţii de top pe lângă mai marii zilei, pe lângă aceşti “zei ai sticlei”, există şi această pătură a oamenilor din presă care, printr-un contrast izbitor, a devenit un loc al mizeriei şi suferinţei morale şi umane.

Nu trebuie să înţelegeţi că acesta este primul demers pe care îl facem. Plângerile noastre s-au îndreptat iniţial către Inspectoratul Teriorial de Muncă Prahova şi către alte instituţii ale statului, însă am aflat că societatea la care lucrăm nu funcţionează legal în judeţul nostru, iar solicitările noastre nu au putut fi primite.

Aşadar, noi, cei care mai credem în Constituţia României şi în existenţa reală a unui cod de legi organice care reglementează drepturile cetăţeneşti şi siguranţa personală şi profesională a fiecărui individ şi a breslelor profesionale ale societăţii româneşti, facem apel către dumneavoastră, cei care reprezentaţi puterea legislativă a ţării şi garantul politic al Constituţiei României, să luaţi act despre cele prezentate în acest memoriu şi să soluţionaţi cât mai repede această problemă cu care ne confruntăm.

Angajaţi ai Alpha Tv Ploieşti şi Telegraful de Prahova

: