Antrenorul de portari al Petrolului, Cătălin Mulțescu, în cvintetul posesorilor autohtoni de licență Pro de profil. A luat-o la Madrid!

Dragos Trestioreanu -

Antrenorul de portari al Petrolului, Cătălin Mulțescu, în cvintetul posesorilor autohtoni de licență Pro de profil. A luat-o la Madrid!

Cătălin Mulțescu, actualul antrenor al portarilor Petrolului, este considerat unul dintre cei mai buni – dacă nu chiar cel mai bun – tehnicieni de profil din fotbalul românesc. Asta după ce a fost și unul dintre apărătorii buturilor mult remarcați în sportul rege din România și din Republica Moldova. După ce s-a retras definitiv din activitatea competițională, la Ceahlăul Piatra Neamț, în anul 2010, bucureșteanul cu domiciliul Mulțescu jr. s-a putut lăuda cu o carieră lungă, ca portar, la Ploiești, dar în cartierul 9 Mai, la Astra, cea care nu ajunsese încă la Giurgiu. Debutat pe vremea când antrenor era reputatul Gabriel Stan, Cătălin a apărat de 132 de ori poarta Astrei Ploiești, dar a trecut și prin cartierul de Est, bifând și 11 meciuri la Petrolul.

Ca antrenor de portari, a început activitatea la Sportul Studențesc București, avându-i sub comandă, atunci, pe doi dintre portarii cu legătură în trecut și… viitor cu numele de Petrolul: Vladimir Niculescu a făcut junioratul la CCJ al clubului găzarilor, dar mutându-se la București, împreună cu tatăl său, Gheorghe Niculescu, fost portar și antrenor de profil al Petrolului și al Astrei, junele a ales să-și continue cariera în „Regie”, iar în schimb, Cezar Lungu a ajuns la Ploiești în acest an, fiind din nou elev al lui Cătălin Mulțescu. Ceilalți portari ai Sportului erau Ormenișan și Popescu. În anul 2014, la Institutul Național de Educație Fizică și Sport, Cătălin a obținut licența C de antrenor, iar în 2016, pe cele B și A. „În decursul celor nouă ani de când am pus ghetele în cui, cum se zice, am participat la 17 cursuri destinate antrenor de portari, la Londra, Madrid, Muenchen, Augsburg” – a mărturisit Mulțescu jr. pentru www.gazetaph.ro, adăugând că „am fost acceptat să particip la antrenamentele goal-keeper-ilor de la Sporting Lisabona, Chelsea, Juventus, Betis Sevilla și Beșiktaș Istanbul. Revenind la Augsburg, în Germania, acolo am fost la un curs de psihologia portarului, unul care m-a impresionat foarte mult și mi-a fost extrem de folositor în activitatea actuală”

Cătălin Mulțescu explică și de unde a primit licența Pro de pregătire a portarilor: „În urma cursurilor făcute și mai ales a celui de la Madrid, destinat în mod special licenței Pro pentru pregătirea portarilor, am reușit s-o obțin. Voi merge și la cursul din luna august de la București, fiindcă până acum, la noi, s-a făcut numai unul singur de profil, dar eram atun ci în Turcia, antrenându-i – după portarii Craiovei, fiind în staff-ul lui Devis Mangia – pe cei de la actuala divizionară secundă Samsunspor, pregătită în primul eșalon de tatăl meu. Aveam multă liniște la Samsun și am lucrat perfect acolo, însă nu-l puteam refuza pe tata și m-am întors urgent în țară, la Petrolul. Altfel, am vorbit cu fostul portar Eugen Anghel, am fost adversari pe când apăram amândoi, și sper să mi se echivaleze licența Pro din Spania și la FRF, acolo unde lucrează el, de ceva timp, ocupându-se și de cursul din vară, din partea federației”.

Fiul lui Gigi Mulțescu este sigur că nu va întâmpina probleme în sensul echivalării licenței Pro de tehnician al portarilor, apreciind că „am destulă școală, experiență și cariere lungi ca goal-keeper, respectiv antrenor de apărători ai buturilor, în România”. Interesant este că, în timpul liber, Mulțescu junior este unul dintre cei mai buni jucători de tenis la nivel amator din țară, pasiune pe care o împărtășește, se spune, și… Cezar Lungu!

Iată și ce au declarat, pentru www.gazetaph.ro, despre Cătălin Mulțescu cei trei portari ai Petrolului, deveniți elevi ai lui puțin înaintea derbiului de acasă cu Universitatea Cluj. Primul a avut cuvântul Mirel Bolboașă, apoi Cezar Lungu și, în sfârșit, Ianoș Brînză: „Ne cere mișcare rapidă, în poartă, și tot timpul menționează neprevăzutul în antrenamente, atât verbal, cât și prin diferite exerciții”; „Cu exercițiile moderne pe care le facem, ne-a impresionat, dar și pentru că discută foarte mult cu noi și, tot timpul, ne cere mai mult, fiind foarte exigent”; „În primul rând, antrenamente moderne. Mult asemănătoare cu fazele din meci. Grele, dar și, în același timp, foarte interesante”.

Foto: Cristian CHIRCĂ