Antrenorul Petrolului o vede pe Vitesse favorită, dar speră ca echipa lui să nu primească gol şi să ia o opţiune de calificare în play-off

Redactia -

Antrenorul Petrolului o vede pe Vitesse favorită, dar speră ca echipa lui să nu primească gol şi să ia o opţiune de calificare în play-off

Cu aproape 24 de ore înaintea primului examen cu adevărat dificil din actuala ediţie a cupei continentale Europa League, antrenorul principal al echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Cosmin Contra (foto, în stânga; www.fcpetrolul.ro), şi omul de gol Hamza Younes (foto, în dreapta) au fost protagoniştii conferinţei de presă de dinainte de meciul tur, de pe arena Ilie Oană”, cu Vitesse Arnhem, ocupanta locului al patrulea din ierarhia Eredivisie, primul eşalon fotbalsitic al Olandei, în sezonul trecut. Cei doi au prefaţat duelul de joi, 1 august 2013, ora 19.00, în direct pe „DigiSport 1”, tehnicianul neschimbându-şi discursul obişnuit, în sensul că a evitat din nou să pună presiune pe umerii jucătorilor, transmiţând opiniei publice că formaţia lui Peter Bosz este favorita dublei manşe, datorită mai ales unor venituri financiare net superiore celei ale clubului găzarilor. Contra a declarat că „întâlnim o echipă foarte bună a campionatului Olandei, o formaţie cu un buget extraordinar şi care este capabilă să vândă jucători cu 15 milioane de euro. Vitesse poate fi considerată drept favorită în această dublă întâlnire, dar ştiu că adversarii noştri au, şi ei, problemele lor. Noi nu avem experienţă în Europa, pentru că Petrolul n-a mai jucat de 18 ani într-o cupă europeană. În plus, avem destui jucători care au evoluat pentru prima dată în Europa League, în urmă cu două săptămâni. În schimb, Vitesse o face aproape an de an şi cred că, din acest punct de vedere, este mai competitivă. El s-a referit, atunci când a spus că oaspeţii nu sunt, de fapt, chiar în cea mai bună formă, la rezultatatul din meciul amical de pe „GelreDome”, de sâmbătă, 27 iulie, 0-4 cu Bayer 04 Leverkusen, la care a asistat împreună cu directorul sportiv Marius Nicolae.

Ulterior, Cosmin Contra şi-a făcut cunoscute şi intenţiile faţă de dublul duel cu Vitesse Arnhem, fosta grupare a ex-internaţionalului român Ştefan Nanu: „Suntem încrezători că, având o atitudine bună, putem câştiga primul meci, astfel încât să luăm o opţiune importantă pentru calificare. Important va fi să nu primim gol”. Analizând evoluţiile de pe stadionul „GelreDome” ale lui Theo Janssen şi compania, antrenorul „lupilor” a specificat că „au început destul de bine meciul cu Bayer, au avut câteva ocazii, după care au primit însă două goluri, din faze fixe, iar nemţii au controlat apoi, total, prima repriză. În partea a doua, Vitesse a jucat mai bine, a avut şi două bare, şi un penalti pe care l-a ratat. Are parte de jucători foarte buni de la mijloc în sus, plus că mai sunt câţiva care n-au evoluat atunci, dar mă aştept s-o facă împotriva noastră”. Respectându-şi adversara de joi, tehnicianul recunoaşte care ar fi avantajele unei accederi în faza următoare a competiţiei: „Pentru noi ar fi foarte important, în plan sportiv, să ne calificăm în grupe. Am acumula experienţă, dar am şi putea face cunoscute în Europa calităţile jucătorilor noştri. Mă bazez astfel pe dorinţa băieţilor mei de a obţine un rezultat istoric şi, bineînţeles, pe contribuţia publicului de pe arenă. Aceste două componente pot face – în timpul partidei – din Petrolul o echipă foarte puternică”.

Fotbalistul de la care fanii „galben-albaştrilor” aşteaptă golul – sau golurile – care să permită nu numai un succes, ci mai ales să se poată visa la calificarea în play-off, tunisianul Hamya Younes, a fost concis, sintetizând foarte bine starea de spirit a sa şi a coechipierilor, care să poată permite obţinerea de maximum de profit din prima confruntare cu Vitesse: „Va fi un joc extrem de important pentru noi toţi şi trebuie, deci, să fim concentraţi 100%, la ora jocului. Dacă vom fi atenţi, atunci vom scoate un rezultat bun. Avem o echipă valoroasă, fapt care ne permite, implicit, să fim optimişti”. În eventualitatea în care Cosmin Contra va opta pentru titularizarea lui Ferebory Dore, cel care a debutat cu un „golazo” în meciul de campionat cu Pandurii Târgu Jiu, Younes va putea fi utilizat pe un post care îi vine ca o mănuşă – cel de atacant în spatele vârfului împins sau pe banda stângă, acolo de unde ar profita din plin de culoarele create de către congolez. Rămâne de văzut însă ce opţiuni va avea antrenorul pentru primul „11” folosit în cea dintâi manşă cu echipa vedetelor Partick Van Aanholt, jucătorul lui Chelsea detaşat la Vitesse, Jonathan Reis şi Renato Ibarra.

Departamentele de specialitate din cadrul UEFA au delegat la Ploieşti o brigadă spaniolă, compatrioată a jucătorului Petrolului, Pablo de Lucas Torres, şi a celor trei preparatori fizici, Ignacio Martinez, Alberto Peribanez Rivas şi Angel Lopez Perez, formată din centralul Carlos Del Cerro, asistenţii Teodoro Sabrino şi Abraham Alvarez Canton şi rezerva Alejandro Hernandez, respectiv pe observatorii Miloş Markovic (Serbia), pentru joc, şi binecunoscutul belgian Frank de Bleeckere, cel care a terminat de curând activitatea competiţională de arbitraj.

Apreciat drept un joc cu grad de risc ridicat, ca toate din cupele europene, de altfel, cel dintre Petrolul şi Vitesse va avea parte de un stadion plin, organizatorii anunţând deja că se va disputa, mai mult ca sigur, cu casa închisă. Din acest motiv, pentru a se evita aglomeraţia, intrarea în arena Ilie Oană va fi permisă cu două ore înaintre de primul fluier al întâlnirii, adică de la 17.00. Gruparea de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploieşti a făcut câteva recomandări spectatorilor de la acest meci programat în Europa League: „Pentru a evita blocajele în trafic şi disconfortul creat prin aceasta, este de preferat să se folosească mijloacele de transport în comun, până în apropierea blocajelor ce vor fi instituite în zona adiacentă stadionului. Suporterii care se vor deplasa la arenă cu autoturismele trebuie să aibă în vedere faptul că, în zona acesteia, există posiblitatea să nu găsească locuri de parcare disponibile. În acest sens, sunt rugaţi să şi le parcheze în locurile special amenajate din alte zone ale municipiului. Totodată, persoanele care vor veni la stadion cu autoturismele şi fac deplasarea din alte localităţi sunt rugate să ia în considerare posibilitatea parcării acestora în apropierea intrărilor în municipiu. Pentru a evita producerea unor incidente nedorite, este recomandat ca, în interiorul autoturismelor, să nu fie lăsate la vedere bunuri de valoare, care i-ar putea tenta pe infractorii. Începând cu ora 16.30, traficul auto, ca și cel pietonal, va fi restricționat pe străzile Stadionului, Alexandru Vlahuță și Mihai Bravu, iar accesul către tribuna I și peluza I se va face pe strada Poștei, strada Praga şi strada Sportului. Această măsură va fi aplicată atât la sosire, cât și la plecarea de la stadion. Jandarmeria recomandă spectatorilor să vină la arenă începând cu ora deschiderii porţilor de acces, pentru a evita aglomerarea inutilă a acestora”.