Antrenorul principal al Petrolului îi numește pe jucătorii săi un… balast și amenință că îi va da afară la iarnă! Oare, nu cumva, „balastul” este tocmai cel despre care se zvonește că ar fi scăpat, deja, din mână, „vestiarul” sau nu mai e înțeles?

Dragos Trestioreanu -

Antrenorul principal al Petrolului îi numește pe jucătorii săi un… balast și amenință că îi va da afară la iarnă! Oare, nu cumva, „balastul” este tocmai cel despre care se zvonește că ar fi scăpat, deja, din mână, „vestiarul” sau nu mai e înțeles?

Petrolul Ploiești, echipă din Liga a II-a, a jucat sâmbătă, 28 noiembrie 2020, pe seară, sub o nocturnă reaprinsă după mai bine de 10 ani, la Piatra Neamț, contra formației locale, Ceahlăul, în prezent a șasea dintr-o ierarhie de 10 a Seriei 1 din al treilea eșalon. Cine a fost interesat, și dintr-o tabără, și din alta, a vizionat cu siguranță un meci cu două reprize distincte; prima în care oaspeții au început mai bine, dar – ca de obicei – nu au înscris, înclinându-se apoi aproape la fiecare contraatac al tinerilor lui Gabriel Rădulescu, un tehnician cvasi-necunoscut, ca și băieții lui, de altfel. Mai mult, încă din minutul 15, nemțenii au preluat conducerea pe tabelă, Agafiței trecând ca „TGV”-ul pe lângă Olari și pasând apoi spre centrul unui careu mare lui Curpăn, care a fost mai iute decât Poelmans. Moldoveanul a reluat cu pământul, la noroc, de la 10 metri, iar Avram a fost prins deplasându-se spre altă direcție! Ce gol simplu, nu-i așa? Nu mai puțin de 40 de minute i-au trebuit Petrolului să egaleze pe arena de sub Pietricica, plus încă alte 20 să întoarcă rezultatul, Buhăescu și, respectiv, căpitanul Roigé Rodríguez fiind autorii reușitelor „lupilor”. Primul a beneficiat de o pasă înapoi oferit[ cu mult calm de Constantinescu, beneficiarul unei mingi lungi primite din defensivă, balon care l-a survolat pe Keita, africanul împiedicându-se apoi și picând în nas, iar al doilea a profitat de reacția întârziată a unui arbitru modest, Andrei Baciu, la hențul în suprafața de pedeapsă al lui Andreș, și a șutat tare pe lângă același Keita și printre picioarele portarului Câmpianu. Rezultat final: 2-1 (0-1) pentru Petrolul și calificare, implicit, în optimi, sub fulgii mari de nea care parcă au dat startul remontadei găzarilor!

Ei bine, acesta ar fi rezumatul unui meci din competiția KO, un meci care nu i-a mulțumit deloc pe aceiași… nemulțumiți de prin primăvară încoace, atunci când au decretat că trebuie schimbat totul – de la cel mai înalt conducător și până la ultimul angajat al ACS Petrolul ’52, mai ales aceste cifre făcându-i să vadă… negru în fața ochilor! Deși, sunt ultimele două ale anului când viitorul de pe-atunci Petrolul a venit de tot la Ploiești! Pe undeva, au și ei dreptate, acel FC Petrolul Ploiești, născut prin anii 80, nu mai există din 2003, deci actualul nu mai are nicio legătură cu 1952, decât cu actele și numele fondatorilor! Dacă sezonul trecut, nemulțumiții și de la eșecuri, și de la… victorii au contestat și lotul, dar nu chiar atât de vehement, acum au decretat câte unii că este cel mai slab din istorie! Însă, s-a omis și a se preciza dacă din ultimii patru ani sau și din cei și mai din urmă care au fost. Adunați la un loc, sunt 64, dacă am calculat bine. E firesc, oarecum, ca – atunci când supărarea dă pe dinafară și se dorește o mare schimbare, găsindu-se și vinovații, dar și… salvatorul, să se intensifice demersul. Culmea însă, salvatorul este tocmai unul care trecuse și el, în 2012, prin același gen de contestări ale fanilor! Hiperbolizându-se imaginile și diluându-se mult, ultimul lot este cel mai slab din istorie, iar cel mai vechi, firește, cel mai bun, dintr-o istorie de 100 de ani, aproape! Cu siguranță că suporterii au tot dreptul să se pronunțe, prin comentarii pe diverse canale de socializare ori chiar prin viu grai, de asta fiind la noi democrație. Atunci când au și soluții, este și mai bine, dar trebuie să fie fezabile, ori cu expertiză, cum sună limbajul corporatist folosit de un suporter pe o rețea de socializare. Însă, nicidecum să se uite ce s-a întâmplat în urmă cu opt ani. De ce-a fost nevoie ca, în 2012, același salvator din prezent să fie împins afară din birou, de suporteri, apreciindu-se că nu mai era deloc de nasul Petrolului, iar după aproape un deceniu, ar fi – dintr-odată – mai mult decât competitiv, dacă se poate spune așa? Cum adică? Ce-a demonstrat în tot acest timp scurs din 2012 încoace, pe acolo pe unde a fost? A mai salvat pe cineva? A promovat pe altcineva? A creat echipe? Bref, cu ce a fost mai bun decât este cel care conduce acum Petrolul? Poate la capitolul de infrastructură ar fi nevoie de dânsul, într-adevăr, acolo pricepându-se de minune. Asta ar fi una, despre a doua – citiți, vă rog, mai jos!

Pe acest fond de critici dure, de contestări care mai de care, asezonate cu propuneri de funcții, de promisiuni de mai bine pe termen scurt, antrenorul principal al Petrolului, pe care îl voi numi – așa cum s-a autointitulat la venire – „Masculul Alfa” al haitei de „lupi”, și-a dorit parcă să se ascundă după o perdea de fum. De ce? Pentru a îndrepta toate contestările spre o altă direcție, evident cu scopul să scape domnia sa, dacă se poate, cu totul și cu totul, de cătarea „tunurilor” îndreptate împotrivă-i! Așa că, a declarat, după meciul contra Ceahlăului, așa cum notează astăzi, duminică, 29 noiembrie, siteul www.liga2.prosport.ro, nici mai mult, nici mai puțin că are… balast în lot! Iar, pe cale de consecință, la iarnă va scăpa de acesta! Nefăcând nominalizări, nici măcar de numeric neamintind, este greu de intuit dacă tot efectivul ar fi balast, dacă numai 75%, 50% sau 25% din acesta. Mai degrabă, după tonul domniei sale, procentul ar trece de 50%. Eh, aici trebuie făcută o paranteză. De fapt, o precizare pe care mi-a adus-o la cunoștință o sursă bine informată. Astfel, cum am mai scris, de transferurile din vară și până s-a adus ultimul jucător s-au ocupat președintele executiv Costel Lazăr și – nota bene, reamintesc – antrenorul principal. Adică, „Masculul Alfa”! Acesta din urmă ar fi fost de acord cu tot ceea ce a însemnat lotul. unul despre care acum zice că-i balast! Poate că, tot sursa respectivă zice, faptul că nu prea mai e înțeles de către jucători, ba chiar, a pierdut și – cum se zice la fotbal – „vestiarul”, să fi condus la această declarație de copil înciudat! Căci, altfel, este de neînțeles să vorbești în public – înaintea ultimului meci oficial din 2020 – de balast, de dat afară la iarnă, ca și cum nici „usturoi nu ai mâncat, nici gura nu-ți miroase”! Mai ales că, se aude, ar fi fost nevoie, la pauza meciului de la Piatra Neamț, de o motivare a… balastului, dar nu din partea celui care mai mult a stat pe bancă, pe acolo! Nu cumva, tocmai „Masculul Alfa” ar trebui analizat mai bine și mai repede, iar apoi să i se spună că tocmai dumnealui ar fi… balastul, trebuind poate a fi dat afară la iarnă? Echipa nu a ajuns singură pe locul 10, ca și cum, în spațiul tehnic, ar fi stat numai rezervele și niciun antrenor, fie el principal, secund sau preparator fizic! Când ajungi să îi arăți pe jucători cu degetul, în speranța că vor „zbura” ei și tu vei rămâne pe loc, cerând alții să vină sau propunându-i direct, ți se va duce vestea, printre fotbaliști, că nu îți asumi bărbătește vina. Dacă va fi așa, e clar cine pleacă PRIMUL. Indiferent de clauza de reziliere și de cine mai știe ce! În caz contrar, dacă nu ți se arată poarta stadionului, ar însemna că locul 10 – sau cât va fi după partida de la Slobozia, cu Unirea, de sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 12.00 – o fi… mulțumitor pentru acum!

Foto: www.fcpetrolul.ro