Anunţul Primăriei Urlaţi pentru cetăţeni: Taxele şi impozitele nu se majorează!

Redactia -

Anunţul Primăriei Urlaţi pentru cetăţeni: Taxele şi impozitele nu se majorează!

Cu toate că noile modificări ale Codului Fiscal vor duce la diminuarea veniturilor colectate la bugetele locale, inclusiv la cel al oraşului Urlaţi, primarul Marian Măchiţescu anunţă faptul că s-a luat decizia ca taxele şi impozitele locale pentru anul viitor să nu fie majorate. „Nu vrem să împovărăm suplimentar persoanele fizice şi firmele din oraşul nostru prin majorarea taxelor şi impozitelor, pentru a încerca, astfel, să acoperim golurile lăsate de modificarea Codului Fiscal. Consider că o localitate se poate dezvolta printr-o bună colectare a veniturilor, prin susţinerea mediului privat, prin oferirea de facilităţi către investitori şi nu prin măriri de impozite”, ne-a declarat primarul Marian Măchiţescu.
Consiliul local a aprobat in sedinta din data de 23.11.2017 impozitele si taxele ce urmeaza sa fie aplicate in anul fiscal 2018.
Nivelurile propuse, care de altfel au fost si aprobate, sunt similare celor aplicate in anul 2017, exceptie facand impozitul pe cladiri nerezidentiale persoane juridice, in cazul caruia cota de impozitare a fost redusa de la 1.3%, la 1.2%. Desi aceasta masura se traduce intr-o diminuare a veniturilor bugetare de aprox. 200.000 lei, ea a fost totusi promovata de catre executiv, inscriindu-se in politica constanta de sprijinire a mediului de afaceri de la nivelul orasului nostru, ca si masura aplicarii bonificatiei de 10% pentru plata anticipata, pana la 31.03.2018 pentru intregul an, a obligatiilor fiscale.
Pe tema reducerii fiscalitatii au fost numeroase discutii, inclusiv o sesiune de dezbateri publice pe marginea proiectului de hotarare. Au fost exprimate cu aceasta ocazie opinii potrivit carora cotele de impozitare, dar si impozitele in sume fixe acolo unde este cazul, ar trebui coborate la nivelurile minime prevazute de Codul fiscal.
Nu dorim sa intram intr-o polemica nesfarsita cu sustinatorii acestui punct de vedere. Precizam insa, ca asa cum puteti constata din tabelele de mai jos, cotele de impozitare care ii intereseaza cel mai mult pe cetatenii orasului, respectiv cele care se aplica pentru stabilirea impozitului pe locuinte si terenul aferent, au fost si raman la un nivel foarte apropiat de cel minim permis de legea fiscala.
In privinta cotei de impozitare utilizata pentru stabilirea impozitului pe cladiri nerezidentiale apartinand firmelor, pentru anul 2018 aceasta a fost redusa fata de anul curent asa cum am aratat mai sus. Propunerile de reducere suplimentara a acesteia pot fi catalogate drept nerealiste si dovedesc, daca nu rea credinta, in orice caz necunoasterea modului in care se asigura echilibrul bugetar la nivelul administratiei locale.