Apar surprize la Cupa Mondială din Rusia. Nu chiar gen „Mexicul cu Germania”, dar există

Dragos Trestioreanu -

Apar surprize la Cupa Mondială din Rusia. Nu chiar gen „Mexicul cu Germania”, dar există

Miercuri și joi au fost zile cu surprize la turneul final al Campionatului Mondial de fotbal, din Rusia, ediția 2018. Nu s-au consemnat unele foarte mari, dar rezultatele finale, chiar dacă nu a fost o „bombă” precum succesul Mexicului în dauna campioane mondiale en-titre, Germania, cu siguranță se pot numi surprize.

În urmă cu două zile, trei echipe naționale înțesate cu vedete bine cunoscute în campionatele din vestul Europei, Portugalia, Uruguay și Spania, s-au chinuit cu mai modestele, dar ambițioasele, Maroc, Arabia Saudită și, respectiv, Iran, cele care au fost învinse cu același scor: 0-1! Au marcat Cristiano Ronaldo (minutul 4) – urmărit din tribune de iubita sa, Georgina Rodriguez, purtând tricoul roșu cu numărul lui, 7, căreia i-a dedicat reușita – pentru Portugalia, Luis Suarez (23), pentru Argentina, și Diego Costa (54), pentru Spania. Dacă hai să zic că Marocul reprezintă una dintre echipele tari ale Africii, fapt confirmat și în partida cu lusitanii, dominați copiops pe final de meci, Arabia Saudită și Iranul sunt naționale exotice, care nici măcar titulatura de posibile outsidere nu puteau primi la competiția din Rusia. Dar au făcut față cu bine, mai ales Iranul, care câștigase și la debutul la Cupa Mondială, cu Marocul, iar un rezultat de egalitate cu Spania – culmea, ar fi fost posibil, după joc – ar fi coincis cu creșterea mare de tot a șanselor ieșirii din grupă. Ce „bombă” mare-mare ar fi fost!

Și ziua de joi a fost cam pe aceeași linie, debutând cu o remiză a Danemarcei, 1-1 cu Australia, deschiderii scorului de către Christian Eriksen (7), „cangurii” răspunzând cu un penalti transformat din nou cu sânge rece de către căpitanul cu barbă de călugăr, Mile Jedinak, la fel cum o făcuse în meciul cu Franța. Și-atunci a egalat la 1, numai că Paul Pogba a avut noroc, pe final, și a adus victoria „cocoșilor”. Aceeași Franță s-a chinuit cu Peru, o echipă națională cu un joc combinativ, plăcut ochiului, dar ratând și în continuare enorm. Astfel încât, reușita cu poarta goală a lui Kylian Mbappe, din minutul 34, venită după un șut al lui Antoine Griezmann, deviat cu noroc peste portarul sud-americanilor, i-a calificat pe francezi mai departe, iar pe peruvieni i-a trimis acasă!

În sfârșit, surpriza cea mai mare a zilei a fost succesul la un scor de forfait al Croației, selecționată pe care aș indica-o drept mare favorită, acum cel puțin, la titlul mondial. Când câștigi în dauna Argentinei, la așa scor, chiar dacă având un Lionel Messi absolut de nerecunoscut în față, înseamnă că poți visa la vârf! „Pumele” l-au exasperat pe selecționerul Jorge Sampaoli, care și-a scos nervos sacoul, arătându-și bustul lucrat la sală și tatuaajele colorate de pe brațe, pectoralii aproape plesnindu-i tricoul sintetic! Numai în pielea lui Sampaoli să nu fi, la întoarcerea acasă a unei naționale care a încasat trei goluri în numai 38 de minute  – Ante Rebic (53), Luka Modric (80) și Ivan Rakitic (90+1) – de la trupa vicleană a lui Zlatko Dalic, și are doar 1 punct, după două meciuri!

Dacă Islanda va câștiga astăzi, 22 iunie, în fața Nigeriei, fapt perfect posibil, atunci croații și viitorii lor adversari nordici o pot da la pace și se vor califica mai departe împreună, scăpând de argentinienii cu un portar, Willy Caballero, de genul lui… Loris Karius, cei doi fiind oponenți în Premier League, la Chelsea, respectiv Liverpool! Caballero i-a făcut cadou durului Ante Rebic – care trebuia eliminat în prima repriză, după o intrare de „roșu” – golul de 0-1, după o reluare absolut superbă, însă! A avut dreptate Eliana Guerce, soția lui Sergio Romero, goal-keeper-ul lui Manchester United, când a acuzat public că ar fi existat interese ca soțul să nu-i fie luat în Rusia, ea apreciind că ar fi avut timp destul la dispoziție să se recupereze după o accidentare! Să vedem ce alte surprize, mai mari sau mai mici, ne va mai oferi festivalul fotbalului din Rusia! Treaba se încinge!

Foto: www.fanatik.ro, www.sportingnews.ro, www.gsp.ro