FC Petrolul, ce… „Grozav”: nu a dat, dar nici n-a luat pe „Cluj Arena”! A doua remiză albă consecutivă a „lupilor” cu „șepcile roșii”, dar și în meciurile de la final de tur și debut de retur din sezonul regular. Însă, și a 10-a, în total, din ediția 2023-2024 a SuperLigii!

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul, ce… „Grozav”: nu a dat, dar nici n-a luat pe „Cluj Arena”! A doua remiză albă consecutivă a „lupilor” cu „șepcile roșii”, dar și în meciurile de la final de tur și debut de retur din sezonul regular. Însă, și a 10-a, în total, din ediția 2023-2024 a SuperLigii!

De la bun început, vreau să precizez că, în privința titlului cronicii meciului dintre Universitatea Cluj și FC Petrolul Ploiești, nu există absolut niciun subînțeles, ci numai se referă exclusiv la ceea ce s-a întâmplat, de fapt, pe „Cluj Arena”. S-a terminat 0-0, după o partidă în care Petrolul a beneficiat de un om în plus mai bine de o jumătate de ceas, fiind eliminat unul dintre cei doi… ploieșteni din tabăra gazdelor, Valentin Gheorghe, la numai 240 de secunde după ce fusese trimis pe teren! Motivul? Un cot în figură aplicat neașteptat lui Dumitriu (foto sus, în text). Așa cum au remarcat și unii dintre comentatorii de pe o bine cunoscută rețea de socializare, Meijers și coechipierii săi au jucat (un pic) mai bine vreme de o oră, în 11 versus 11, și mai puțin „Grozav” în… 11 contra 10, în restul timpului!

Fără să surprindă în vreun fel echipa lui „U” și staff-ul tehnic al acesteia cu vreun modul mai deosebit – au făcut-o mai degrabă declarațiile bizare, de după fluierul final al arbitrului mureșean Florin Andrei, ale altfel elegantului Ioan Ovidiu Sabău: „Arbitrul a venit nepregătit la acest meci!” – ,Florin Pârvu a mizat din nou pe „cazemată”: 1-5-4-1, un aparent, la început, de 1-5-2-2-1. A trebuit să vadă un „galben” Huja în prima repriză, pentru a se schimba registrul la reluare, trecându-se la un 1-4-5-1. Evident, odată cu trimiterea pe teren a celui mai experimentat vârf de meserie trecut în raportul de joc, Roman, junele Răducan, tot un atacant, încălzindu-se degeaba, până la final de meci. Dar antrenorul știe mai bine. I-aș reproșa numai introducerea târzie a tinerilor viteziști Rădulescu și Abuashvili, pe fondul atacării buturilor adverse în momentele de cădere fizică vizibilă ale apărătorilor clujeni. În primele 45 de minute, Musi (foto mijloc, jos) a avut sarcina din jocurile în care Pârvu a preferat un vârf fals unuia de meserie. Dar, se știe și din ce motive, tehnicianul fiind absolut de înțeles. Ca și regretul său, exprimat la finele partidei, față de absența lui Omrani. Chiar dacă, deocamdată, o tot scriu, Billel nu e chiar ceea ce ar trebui să fie, acum. Că nu s-a putut mai mult la poarta lui Iliev, cu precădere în cel dintâi mitan, asta-i altă poveste, fără legătură cu Florin Pârvu, căci nu el a fost pe teren și strigătele de pe margine au fost în van, numai atât putându-se de data aceasta. Știți un alt clișeu ce a proliferat în vocabularul din fotbalul autohton

Ca și Petrolul, venită la Cluj fără trei titulari, Țicu, Hanca și Papp, dar și fără al treilea vârf de atac, Petrović, și „U” nu a beneficiat de doi jucători importanți, fundașul central Masoero, accidentat, și cel lateral stânga, Chipciu, căpitanul „șepcilor roșii” fiind suspendat o etapă. Și așa, clujenii au avut posesia încă de la bun început, ca și primele ocazii, nu chiar uriașe, e drept, ce l-au avut în prim-plan pe celălalt ploieștean al lui „U”, Ianis Stoica (foto, în text, necadrând, cu capul, din plonjon, o centrare direcționată spre stânga). Însă, cu un calm olimpian, Zima, portarul „lupilor”, a limitat la maximum eventualele daune de la buturile sale, rezolvând simplu ceea ce era de rezolvat. Iar în repriza secundă a deturnat spectaculos, în corner, un șut frumos al lui Doukouré. Cehul emană atâta siguranță, încât fundașii din fața lui își mai permit să dea… pase înapoi, necontrolate, sau mijlocașii să-i pună pe contraatac, din același motiv, pe jucătorii adverși! Este absolut de neînțeles de ce unii dintre petroliști, cu mici excepții, nu sunt în stare să transmită cu adresă balonul după mai mult de trei pase consecutive, gen tiki-taka. Astfel încât, nu a fost de mirare, ci de așteptat, că înlocuirea, în ultimul sfert de oră, a celor cu gleznă fină, lipici la minge, pe cale de consecință, și inteligență tehnico-tactică, Diomandé și Jefferson, pesemne din cauza epuizării „benzinei”, a irosit cu totul capitalul de creație al „galben-albaștrilor”. Și, culmea, tocmai când ardea buza mai tare, a se citi înscrierea golului victoriei, cu un om în plus pe gazon!

Totuși, și în astfel de condiții de dispariție a fanteziei din joc, se putea da lovitura în ceasul al 12-lea. Atunci când Grozav s-a trezit, fiind singur-singurel la vreo 14-15 metri, perpendicular pe buturile lui Iliev, cu un balon pe care scria gol, nimic altceva. Dar, de neconceput la valoarea lui de fotbalist cu sclipiri mult gustate, parcă ar fi vrut să le ofere… cadou mingea ultrașilor frenetici din peluza plasată în spatele porții bulgarului!!! În așa hal s-a dus voleul ardeleanului de origine, cel aflat la doi pași de casă, să zic așa! Dacă ar fi marcat, echipa lui ar fi urcat chiar în spatele podiumului și nu ar mai fi fost nevoie ca „sibianul” Alhassan s-o reintroducă pe Petrolul în zona de play-off, în minutul 90+1, la Ovidiu. Căci ajunsese în afara acestea, unde o expediase… Budescu, cu un assist din corner, și Artean – cu un cap bine plasat! Citeam după meci, pe Facebook, diverse comentarii cu privire la rezultatul final și asupra jocului practicat mai ales după eliminarea lui Vali Gheorghe. Dacă unii acuzau o oareșce delăsare după acel moment, o slăbire chiar a registrului ofensiv, după două șuturi ale lui Musi și Diomandé, alții se declarau mulțumiți de scorul final, neuitând să aducă vorba despre cele numai două eșecuri de până acum ale găzarilor, la fel ca și FCSB, Rapid și Hermannstadt. Numai că, acestea trei din urmă, cu precădere primele două, și câștigă. Fapt dovedit și de locurile din clasamentul în timp real, desigur.

Revenită cu noroc pe poziția a șasea, ultima din play-off, FC Petrolul musai să câștige acasă cu FC Botoșani, de peste două săptămâni, și să scoată, ulterior, cât poate de mult la FC Voluntari. În caz contrar, cele două remize albe, plus cea cu goluri, toate trei consecutive, vor pierde din… laudele de acum ale unora dintre suporteri. Fani care iartă pasele greșite nenumărate de la Cluj și lipsa de apetență ofensivă adevărată. Uită și că Doua a fost „bulevard” pentru Ianis Stoica și Bogdan Vătăjelu, iar șarjele sale ofensive, altfel de apreciat, se terminau însă, des, și cu… lansarea contraatacurilor rapizilor echipieri ai lui „U”. Mai uită și că Grozav, care a ratat un „11 metri” în finalul finalurilor meciului tur de la FC Botoșani, pierzându-se atunci șansa unei victorii la îndemână, și a avut nevoie de Fortuna, a se citi portarul FCSB-ului, Târnovanu, pentru a nu recidiva, de la același punct cu var, tot la ultima fază, a dat cu piciorul obținerii unui succes pe „Cluj Arena”, din nou în prelungiri!!! Integralist de data asta, Gicu a dărâmat tot ceea ce clădise, tactic, până atunci. Până și Pedro Justiniano s-a mai autodepășit, cât de cât, în acest meci, „GG7” rămânând dator. În altă ordine de idei, simpatizanții Petrolului nu trebuie să se teamă de vreo reaccidentare a lui Huja, portughezo-românul fiind înlocuit la pauză numai ca urmare a unei decizii tehnice, menite să modifice modulul de joc, așa cum am scris mai sus. Dar și să-l protejeze pe stoper de un eventual al doilea avertisment, după cel primit în minutul 20. Florin Pârvu merită apreciat că a gândit așa. Atenție însă că Doua se află, de-acum, la numai două „galbene” de… meciul și suspendarea. Și Meijers, și Dumitriu, înlocuitorul lui Țicu, trebuie să fie, la rândul lor, atenți, din același punct de vedere.

P.S. Nu am înțeles deloc de ce faza cu acea ratare a lui Grozav nu a figurat în rezumatele niciuneia dintre televiziunile care dețin drepturile exclusive de transmisie a meciurilor SuperLigii! S-au grăbit să-l termine sau au o limită de timp pentru „highlights”?!?

Foto: www.sport.ro, www.digisport.ro și www.primasport.ro