Aproape de capătul de drum, după un eșec total nemeritat. Cu doi jucători în plus, FC Voluntari a câștigat la Ploiești!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul a început așa cum trebuia meciul foarte important cu FC Voluntari, de pe arena Ilie Oană, în minutele 3 și 5 Michail și, respectiv, Beța încercând să-i dea emoții lui Calancea. Însă, după doar 120 de secunde, Kone – care, altfel, a făcut partidă mai sub nivelul său obișnuit – și-a arătat clasa, pasându-i perfect lui Rus, la 16 metri de buturile lui Cobrea, scăpat de sub marcajul lui Pulhac fostul petrolist a rezistat atacului lui Benga, a „înțepat”, apoi, balonul din fața portarului ploieștenilor, care – în virtutea inerției plonjonului – l-a trântit cu brațele. Penalti fără dubii, transformat cu fentă de către Bălan, dar obținut contrar cursului din debutul jocului! Golul primit atât de devreme și mai ales neașteptat i-a descumpănit puțin pe „lupi”, dar nu într-atât cât să nu mai aibă replică, Stana (10) șutând pe lângă bara stângă, de la 20 de metri, după o acțiune individuală a lui Gavrilă, tot mijlocașul central petrolist reușind și primul șut cadrat al echipei sale, în minutul 19, atunci când a executat peste zid o lovitură liberă de la 22 de metri, ușor lateral dreapta, dar goal-keeper-ul moldovean de peste Prut al Voluntariului a salvat de lângă colțul stâng. Apoi, Petrolul a „dispărut” din punctul de vedere al fazelor calde de poartă, dar nici ilfovenii – la adăpostul reușitei lui Bălan – nu au mai căutat să se distanțeze, eventual, pe tabelă, ripsotând doar prin șutul lui Kone, de la 17 metri, din unghi de 45 de grade, mingea ducându-se pe lângă colțul lung (45). A fost, per ansamblu, repriza Petrolului, dar la cabine s-a mers cu dezavantaj de un gol!

Mitanul secund a fost ceva mai plin în evenimente, centralul Alexandru Tudor, cel care – în primele 45 de minute – scosese de cinci ori din buzunar cartonașul galben, mai făcând-o de tot atâtea ori și după reluare, trimițându-i la vestiare, în minutele 61 și 70, pe Stana și, respectiv, Pulhac, fiecare pentru cel de-al doilea avertisment! Asta tocmai când Petrolul era pe val, după ce, atunci când cronometrul arăta că prima oră de joc s-a încheiat, Gavrilă (foto, cu numărul 77 pe șort, felicitat de Daniel Stana, Abdellah Zoubir, Dan Bucșa și Dean Beța, de la stânga la dreapta; www.sportpictures.ro) finalizase cu măiestrie, balon plasat, de la 8 metri, frontal, pe lângă Calancea, în colțul din dreapta, o pasă senzațională, pe poziție viitoare, a lui Zoubir, dinamovistul împrumutat la Petrolul păcălindu-i pe Barna și Spahija, la acea fază. Cu 1-1 și speranța unei posibile răsturnări de rezultat, găzarii s-au văzut nevoiți astfel să se retragă în propriul careu, pentru a securiza măcar acel punct. Un fel de… mai bine unul, decât nimic! Până la urmă a fost… nimic, deoarece, la o centrare de pe stânga a lui Filipov, balonul l-a survolat pe Bălan – reluările TV nu certifică dacă obiectul de joc a fost sau nu atins de atacantul ilfovean – și „vulpoiul” Pancu (85), săpat din marcajul lui Astafei, a deviat, cu capul, în colțul scurt, cu toată opoziția disperată a lui Cobrea. Era, oarecum, de așteptat, petroliștii abia mai putând duce mingea dincolo de mijlocul terenului, cu doi jucători în plus și nu mai puțin de trei vârfuri de atac pe teren – Bălan, Tudore și Pancu -, Voluntariul supunând unei presiuni maxime reduta ploieșteană. Firesc, după eliminările celor doi adverari, raportul de ocazii a devenit favorabil oaspeților, a căror victorie pare a le fi risipit emoțiile retrogradării, dacă nu cumva și pe cele de baraj. Asta în vreme ce învinșii – nemeritat – au cam ajuns la capătul unui drum presărat cu destule de ghinioane, cu foarte puțin noroc și cu unele greșeli de management, asupra cărora s-a tot comentat de mai bine de un an.

Interesant este că, rămas fără un mijlocaș central și un fundaș stânga, fostul atacant-golgheter Jerry Gane a făcut o schimbare, post pe post, în plan ofensiv, dovedind la acel moment că își asumă orice risc pentru a forța o minune. L-a scos pe Gavrilă și l-a trimis pe Mareș pe gazon, ci nu a apelat la Inez sau Guerriero, fotbaliști care ar fi putut întări defensiva. Gane a riscat, nu i-a ieșit, dar nu poate fi acuzat pentru acest gest de „kamikaze”. Dacă i-ar fi mers, ar fi fost… erou! Era însă un miracol să se câștige un meci, pe care echipa lui l-a terminat cu Astafei ca… fundaș stânga, cu Pacar… în fața apărării, cu Bucșa lângă fundașii centrali, până și Zoubir descoperindu-și unele calități defensive. Probabil că, dacă nu ar fi survenit acea fază confuză din minutul 85 – atunci când, dacă totuși Bălan ar fi șters mingea cu capul, Pancu ar fi marcat din ofsaid -, partida s-ar fi terminat la egalitate. Ar fi fost un punct câștigat, dar oricum prea puțin față de cum s-a desfășurat jocul și față de cum avea nevoie Petrolul. Lui Gane îi rămân la dispoziție patru-cinci zile să-și recupereze psihic jucătorii și să le găsească înlocuitori lui Stana și Pulhac pentru meciul de la Chiajna, contra Concordiei, de vineri, 8 aprilie, ora 20.30. De-acum, devine tot mai clar că Petrolul va trebui să joace pentru bifarea baremului de puncte (15), având doar opt, dar și pentru onoare. Sunt tot mai slabe slabe șansele de a se mai salva de la o altfel cvasi-anticipată revenire în eșalonul secund. Iar asta după numai cinci ani de stat iar pe prima scenă. Trist, dar adevărat!

PETROLUL: Cobrea (cpt) 6 – Beța 6.5, Mișelăricu 6, Benga 6, Pulhac 3 – Stana 3, Bucșa 6.5 – Gavrilă 7 (75 – Mareș 6), Zoubir 7, Astafei 5.5 – Michail 5.5 (46 – Pacar 6). Antrenor: Ionel Tersinio Gane.

FC VOLUNTARI: Calancea 6.5 – Filipov 7, Țâru 7, Spahija 6, Barna 5 (74 – Tudorie 5.5) – Maftei (cpt) 6 (59 – N. Grigore 6), Moke 6.5 – L. Rus 7, Vl. Achim 6.5, Kone 6 (81 – Pancu 7) – Ad. Bălan 7. Antrenor: Ionel Ganea.

Au arbitrat: Alexandru Tudor 6.5 – Valentin Avram 7 (ambii din București) și Alexandru Vodă 7 (Alba Iulia).

Arbitru de rezervă: Ionuț Coza (Cernica, județul Ilfov).

Observatori: Viorel Ilinca (Pitești), pentru joc, și Patrițiu Abrudan (Cluj), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Benga (12), Stana (27 și 61), Vl. Achim (28), Spahija (33), Pulhac (36 și 70), Maftei (55), Moke (61), Pancu (85).

Cartonașe roșii: Stana (61), Pulhac (70).

La finalul partidei, autorul golului Petrolului, Bogdan Gavrilă, a declarat pentru televiziunea DigiSport că „am pierdut în mare parte șansele de salvare, trebuie să fim conștienți, mai sunt cele matematice însă, pe care noi ni le vom juca până la capăt, chiar dacă va fi greu”. Următorul examen – tot cu o echipă din Ilfov, Concordia Chiajna. Altfel dacă arbitrul Alexandru Tudor a procedat corect la acordarea penaltiului pentru FC Voluntari, el a manifestat exces de zel în acordarea cartonașelor galbene, maniera lui de a conduce meciul enervând și publicul local, și pe unii dintre jucători, din ambele tabere. Însă, eșecul nu poate să îi fie pus în cârcă, orice ar fi, celui poreclit „Brad Pitt”. Mai degrabă, știindu-se avertizați deja, Daniel Stana și Cristian Pulhac ar fi trebuit să fi fost mai atenți în intervenții, cunoscând severitatea maximă a centralului bucureștean, ci nu să-și lase coechipierii fără ajutorul lor, într-un moment propice de a se fi forțat victoria.