Ar fi fost mai bună, pentru FC Petrolul, „lista Mulțescu” decât este „lista Stoican”? Cine ar fi putut să ajungă pe „Ilie Oană” și cine a ajuns până la urmă

Dragos Trestioreanu -

Ar fi fost mai bună, pentru FC Petrolul, „lista Mulțescu” decât este „lista Stoican”? Cine ar fi putut să ajungă pe „Ilie Oană” și cine a ajuns până la urmă

Printr-o conjunctură favorabilă și cu ajutorul unei surse demne de maximă încredere, am intrat în posesia, cu doar câteva etape înaintea încheierii trecutului sezon competițional, a unei liste cu fotbaliștii pe care fostul antrenor principal Gheorghe Muțescu, căruia i se garantase atunci, verbal, continuarea pe băncii Petrolului, și i-ar fi dorit să facă parte din lotul pentru ediția 2019-2020 a campionatului Ligii a II-a. Nu am publicat-o, firesc, pentru că întrecerile erau încă în desfășurare, nu am făcut-o nici în pauza de vară, deoarece decizia continuării lui Gigi Mulțescu în fruntea staff-ului tehnic al „lupilor” trena, nu am făcut-o nici după instalarea lui Flavius Stoican în locul lui Mulțescu senior, fiindcă era normal să se vadă ce efectiv a ales nou-venitul și ce putea reuși cu acesta. Am lăsat astfel să treacă un anumit număr de etape din actualul sezon, suficient – am apreciat – cât să se poată trage anumite concluzii. Unele care, din păcate, acum, nu sunt prea favorabile, dacă ne uităm în clasament și dacă analizăm, mai ales, ultimele două meciuri oficiale, cele cu Sportul Snagov (locul 20), respectiv de la la Universitatea Cluj (poziția a XIX-a). Partida din care „lupii” s-au ales cu un singur punct din 6 posibile! Deci, cred că a venit momentul să încerc – nu să dau cu parul! – o comparație între ce putea fi lotul Petrolului, dacă rămânea pe loc Gheorghe Mulțescu, și ce este ân prezent, cu Stoican ca A1. Sigur că voi ține cont și de principiul că echipa cea mai bună va fi întotdeauna… cea care nu joacă! Cum-necum, informațiile merită să fie totuși dezvăluite, fiind de la… prima mână, să zic așa!

Iată, pe posturi, „lista Mulțescu”: Cezar Lungu, Nicolai Calancea (Republica Moldova, Dunărea Călărași, Liga 2), Alex Radu (junior din propria pepinieră); Florin Borța, Alberto Olaru, Hrvoje Spahija (Croația, ultima oară în lotul lărgit al Universității Craiova, a jucat mai mult în Liga 3, la echipa a doua), Srdjan Luchin (Dunărea Călărași, Liga 2), Ricardo Grigore (Dinamo București, Liga 1), Răzvan Horj (CFR Cluj, Liga 1), Laurențiu Corbu (Dinamo București, Liga 1), Valentin Țicu (fundași); David Caiado (Gaz Metan Mediaș, Liga 1), Cristian Pușcaș, Vasile Constantin (Universitatea Craiova, Liga 1), Mario Bratu, Alexandru Munteanu (Dunărea Călărași, Liga 2), Platini (CSM Politehnica Iași, Liga 1), Jo Santos (Brazilia, FK Ventspils, Letonia, Liga 1), Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova, Liga 1), Nicandro Breeveld (Olanda, Al Marhkiya Sports Club, Qatar, Liga 1), Eugeniu Cebotaru (Republica Moldova, Sibir Novosibirsk, Rusia, Liga 1, adică eșalonul secund), Robert-Daniel Enache (mijlocași); Adrian Bălan (FC Voluntari, Liga 1), Sergiu Arnăutu (atacanți). În afara acestor 24 de jucători – cu 80% dintre ei, mi s-a spus, au fost negocieri avansate -, mai erau discuții cu încă trei, ale căror nume nu mi-au mai fost dezvăluite. De subliniat că, afirma sursa, pentru aducerea tuturor celor noi exista buget pentru salarii!

Renunțându-se însă la Gigi Mulțescu, cel care, în afara unor juniori și seniori deja existenți la club, optase pentru o achiziție care s-a aflat și pe „lista Stoican”, mai precis Alex Munteanu. Mai mulți dintre fotbaliștii menționați mai sus au ajuns la alte cluburi, aproape toate din Liga 1! Astfel, cu excepția fundașului central Spahija, despre care se aude că ar fi fost propus recent, fiind liber de contract, Petrolului, dar nu a trezit niciun interes din partea staff-ului administrativ, Calancea s-a întors la Dunărea, după un scurt periplu la Academica Clinceni, în Liga 1, Borța a revenit la Craiova, dar – după debutul sezonului – a fost trecut pe bancă. Luchin (fost coechipier cu Hamza Youness la Botev Plovdiv) este titular la Hermannstadt Sibiu, ca și Caiado, Grigore – rezervă totuși adesea folosită la Dinamo, Horj nu prinde lotul la CFR, fiind și greu cu așa o concurență din lotul campioanei en-titre, Corbu intră în primul „11” al lui Dușan Uhrin de la „câini”, iar Constantin a fost revelația oltenilor, dar, din păcate, și-a rupt ligamentele încrucișate de la un genunchi, urmând a absenta astfel câteva luni bune de pe teren. Platini intră la fiecare meci, de pe bancă, și se remarcă mereu, ca și Jo Santos, de altfel, cel care mai prinde și echipa de bază. Baiaram, un real talent, a debutat cu bine, dar apoi nu a mai prins echipa de bază nici a lui Corneliu Papură și, acum, nici a lui Victor Pițurcă. Breeveld e titular inamovibil la Iași, la fel precum este și Cebotaru la FC Voluntari, în vreme ce Bălan intră în primul „11” de la CSM Poli Iași, rar fiind rezervă.

Cum actualul lot, cel format din jucători existenți sezonul trecut, plus cei aduși de către Flavius Stoican, la sugestia și a scouterului moldovean de peste Prut, Timofei Cîrlig, este bine cunoscut deja suporterilor Petrolului, dintr-o comparație „pe fugă” ar rezulta că, în ceea ce privește capitolul portarilor, Raul Avram este peste Calancea, în acest moment, așa cum cred că, deocamdată, ar fi și Cristian Apostolachi față de foarte tânărul  Radu. Defensiva de pe „lista Mulțescu” mi se pare că ar fi fost mai bună, atât ca seniori, cât și ca „U 20”, nemaivorbind de mijlocași, printre care există destui tehnici și având, deci, calități pentru jocul de construcție, adică exact ce-i lipsește acum Petrolului, atunci când căpitanul Laurențiu Marinescu mai are firești scăderi de formă. Ca nume, în atac, desigur că se stă mai bine în acest moment, cu sublinierea că, deocamdată, numai ca nume, fiindcă finalizarea este în mare suferință, totuși. Poate, odată cu titularizarea lui Hamza, să se schimbe ceva mai în bine. Cu siguranță că, bun executant și de faze fixe din apropierea careului mare, Adrian Bălan poate că ar fi fost mai eficient decât să zicem Ștefan Blănaru, cel care i-a exasperat deja pe fanii Petrolului cu ratările sale antologice, clare și multe! E drept că nu știu care ar fi fost posturile pe care se mai făceau discuții, normal fiind să fie vorba despre atacanți. asta deoarace doi ar fi fost prea puțini, evident. Un câștig pentru „lista lui Stoican” îl apreciez a fi fost aducerea lui Ianis Stoican, un ploieștean în vârstă de nici 17 ani, internațional de juniori care dovedește calități care îl fac să fie aproape aidoma unui senior. Atunci când va și înscrie, va deveni cert un favorit al tribunelor și peluzelor de pe arena Ilie Oană!

Cu siguranță că, stând strâmb și judecând drept, nu se poate da un verdict inapelabil în ceea ce privește care listă ar fi fost mai bună, care listă ar fi oferit garanția că Petrolul va promova vara viitoare. Însă, când ai apărarea și mijlocul mai bune, nici atacul nefiind lepădat, iar Lungu – un foarte bun apărător al buturilor, se cam poate aprecia cine ar fi „câștigat”! Dumneavoastră, ce credeți? Deși, e drept că va fi numai un exercițiu simplu de pură imaginație!

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.fanatik.ro și www.gsp.ro