FC Petrolul, devoratoare de antrenori și declanșatoare de crize? Țicu și ai săi i-au „dat brânci” lui Dică de pe banca lui FCU 1948, după ce provocaseră critici la adresa Rapidului! Urmează un… „déjà vu”, pe „Arcul de Triumf”?

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul, devoratoare de antrenori și declanșatoare de crize? Țicu și ai săi i-au „dat brânci” lui Dică de pe banca lui FCU 1948, după ce provocaseră critici la adresa Rapidului! Urmează un… „déjà vu”, pe „Arcul de Triumf”?

Poate fi numită FC Petrolul o devoratoare de antrenori, după ce l-a determinat pe Adrian Mititelu, patronul prim-divizionarei FCU 1948 Craiova, să-l debarce pe antrenorul principal Nicolae Dică de pe banca tehnică a echipei sale? Nu, nicidecum. Sau cel puțin deocamdată. Ah, dacă… Gică Hagi ori  italianul Cristiano Bergodi ar fi împărtășit aceeași soartă ulterior eșecurilor în fața Petrolului lui Țicu și compania, abia de-atunci s-ar mai fi putut vorbi, cât de cât, de termenul de devoratoare. Deși, stând strâmb, dar judecând drept, poate și atunci ar fi fost totuși o exagerare. Cum situația lui Hagi, ca patron, nu numai manager tehnic, este beton, iar a lui Bergodi s-a dovedit identică, dar numai ca tehnician, și cea a lui Ovidiu Burcă, șeful staff-ului tehnic al viitoarei adversare de pe arena de… rugby Arcul de Triumf, este la fel. Chiar dacă, în cazul lui Dinamo, nu se poate vorbi despre un patronat, căci este condusă de către un acționariat, un administrator judiciar și un altul special, clubul fiind în insolvență. În acest context, rămâne de văzut ce viitoare succese ale „lupilor” ar mai putea să-i determine pe unii patroni să-și dea afară antrenorul, atât cât ar mai merge să se afirme că Petrolul este o devoratoare, în acest sens.

În urma rezultatelor din ultimele trei partide oficiale, 3-2 cu Farul, 2-0 la Rapid și 4-3 cu FCU 1948 Craiova, trebuie recunoscut, fără teama de a greși, că despre Petrolul se poate afirma că este o declanșatoare de crize. Asta, da! Campioana en-titre a fost acuzată că, acordând foarte multă atenție cupelor europene, deși nu dispune de un lot bogat în valori demne de asemenea confruntări, a neglijat cu totul, aproape, SuperLiga. E clar, și victoria Petrolului a contribuit la astfel de constatări. Da, e criză, acum, la Farul, deși oponenta din play-off-ul Conference League, HJK Helsinki, pare a nu fi un obstacol prea înalt pentru trupa „Regelui”. Însă, în primul eșalon, poziția actuală din zona de play-out poate dura destul, cu toate riscurile de rigoare. Succesul „galben-albaștrilor” pe  stadionul Valentin Stănescu-Giulești a fost un alt declanșator de criză, drept al treilea joc consecutiv acasă fără victorie pentru Rapid. În privința lui FC U 1948, nici nu mai este cazul să revin, totul fiind scris mai sus: o criză atât de mare, încât a condus la demiterea unui antrenor numit cu numai vreo două luni în urmă.

Nici în ceea ce-o privește Dinamo, viitoare gazdă a Petrolului, dar nu pe Arena Națională, așa cum sperau „câinii”, ci tot pe „Arcul de Triumf”, nu cred că se va discuta despre vreo devorare, în cazul unei alte victorii a Petrolului. De ce nu pe AN? Deoarece Primăria Bucureștilor intenționează să menajeze gazonul celui mai mare stadion din țară, în vederea duelurilor, apreciate drept mult mai importante, din grupele preliminare EURO 2024, cu Israel și Kosovo, decisive pentru calificarea României lui Edward Iordănescu. Pentru că, aidoma Farului și Rapidului, și Dinamo are antrenor, unul care merită toate laudele, cel puțin până în prezent, nu va fi cazul despre vreo devorare. Ba chiar, nici măcar despre o declanșare de criză, în eventualitatea unui eșec al lui Patriche & Co. nu va fi vorba. Evident, fiindcă Dinamo nu are pretențiile de mărire ale celorlalte învinse ale Petrolului, de până acum. Altfel, titulatura de derby acordată de Burcă meciului cu găzarii sau de Primvs Derby, cel în compania Rapidului – sintagme care l-au deranjat pe unul ce-a crezut că, dacă s-a mutat din Galați în Ghencea, iar apoi în Berceni, doar noua lui echipă de-atunci poate bifa derby-uri -, s-ar merita cinci cuvinte: ISTORIA NU O ȘTERGE NIMENI! De ce? Pentru că-i scrisă, „spune” adevărul, dezvăluie realitatea. Iar scripta manent știți ce înseamnă, nu-i așa?

Foto: www.fcpetrolul.ro