Ar putea câștiga Petrolul un „patrulater”, cu semifinale și finală, în fața echipelor Turris, FC Argeș și Rapid? Dar un meci de „totul sau nimic” cu aproape oricare dintre ultimele 6 echipe din play-out L1? Dacă vrea să promoveze, trebuie!

Dragos Trestioreanu -

Ar putea câștiga Petrolul un „patrulater”, cu semifinale și finală, în fața echipelor Turris, FC Argeș și Rapid? Dar un meci de „totul sau nimic” cu aproape oricare dintre ultimele 6 echipe din play-out L1? Dacă vrea să promoveze, trebuie!

Un destul de recent ultim plan al Federației Române de Fotbal, dezvăluit prin vocea președintelui Răzvan Burleanu, cu privire la modul de continuare a campionatului Ligii a II-a parcă a contrariat și mai mult. Dar, cum trendul pandemiei de coronavirus chiar este în creștere, ci nu în scădere, cum se aștepta, ideea FRF devine tot mai mult una care se va și pune în practică. Reamintesc astfel că, dacă liderul detașat, UTA Arad (50 de puncte la momentul suspendării competiției, în prima decadă a lunii martie), și ocupanta locului secund, CS Mioveni (39 de puncte), ar fi deja fericitele promovate direct, putând să treacă la… pregătirea viitoarei ediții a L1, celelalte patru formații din aceeași ierarhie, în ordine, Turris Oltul Turnu Măgurele (39 de puncte), Campionii FC Argeș Pitești (38 de puncte și golaveraj: 34-25), FC Petrolul Ploiești (38 de puncte și 23-20) și Rapid București (37 de puncte), ar continua întrecerile cu un „patrulater” inedit. Mai exact, cu semifinale și finală, dar fără să se specifice și modul în care se vor cupla grupările în penultimul act, prin tragere la sorți ori locul 3 cu 6 și 4 cu 5 sau cine știe cum altfel o crede cuviință FRF. Și nici dacă se vor disputa duble manșe sau numai una și cine va fi, în ultimul caz, gazda, bașca și cum va fi stabilită aceasta. Dar e timp destul pentru așa ceva, e drept.

Aspiranta la promovare nu își va termina însă „misiunea” doar după adjudecarea finalei „patrulaterului”, deci ulterior a patru partide, ci mai trebuie să „sară”peste încă un „obstacol”, aprioric mult mai înalt, cel cu trupa clasată pe penultimul loc al clasamentului play-out-ului Ligii 1. O fază a întrecerilor pe care federația ar dori-o încheiată numai pe teren. Astfel încât, dată fiind situația din momentul întreruperii jocurilor, cu șase echipe din opt înșirându-se pe un interval de numai 5 puncte – AFC Hermannstadt Sibiu (locul 9, după sezonul regular și 3 în play-out, deocamdată, cu 17 puncte și 2-1 la golaveraj), FC Dinamo București (10/4, 17, 0-2), CSM Politehnica Iași (11/5, 15), Academica Clinceni (12/6, 14, 3-3), Chindia Târgoviște (13/7, 14, 1-2) și FC Voluntari (14/8, 12) -, divizionara secundă calificată la baraj va combate, cred eu, cu una dintre formațiile enumerate mai sus. Și-abia după ce ar trece de una dintre acestea – cvasi-imposibil dacă mă raportez la experiența trecutului deloc îndepărtat, cu trupele din L1 salvându-se de fiecare dată – ar ajunge pe prima scenă a fotbalului autohton. Să zicem că în L2 se vor disputa duble manșe, atunci FC Petrolul, echipa care ne interesează, ar trebui să bifeze, o afirm din nou, patru meciuri, două în semifinale și tot atâtea în finală. Iar apoi, încă două la baraj, deci șase confruntări cu totul. Mai precis, cu opt mai puține decât dacă s-ar alege continuarea mini-returului L2 pe teren, până la final. O variantă tot mai dificil de anticipat, câtă vreme se caută a se încheia competiția eșalonului secund cât mai repede cu putință, iar ultima variantă ar servi de minune acestei intenții. Cu același prilej, prezența la o emisiune a siteului www.realitateasportiva.net, Burleanu nu a făcut referiri și la modul în care se vor decide echipele retrogradate în Liga a III-a, ci doar la faptul că marea majoritate a divizionarelor de la acest nivel își dorește… „înghețarea” campionatului, cu liderii din acest moment drept trupe promovate și fără retrogradate!

În eventualitatea în care se va opta asupra variantei „scurte, s-o numesc generic astfel, se pune întrebarea dacă FC Petrolul ar putea avea puterea să „sară” peste trei obstacole din ce în ce mai înalte? De subliniat totuși că, în condițiile în care campionatul ar fi continuat normal, celelalte trei grupări ale „patrulaterului”, Turris, FC Argeș și Rapid, ar fi trebuit să le fie oaspete „lupilor”! Un avantaj ce s-ar pierde în condițiile unei duble manșe sau a tragerii la sorți fără noroc, în cazul uneia singură. La fel ar fi un dezavantaj și dacă s-ar merge pe linia unui singur meci decisiv la baraj. Pe terenul cui? Pe unul neutru? Greu de crezut în privința unei asemenea opțiuni a FRF. Cum-necum, Covid-19 a dat peste cap rău de tot fotbalul autohton, dar nu numai! Nimeni nu știe ce decizie să ia mai repede, pentru că, din nefericire, curba de creștere a pandemiei este, am scris mai sus, tot mai mare! E clar, altfel, că oricare decizie va lua FRF, cineva tot va fi nemulțumit, iar printre cei de acest fel, evident că și, mai ales, Petrolul. Dacă s-ar fi jucat normal, șansele de promovare de pe locul 2, chiar și dacă ar fi fost cu opt partide în plus de disputat, ar fi fost mai multe și mai mari pentru Laurențiu Marinescu și coechipierii săi. Suporterii așteaptă această promovare ca pe cel mai frumos cadou. Încă un an de eșalon secund ar atrage după sine, e posibil, încă un recul al fanilor, în scădere în tribune și peluze, din… liga a patra până în a doua!

Foto: www.fcpetrolul.ro