Arbitru în lupta de calificare în… Europa League! Asta i-a cam mai rămas Petrolului

Dragos Trestioreanu -

Arbitru în lupta de calificare în… Europa League! Asta i-a cam mai rămas Petrolului

După un foarte trist 0-4, consemnat pe arena Ilie Oană, săptămâna trecută, într-un moment în care se părea că se strânseseră rândurile, cum se mai zice, echipa fanion a Ploieștiului și a Prahovei, Petrolul, a rămas, mai mult ca sigur, doar un arbitru al luptei pentru calificarea în… Europa League! Iar asta deoarece Dinamo și ASA Târgu Mureș nu au drept de participare în această competiție – bucureștenii își mai încearcă șansa la TAS, dar nu sunt siguri de-un verdict pozitiv -, situație în care o trupă ce combate în play-out, CSMS sau CFR Cluj, de exemplu, adversarele de azi și, respectiv, vinerea viitoare ale găzarilor, pot ajunge în cupele continentale.

Prima cu un astfel de noroc ar putea fi, repet, CSMS Iași, gazda din Sâmbăta Mare, de la ora 17.00, de pe stadionul Emil Alexandrescu, a lui Alberto Cobrea și a coechipierilor acestuia, într-o partidă ce urmează a fi preluată în direct de către televiziunile Look Plus, DigiSport și Dolcesport. Petroliștii s-au deplasat ieri spre urbea moldoveană, singurul component al lotului care nu a urcat în autocarul clubului fiind Bogdan Gavrilă. Mijlocașul de bandă nu s-a putut antrena în această săptămână, fiind chinuit de o enterocolită. În rest, antrenorii Ionel Tersinio Gane, George Biță și Cătălin Grigore au la dispoziție întreg efectivului și speră ca jucătorii lor să șteargă impresia din acea vinere de coșmar. Poate că-i ușor de zis, dar foarte greu și de făcut. Evident, și din cauza problemelor financiare care-i apasă tot mai mult, și pe nedrept, pe Cobrea și compania. În conferința de presă în care s-a prefațat meciul contra CSMS-ului, atât tehnicianul principal Ionel Gane (foto, în dreapta; www.fcpetrolul.ro), cât și unul dintre „băieții” săi, Dan Bucșa (foto, în stânga), au vorbit tranșant despre necazurile provocate de neîncasarea salariilor, chiar de 3-5 luni, în cazul fotbaliștilor!!! Patronul, care s-a întâlnit, recent, cu petroliștii, nu le-a putut promite absolut nimic!!!

Dacă, altădată, un colectiv fotbalistic aborda un ton diplomat în astfel de cazuri, escamotând elegant asemenea probleme, mai mult ca sigur că din cauză că a ajuns cuțitul la os, așa cum se mai zice, nu s-a mai pus… batista pe țambal, acum. Într-un astfel de context, orice rezultat, succes sau chiar remiză la Iași, poate fi considerat o mare realizare pentru „lupi”! Jucători pentru care speranța îndepărtării de zona retrogradării a dispărut cu totul, chiar dacă, păstrându-se totuși un rest de… ton diplomat, se mai vorbește de o luptă până la capăt. Mai degrabă ar fi de zis nu despre o luptă, ci de orgoliul de a duce până la sfârșit acest campionat, întru evitarea rușinii ca Petrolul să fie prima echipa din istoria Ligii 1 care se retrage înainte de finele întrecerilor. Nu va fi cazul, înclin să cred.

În ceea ce privește combatantele din această după-amiază, antrenorii lor, Jerry Gane și Nicolo Napoli, cel dintâi colaborând, odată, cu al doilea în staff-ul tehnic al echipei FC Universitatea Craiova, s-ar putea să vedem – la primul fluier al bucureșteanului Dragoș Istrate, care va fi asistat la cele două linii de concitadinul Bogdan Gheorghe și de constănțeanul Sebastian Stoianov, bașca ajutat de rezerva Andrei Florin Chivulete, tot din capitala țării – următoarele distribuții: Cobrea – Beța, Mișelăricu, Benga, Begeorgi – Stana, Bucșa – Ziani, Zoubir, Mareș – Astafei, respectiv Grahovac – Voicu, Frăsinescu, Ciucă, Bădic – Mitic, Crețu – Bole, Cristea, Llullaku – Golubovic. În ceea ce privește rezervele, chiar dacă Iașiul nu va beneficia de serviciile lui Andrei Enescu, suspendat, Ovidiu Mihalache (disensiuni cu staff-ul executiv), Vasile Gheorghe (accidentat) și Alexandru Țigănașu (incert) – culmea, ultimii trei legitimați, cândva, la echipe din Ploiești! -, Napoli va avea la dispoziție unele importante, precum Alessandro Caparco, Ante Saric, Petre Goge, Nuno Viveiros, Gabriel Bosoi, Gomo Onduku și Gianmarco Piccioni. Gane i-ar putea așeza pe bancă pe Ionuț Popescu, Alexandru David, Roberto Alecsandru, Ludovic Guerriero, Janko Pacar, Markos Michail și Michelle Paolucci.

În altă ordine de idei, de subliniat că LPF l-a delegat ca observator de joc pe fostul echipier al Sportului Studențesc, bucureșteanul Romulus Chihaia, iar CCA – pentru monitorizarea arbitrajului – pe Iosif Olah (Sfântu Gheorghe), un fost asistent de prim eșalon.