Arbitrul bucureştean Alexandru Deaconu a pus umărul la calificarea lui Dinamo în faţa Petrolului, în Cupa României

Redactia -

Arbitrul bucureştean Alexandru Deaconu a pus umărul la calificarea lui Dinamo în faţa Petrolului, în Cupa României

Oferind un alt fel de replică echipei Dinamo Bucureşti, pe stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare, în sferturile de finală ale Cupei României-Timişoreana, decât au făcut-o pe noul „Ilie Oană”, în campionat, când au fost învinşi sever (1-5), fotbaliştii de la SC FC Petrolul, fără să strălucească, au reuşit să reintre în joc, în debutul reprizei secunde, după ce „roş-albii” deschiseseră scorul. Însă, o decizie impardonabilă a lui Alexandru Deaconu, un arbitru cu domiciliul în capitala ţării, totodată un fel de „spălător de cadavre” pentru granzii din Bucureşti, de câţiva ani, a readus-o pe formaţia „câinilor” la conducere, gol care avea să fie decisiv în economia calificării în semifinale.

Prima repriză a fost una mai modestă pentru Petrolul, care a fost însoţită la Bucureşti de aproape 500 de fani, care i-au dominat şi numeric, şi sonor, pe cei din galeria lui Dinamo. Bucureştenii au spart gheaţa repede, la o fază curioasă, în care şase jucători echipaţi în galben şi albastru nu s-au putut opune la numai trei adversari. Acţiunea începută de Rus şi continuată de Niculae cu un şut anemic, deviat în bară, a fost finalizată de către Dănciulescu (minutul 15), autorul unui şut din apropiere printre picioarele lui Sipovic şi pe lângă Bornescu, mascat. Ulterior, tot în primul mitan, portarul „lupilor” s-a remarcat prin două intervenţii senzaţionale, scoţând şuturile lui Kone şi Ganea, scăpaţi singuri spre buturile sale.

La reluare, Negru a pătruns, din dreapta spre centru, în careul mare advers, iar Moţi, aflat în spatele lui, l-a împins discret. Arbitrul Deaconu a pus mingea pe var, chiar dacă au existat păreri că nu era cazul să o fi făcut. A transformat în stil de mare jucător, la vinclu, Borza (48), spre entuziasmul fanilor veniţi în număr mare de la Ploieşti, dublu decât omologii lor dinamovişti, susţinătorii oaspeţilor manifestându-se precum cei din străinătate. Însă, bucuria egalării nu a durat decât opt minute, fiindcă centralul i-a permis lui Munteanu să execute o lovitură liberă, deşi balonul nu era oprit, Dănciulescu s-a lansat singur spre poartă şi i-a pasat spre stânga lui Ganea (foto; www.gsp.ro), care a îndeplinit formalitatea. Protestele „galben-albaştrilor” şi ale băncii tehnice a acestora au fost destul de firave, aşa că jocul s-a reluat repede de la centru, Alexandru Deaconu, făcându-şi deja mâna, a continuat să-i defavorizeze pe petrolişti în alte câteva ocazii. S-a terminat 2-1 pentru Dinamo, deci viciere de rezultat, însă, la final, combatanţii s-au îmbrăţişat, doar Răchită spunându-i câteva cuvinte, mai nervos, în trecere, arbitrului. Ceva mai multe a spus în faţa camerelor de luat vederi: „M-am simţit ca înainte de ’89. Nu mă pot păcăli, am jucat contra lui Dinamo pe stadionul din Ştefan cel Mare în perioada aceea şi tot aşa se fluiera. Toate deciziile  50-50 au fost în favoarea celor în roşu. Ştiam cum joacă Dinamo, m-au surprins doar că au folosit aceeaşi echipă din meciul cu Steaua, neodihnind niciun jucător. Cu puţin noroc, puteam intra în prelungiri”. Omul meciului, Dănciulescu, autorul primului gol şi al assist-ului de la cel de-al doilea ale lui Dinamo, a declarat că „era foarte important pentru noi să câştigăm acest joc şi am făcut-o. Am controlat meciul de la un capăt la altul şi privim încrezatori spre cel cu Astra, de duminică (n.r. – 11 decembrie 2011). Nu am avut emoţii la scorul de 1-1”. Cum să fi avut la un asemenea arbitraj strigător la cer în favoarea echipei lui?!

Dinamo: Bălgrădean 6 – Luchin 6.5, Grigore 6.5, Moţi 5.5, Diabate 6.5 – Rus 5 (73 Pătraşcu 5.5), Kone 7, Munteanu 7, Ganea 5.5 (57 Păun 6) – Dănciulescu 7.5, Niculae 6.5. Antrenor: Liviu Ciobotariu.

SC FC Petrolul: Bornescu 7 – Tudor (cpt) 5.5 (80 Stojimirovic), Petrovici 6, Sipovici 6, Melinte 4.5 (46 Buhuşi 5) – Enescu 6, Bărbulescu 6 (65 Roman II 5.5) – Borza 6, Negru 5, Buleică 6 – Komazec 6. Antrenor: Valeriu Răchită.

Arbitri: Alexandru Deaconu 4 (Bucureşti) – Octavian Şovre 7 (Oradea) şi Sebastian Gheorghe 6.5 (Suceava).

Cartonaşe galbene: Dănciulescu (18), Niculae (33), Petrovic (33), Moţi (60), Bălgrădean (90+1).

Cartonaş roşu: Negru (90+3).