Arbitrul ploieștean Andrei Moroiță a lăsat-o pe campioana județului Prahova, CS Blejoi, fără un titular important, la turul barajului de promovare în L3!

Dragos Trestioreanu -

Arbitrul ploieștean Andrei Moroiță a lăsat-o pe campioana județului Prahova, CS Blejoi, fără un titular important, la turul barajului de promovare în L3!

Duminică, 9 iunie 2019, pe arena Gheorghe Șilaev, din Plopeni, în cadrul ultimei etape a campionatului Ligii A Prahova, la fotbal, campioana CS Blejoi a dispus a doua oară, în decurs de numai trei zile, de formația locală, CSO. În finala județeană a Cupei României, pe „Ilie Oană”, în Ploiești, a fost 2-0 (2-0), ca urmare a golurilor marcate de Cosmin Lambru și Irinel Dumitru (din penalti), iar în cea din urmă zi a week-end-ului, 1-0 (0-0), prin reușita din minutul 52 a lui Ionuț Chiși. Totuși, la Plopeni, trupa lui Răzvan Vlad și Emil Coșieru s-a impus cu dificultate, deoarece, din minutul 29, a trebuit să evolueze cu 10 jucători pe teren, primind atunci un cartonaș roșu, direct, tânărul fundaș stânga Ștefan Ghinea (foto, la titlu, în echipament alb-roșu)! A fost momentul care a nemulțumit-o profund pe tabăra oaspeților, aceasta reclamând lipsa de acoperire regulamentară a deciziei luate de către arbitrul ploieștean Andrei Moroiță (foto, sus, în dreapta), cunoscut drept unul dintre cei mai apreciați din Comisia Județeană de Arbitraj „Emil Vlaiculescu”.

Ce spun cei de la CS Blejoi? Că, la o minge lungă trimisă spre careul echipei lor, Ghinea a ajuns primul, a lovit-o cel dintâi și, în urma unui duel umăr la umăr cu mijlocașul Plopeniului, Narcis Țânțaru, acesta din urmă a căzut, nefiind însă faultat. Situație în care, au apreciat blejoienii, centralul ar fi trebuit să lase jocul să continue. Însă, așa cum a scris în raportul de joc (vezi facsimil), Andrei Moroiță, fiul antrenorului emerit de box Ion „Nini” Moroiță, a văzut că Țânțaru a preluat balonul și a fost împins de Ghinea, motiv pentru care a dictat lovitură liberă pentru echipa gazdă și i-a arătat cartonașul roșu fotbalistului de la CS Blejoi, pentru fault din postură de ultim apărător!

O decizie cu implicații nu doar asupra meciului cu pricina, de la Plopeni, ci și mai departe, asupra… barajului de promovare în Liga a III-a, acolo unde Blejoiul va combate, în dublă manșă, cu formația campioană a județului Giurgiu, AS Mihai Bravu, pe 15 iunie, în deplasare, și pe 22 iunie, acasă! Eliminat de Moroiță, apărătorul mai sus-menționat a devenit fără drept de joc la partida tur din județul Giurgiu, suspendarea pentru un joc urmând a fi decisă în ședința Comisiei de Disciplină de miercuri, 12 iunie, care va ține cont de articolul 63.1, lit. d), e) și g), din cadrul Regulamentului disciplinar!

Cum nu am fost prezent la acest meci, nu pot trage nicio concluzie, nefăcând altceva, acum, decât să consemnez părerile celor două „părți”, evident discordante după cum se observă. Făcând haz de necaz, zic că blejoienii ar putea spune că sigur se vor feri de viitorii adversari, dar nu au putut și să se „apere” de… un arbitru din județul lor! De subliniat că acest caz este o premieră absolută în istoria echipelor prahovene calificate la barajul de promovare în Liga a III-a, la fotbal! Este de sperat totuși ca, în tur, CS Blejoi să-l înlocuiască inspirat pe Ștefan Ghinea și să reușească să obțină un rezultat promițător, în localitatea Mihai Bravu, în perspectiva abordării cu succes a returului de pe teren propriu. În caz contrar, amintirea fazei din minutul 29, din meciul de la Plopeni, ar apăsa și mai mult! În special pentru că, înainte de acea partidă, oaspeții își doreau mai mult să… nu aibă jucători eliminați, decât să câștige cu orice preț, oricum fiind campioni, la peste 10 puncte de ocupanta locului secund, înaintea primului fluier. N-a fost să fie! 

Foto: Paul MÂINEA