Arhivele Române declară : Românii vor avea acces direct la Familia Regală

Redactia -

Arhivele Române declară : Românii vor avea acces direct la Familia Regală

Începând de astăzi, cercetătorii în istorie şi cei curioşi cu privire la jocurile de culise ale perioadei interbelice vor avea oportunitatea de a studia un set arhistic nou referitor la Casa Regală de România.

Documentele acoperă întreaga perioadă de timp cuprinsă între 1861 şi 1947, vizând cele patru generaţii ale Familiei Regale care s-au succedat la conducerea României. Printre ele se regăsesc rapoarte diplomatice, articole de presă, discursuri şi comunicate, redactate în limba română şi limbi de circulaţie internaţională. Cele mai multe dintre ele se referă la politicile administrative ale lui Carol I, însă şi la rolul în stat al Reginelor de România (Elisabeta, Maria) şi influenţa acestora atât în plan politic, cât şi cultural şi spiritual.

Regele Mihai I susţine în mod oficial demersul Arhivelor Naţionale Române, declarând că documentele mai sus menţionate vor contribui la demistificarea preocupărilor regale din acea perioadă şi vor contribui la apropierea poporului de propria istorie. Acţiunea are loc cu doar o săptămâna înainte de manifestările de Ziua Regalităţii (10 mai), la care Familia Regală şi-a anunţat oficial prezenţa pentru a sărbători alături de români.