Armando Vajushi – repriză, gol, centrări, pase, joc, meci și 4-0! Pandurii au zis… Merci Dieu că a rămas până la final scorul de la pauză! Petrolul, pe podiumul campionatului Ligii a II-a

Dragos Trestioreanu -

Armando Vajushi – repriză, gol, centrări, pase, joc, meci și 4-0! Pandurii au zis… Merci Dieu că a rămas până la final scorul de la pauză! Petrolul, pe podiumul campionatului Ligii a II-a

În fața ochilor, cu visul de a urca pe podium, tocmai de pe locul 9, pe care se aflau atunci când s-a terminat anul trecut, fotbaliștii Petrolului au atacat „pe pistol”. Astfel, au luat-o tare de tot pe echipa lui Merci Dieu, Keimus Bunga, Maurice Sylla, Felipe Acosta, Steven Goma sau Rafal Zaborowski, plus autohtonii dintre care mai răsărit părea căpitanul Constantin Grecu (adus la defuncta SC FC Petrolul odată cu contingentul „U Cluj”), un alt fost petrolist, dar intrat la reluare, fiind Nicolae Cotolan, produs al CCJ al falimentatei societăți mai sus-amintite. În minutul 4, Vajushi și-a înșirat „ca pe mărgele” adversarii, până l-au „culcat” pe la vreo 30 de metri de poarta adversă. Una numai bună pentru Moise să-și regleze tirul bine-i cunoscut. Țicu a mimat că va trage el, și-a trecut stângul peste balon, iar Romario a trimis un „drept” ce-a spulberat „păianjenul” de sub transversală, rămânându-i lui Roigé Rodríguez, omologul lui Grecu din tabăra ploieștenilor, să reia în plasă, cu o lovitură de cap, mingea revenită din bara orizontală până prin zona punctului cu var! Cum tânărul goal-keeper Aldescu nu putea fi ubicuu, și pe direcția „bombei” lui Moise, și pe a „capului” catalanului, s-a făcut de 1-0. Când se… făcuse și de minutul 5, deja.

Din cel fatidic, 13, dar astfel numai pentru Pandurii, se putea deja anticipa că meciul fusese decis. Cu 0-2 în nici măcar un sfert de oră de la start, „multinaționala” lui Călin Cojocaru nu mai putea emite pretenții în fața „iureșului galben”. Dacă la primul gol, albanezul din trupa Petrolului obținuse lovitura liberă, la al doilea, a driblat elegant în lateral stânga, a intrat puțin careul mare și a pus, pe sus, un balon numai bun lovit cu capul, de către un coechipier. A răspuns prezent același Moise, care a deviat spre colțul lung o minge ce-a fost ușor atinsă de către Aldescu, cu brațele, înainte de a se duce la colțul lung. Era a doua reușită în care Vajushi se implicase, chiar direct atunci.

După alte tot 13 minute de la 0-2, gorjenii au mai încasat încă un gol. Și din nou cu… concursul „special guest star” al meciului, fostul internațional al Albaniei, Armando Vajushi! A fost totuși o fază în care aș înclina spre o eroare de apreciere a arbitrului cvasi-debutant George Roman. Timișoreanul s-a păcălit arătând punctul cu var, deși a fost aproape de fază. Atât la prima vedere, cât și, mai ales, după… reluările TV, mai degrabă Vajushi a căzut și s-a împiedicat de Moisie, decât că jucătorul Pandurilor i-ar fi „agățat” piciorul, în suprafața de pedeapsă! Tot starul Petrolului a executat penaltiul și l-a transformat cu unele emoții, Aldescu ghicind direcția și putea chiar salva. Era a treia, și ultima fază, în care Armando fusese acolo, așa cum se zice. Chiar în… prim-plan, de data asta! La 3-0 pentru trupa „lupilor”, nici cel mai optimist fan al „alb-albaștrilor” nu se mai putea gândi la o a… „opta minune a lumii”. Ar fi fost ceva de domeniul fantasticului. Bașca, exact în momentul când s-a bifat minutul 45, la o centrare de pe dreapta a lui Olaru, Sylla a deviat cu greu în lateral. Buhăescu – formidabil acest atacant speculativ, care a marcat ultimul gol cu Poli Iași și unicul cu Metaloglobus! – și-a aranjat, din corp, poziția de șut și a „trăsnit” un voleu sus, sub bară, de la 8-9 metri, pentru un 4-0 de final! Și de primă repriză, și de meci. A fost singurul gol, la care numele lui Vajushi nu a mai putut fi pomenit! În perspectiva „sfertului” cu Astra Giurgiu, de miercuri, 3 martie, ora 20.30, la Târgu Jiu, pe frumosul „Municipal”, venea rândul un mitan secund tipic… românesc? Adică, mai lejer, așa!

Ce-a fost a fost în prima repriză, ce să mai! În a doua, a îndrăznit mai mult și echipa locală, a avut chiar un „unu la unu”, Dodoi cu Kitanov, dar bulgarul – gelos că laudele le luaseră, până atunci, numai mijlocașii și atacanții ploieșteni – a intervenit formidabil în fața unui ex-ceferist clujean plimbat prin toată țara, vorba vine, cu titlu de împrumut, Dodoi. În rest, ar mai fi fost de reținut confirmarea în partea a doua a jocului excelent, din cea dintâi, al acestui serios artist albanez al balonului, aproape de-un al doilea gol al său și, pe cale de consecință, de un 5-0 bine meritat. Dar și că – nota bene – nu prea a mai avut cu cine să joace, din minutul 46 până la final, rezervele utilizate nefiind încă la nivelul titularilor. O realitate mai dificil de crezut și, implicit, de „digerat”. Unii dintre titulari rămași pe teren au evoluat cumva, să le zic, în dorul lelii, ca să nu le zic, pe șleau, chiar „la mișto”!

E greu însă a evolua de la 4-0, când nu ești neamț sau rus! Adică, așa cum fac primii de când s-au născut, iar ai doilea, mai pe vremuri! În fine, vedem la jumătatea săptămânii viitoare dacă va fi avut vreo utilitate… ridicarea piciorului de pe accelerație din mitanul secund de la Târgu. Până atunci, să mai scoatem în evidență și… pedagogia antrenorului principal al Petrolului – Viorel Moldovan afișându-se cu al treilea model de șapcă la mare modă, ca și cu ochelari fumurii – care l-a titularizat pe Constantinescu și l-a băgat în joc și pe Bratu. Asta după ce s-a avut parte de „telenovela” din timpul săptămânii. Cel dintâi – fără… leucoplastul alb de pe arcada dreaptă!?! – nu s-a prezentat deloc rău, deși a rămas în statistica meciului numai cu un cartonaș galben, primit pentru o simulare care nu prea a fost, de fapt, iar al doilea, printr-un șut gen… pasă la portar. Altfel, suporterii speră ca accidentarea lui Lică, suspect de comoție cerebrală, chiar dacă îl va scoate din cărțile partidei din Cupa României, să nu dureze foarte mult, stoperul fiind în formă în Gorj.

PANDURII LIGNITUL: Aldescu 5.5 – Dieu 4.5, Moisie 4, Grecu (cpt) 4.5, Filip 4.5 (46 – Răchișan 5.5) – Sylla 4.5 (84 – Rasoveanu), Habet 5 (46 – Cotolan 6) – Bunga 5, Acosta 6, Dodoi 6 (57 – Goma 6) – Velcotă 4 (84 – Zaborowski). Colectiv tehnic: Alexandru Călin Cojocaru (antrenor principal), Cristian Popescu (antrenor secund).

PETROLUL: Kitanov 8 – Olaru 7, Lică 7 (77 – Manolache), Meijers 7, Țicu 7 – Lax 7 (46 – Mitrea 6), Moise 8 – Constantinescu 7 (74 – Bratu 6.5), Roigé Rodríguez (cpt) 7.5 (46 – Pană 6.5), Vajushi 9 – Buhăescu 8 (46 – Balint 7). Colectiv tehnic: Viorel Moldovan (antrenor principal), Francisc Dican și Ciprian Pura (antrenori secunzi), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor), Stelian Isac (preparator fizic).

Au arbitrat: George Cătălin Roman 6.5 (Timișoara) – Casian Băla 7 (Arad) și Alexandru Mihăilă 7 (Râmnicu Vâlcea).

Arbitru de rezervă: Ionela Alina Peșu (Craiova).

Observatori: Cristian Petropulos (Alba Iulia), pentru joc, și Ion Negoescu (Târgoviște), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Moisie (29), Roigé Rodríguez (33), Constantinescu (51), Olaru (57), Acosta (76), Dieu (83), Cotolan (90+2).  

Foto: www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI)