Arta de a-ţi bate joc de puncte, în meciuri dominate cu destulă autoritate

Redactia -

Dintre partidele în care Petrolul a dat cu piciorul la puncte importante, printre care se înscriu cele de la Iaşi, contra nou-promovatei CSMS, de la Bucureşti, cu Dinamo, şi – în sfârşit – de la Bistriţa, împotriva Gloriei, cea din urmă a fost o mostră clară de tratare cu indolenţă, din partea unor jucători precum Gheorghe Grozav, Adrian Cristea, Ovidiu Hoban şi Anthony Nwakaene Tony – toţi din „lotul de la Cluj” -, a unei confruntări perfect la îndemână. Pe arena din urbea lui Jean Pădureanu, ai cărui oameni protestau, după ultimul fluier, pentru un ofsaid care nu ar fi fost, la Marius Curtuiuş, în ultimele secvenţe ale prelungirilor, ce ar fi condus poate la succesul Gloriei, „lupii” au dominat aproape tot timpul şi au deschis scorul repede. Iar asta la centrarea foarte bună a căpitanului Daniel Opriţa, peste Alexandru Tudose şi David Reano, mingea fiind deviată de Marian Cristescu (minutul 6), măiastru, cu capul, de la 8 metri, direct în colţul din dreapta al porţii lui Emilian Dolha. Apoi însă, în ciuda unei presiuni continue asupra jumătăţii adverse, gazdele neavând nici măcar o ocazie cât de cât într-o oră de joc, ineficienţa petroliştilor, ce tinde să devină cronică în deplasare, a făcut ca ardelenii să înscrie la a doua lor fază mai caldă de poartă, cu 540 de secunde înainte de terminarea timpului regulamentar, prin abia intratul brazilian Laio dos Santos, care a trimis, cu capul în plasă, de la 5 metri, ulterior unei centrări a lui Paul Anton, ratate de Geraldo Alves, în duelul său, din plonjon, cu acelaşi Curtuiuş. Un meci în care – dacă i-ar fi avut la dispoziţie pe absenţii Damien Boudjemaa, suspendat pentru cumul de cartonaşe, şi Hamza Younes, indisponibil din cauza unei miozite de efort – Petrolul ar fi mers la cabine cu un avantaj de cel puţin trei-patru lungimi s-a încheiat cu un scor de egalitate, 1-1 (0-1), nemeritat de Gloria – o formaţie palidă de tot, la cel mai slab meci al său din această ediţie de campionat.

După ce au irosit, ca şi la Iaşi, ca şi în „Groapă”, cel puţin câte 2 puncte, pe „lupi” îi aşteaptă două meciuri într-un interval de numai cinci zile – primul, marţi, 25 septembrie 2012, pe „Ilie Oană”, 21.30, cu Damila Măciuca, şi duminică, 30 septembrie, cu Steaua, pe aceeaşi arenă şi de la aceeaşi oră, ambele urmând a fi preluate în direct de „DigiSport1”. Dacă, la prima vedere, cea dintâi confruntare ar fi una la îndemână, calificarea în optimile de finală ale Cupei României putând fi bifată mai uşor, acasă, decât la Drăgăşani, cum au picat sorţii iniţial, în schimb, a doua va fi un duel nu numai al marilor orogolii, ci şi ultima şansă ca Petrolul să rămână în grafic. Asta cu condiţia ca toţi fotbaliştii să evolueze la acelaşi niovel, ci nu în băşcălie, precum Grozav şi Cristea, în special ei. În situaţia în care se vor pierde puncte şi cu trupa „roş-albaştrilor”, nimeni nu poate garanta că următorii adversari, aprioric mai facili, se vor şi lăsa supuşi lesne de către ploieşteni.

GLORIA: Dolha 6.5 – Peteleu 5 (46 – Ţârcă 6.5), Tudose (cpt) 5.5, Kanon 5.5, Reano 5.5 – P. Anton 6, Romario 5.5 – Zahiri 6.5, Predescu 5.5, Braganca 5.5 (80 – Laio dos Santos) – Fl. Bratu 5 (46 – Curtuiuş 6.5). Antrenor: Nicolae Manea.

SC FC PETROLUL: Bornescu 6.5 – Achim 6.5, Galamaz 6.5, Geraldo Alves 6.5, Guilherme 6.5 – Mustivar 6.5 (59 – Hoban 4), L. Marinescu 6.5 – Opriţa (cpt) 6.5, M. Cristescu 7 (87 – Tony), Grozav 4 (68 – Ad. Cristea 4) – Bokila 5.5. Antrenor: Mircea Rednic.

Au arbitrat: Marcel Bârsan 8 (Bucureşti) – Nagy Mikloş 6.5 (Cluj) şi Mircea Orbuleţ 8 (Bucureşti).

Arbitru de rezervă: Dan Dreve (Cluj).

Observatori: Nicolae Dobrescu (Bucureşti), pentru joc, şi Sajtos Laszlo (Sibiu), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Galamaz (39), Mustivar (55), L. Marinescu (67), Kanon (89).

După meci, antrenorul oaspeţilor, Mircea Rednic (foto, pe bancă, în stânga, alături de secunzii Mihai Teja şi Florin Tene; www.prosport.ro), a declarat pentru „DigiSport” că „am avut o prmă repriză foarte bună, dar e greu să câştigi când ratezi ocazii singur cu portarul (n.r. – cu referire la Bokila, care a ratat desprinderea imediat după pauză, şutând în piciorul lui Dolha, de la 15 metri!). Ăsta e fotbalulul, nu înţeleg relaxarea care apare în joc. Ar trebui să fie şi jucătorii mai responsabili. Păcat că eu muncesc foarte mult la antrenamente şi pierdem puncte cu echipe care nu pun probleme. Aşa cum a fost la Bistriţa. E lipsă de concentrare şi de calitate. Nu judec suporterii noştri, care fac atâtea sacrificii”. Ultima frază a lui Rednic a venit ca răspuns la întrebarea reporterului Răzvan Rotaru cu privire la nemulţumirea galeriei deplasate în Ardeal, exprimată vădit în momentul în care petroliştii s-au dus s-o aplaude. Există însă o limită în toate, susţinătorii Petrolului – care au bătut cale de sute de kilometri, pentru a fi alături de favoriţi – sunt absolut de înţeles.

La rândul său, Nae Manea a spus: „În repriza a doua, am meritat această egalare şi chiar am fi putut şi câştiga. Este un punct foarte important, urmează meciuri foarte grele şi orice punct pe care-l aducem este bine venit. Ne-am propus să luăm din meciurile de acasă cel puţin patru. Petrolul este o echipă bună, echilibrată în toate compartimentele, noi jucând cu ce avem acum. Cu aceşti jucători neplătiţi şi-n condiţiile în care jucăm”! Sugestivă descriere a unei echipe de care găzarii nu au putut trece! De urmărit ce vor face „galben-albaştrii” cu Steaua, în următorul meci din campionat…