Arta în tranşee, expoziţie la Palatul Culturii Ploieşti

Redactia -

Arta în tranşee, expoziţie la Palatul Culturii Ploieşti

Luni, 25 august 2014, preşedintele Cosiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a participat la vernisajul expoziţiei de artă plastică sub numele “Arta în tranşeele Primului Război Mondial” cu ocazia comemorării a 100 de ani de la atentatul de la Sarajevo asupra moştenitorului tronului Austro – Ungariei, Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei şi asupra soţiei sale Sophia, Ducesă de Hohenberg.

Expoziţia va avea loc în perioada 15 august – 5 septembrie 2014 în Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploieşti şi este organizată de Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Prahova, Instituţia Prefectului Prahova, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară şi Muzeul Militar Naţional „Ferdinand I”.

Expoziţia pregătită de Institutul de Istorie Militară din Praga, formată din 24 de panouri, ilustrează pentru prima dată reacţia artiştilor plasticieni cehi în legătură cu izbucnirea primului război mondial, propriile zile petrecute pe front. Ea cuprinde operele artistului plastic recunoscut în lume, František Kupka, dar şi ale altor pictori cehi renumiţi ca Otto Gutfreund, Emil Filla, Václav Špála, Josef Váchalsau, Vojtěch Preissig. Este de menţionat ciclul de grafică al artistului Josef Váchal format din şapte xylografii în culori care evocă într-un mod singular momentele înspăimântătoare ale războiului, pe care autorul le-a văzut ca pe o creaţie a diavolului.

La vernisaj au mai participat Tomáš Vostrý, ambasadorul adjunct al Republicii Cehe, prefectul Judeţului Prahova, Rodica Paraschiv, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Prahova, Constantin Stere, precum şi reprezentanţi ai poliţiei, jandarmeriei, armatei şi ai instituţilor de cultură din judeţ.