Arta – și șansa – de a fi golgheterul unei competiții de seniori, când nu ai împlinit vârsta de 18 ani

Dragos Trestioreanu -

Arta – și șansa – de a fi golgheterul unei competiții de seniori, când nu ai împlinit vârsta de 18 ani

Despre fotbalistul junior Cosmin Lambru (foto, lângă titlu; www.fcpetrolul.ro), atacant la CS Blejoi, acolo unde – repet – a cerut să fie detașat în vară, nu scriu pentru prima oară și nici pentru ultima. Asta atâta vreme cât atenția ne trebuie îndreptată (și) către tinerii jucători din Prahova. S-a tot bătut monedă pe faptul că SC FC Petrolul a apelat, în ultimii ani – în care a avut și rezultate, însă -, la importul de fotbaliști, cam ignorându-se oferta internă, în special produsele propriului centru de copii și juniori. Odată cu intrarea în faliment a SC FC Petrolul, s-a ales praful și de acel centru, iar copiii și juniorii au luat-o care încotro. Fie atrași cu diverse oferte, fie la sfatul părinților lor. Nimic de comentat în acest ultim caz, câtă vreme este vorba despre fotbaliști care nu au bifat vârsta majoratului. Din cauza imposibilității salarizării antrenorilor de la fostul CCJ la cel al CSM Ploiești, copiii și juniori defunctei SC FC Petrolul au avut de ales între AS Petrolul ’52 și Petrosport, grosul mergând spre cea din urmă. Cea care – la un moment dat – părea să se autoerijeze în… continuatoarea istoriei Petrolului. Dar, după ce s-au făcut ceva valuri, apele s-au (mai) liniștit, fiecare înțelegându-și – să zicem – locul real în peisajul fotbalistic local.

cs-blejoiÎn vară, odată cu decizia mult întârziată luată în privința echipei care să ducă mai departe tradiția clubului găzarilor, Petrosport fiind prima alegere a suporterilor, apoi ajungându-se la AS Petrolul ’52, din cauza unei clauze din contractul prezentat la notar de Petrosport, una ce nu le-a mai convenit fanilor, la cea din urmă echipă, înscrisă în campionatul Ligii A Prahova, au ajuns mai mulți juniori A de la SC FC Petrolul. Dintre cei care fuseseră pregătiți de către Claudiu Toader. Nu toți au rămas pe loc, selecția – chiar dacă pe „foarte repede înainte” – fiind riguroasă și condusă de doi foști fotbaliști ai Petrolului, care au marcat viața „galben-albaștrilor” – Octavian Grigore și Nicolae Constantin. Cei care s-au sfătuit și cu un al treilea fost fotbalist de același gen actualul președinte executiv Cristian Vlad. Pe cale de consecință, în lot rămăseeră pentru actualul sezon: Alberto Olaru, Tiberiu Nițescu, Mihai Velisar, Alin Ursu, Ionuț Pârvu și… Cosmin Lambru. Golgheter, sezon de sezon, al echipei pregătite de fratele mai mic al fostului bine cunoscut petrolist Adrian Toader, în prezent tehnician la Tricolor11 Târgu Mureș, centru de excelență al FRF, Lambru a cerut însă în ceasul al 12-lea (a se citi înaintea depunerii listei cu efectivul Petrolului ’52 la sediul AJF Prahova) – asta pentru a nu mai exista niciun dubiu pentru nimeni! – să fie lăsat să joace la CS Blejoi. De ce la această echipă? Deoarece, înainte de a fi chemat la Petrolul ’52, el făcuse vreo două săptămâni de antrenamente cu trupa antrenată de Răzvan Vlad, incluzând și un mini-cantonament. Și s-a simțit foarte bine în acel colectiv, atunci. Nu a refuzat apoi solicitarea urmașei clubului la care a făcut junioratul, dar, finalmente, a preferat revenirea la Blejoi, pe motive știute însă numai de el.

Acum, după bifarea a 12 etape din campionatul Ligii A Prahova, se poate spune că opțiunea mai de ultim moment a vârfului de atac, care va împlini luna aceasta vârsta majoratului, a fost una cum nu se poate mai bună. Evident, deoarece este golgheter unic al eșalonului de elită județean, cu 13 reușite – niciuna din penalti, nota bene! -, și se luptă curajos cu un alt om de gol autentic de la acest nivel, dar cu 10 ani mai mare decât el, Andrei Ciobanu, de la CS Păulești, secondantul lui în ierarhia golgheterilor, cu 12 reușite. Titular și integralist, chiar și înainte ca fostul golgheter al Blejoiului, Mircea Ivan, să părăsească România, pentru un serviciu mai bun în Belgia, Lambru a progresat mult, a căpătat încredere în propriile forțe și, mai ales, nu mai spun deja o noutate, a marcat foarte mult pentru un fotbalist de vârsta lui, într-o întrecere a seniorilor. Din cele 49 de goluri marcate de cel mai bun atac al Ligii A Prahova, cel al CS Blejoi, peste un sfert poartă semnătura lui Cosmin Lambru (foto, în text, pe rândul de jos, al doilea de la stânga; Paul MÂINEA).

Fiind vorba despre un jucător de mare perspectivă, am apreciat că nu ar fi lipsită de interes o statistică – pentru care îi mulțumesc team managerului Blejoiului, Paul Mâinea – a reușitelor lui Lambru, după cum urmează: etapa I – CS Blejoi-CS Ceptura 8-1 (golurile de 6-1, minutul 57, și 8-1, minutul 89); etapa a II-a – Unirea Cocorăștii Colț-CS Blejoi 1-5 (golul de 1-5, minutul 84); etapa a III-a – CS Blejoi-AS Petrolul ’52 Ploiești 0-3 (fără gol marcat); etapa a IV-a – Tricolorul Breaza-CS Blejoi 1-5 (golul de 1-4, minutul 75); etapa a VI-a – Avântul Măneciu-CS Blejoi 1-3 (golurile de 0-1, minutul 11, și 0-2, minutul 24); etapa a VII-a – CS Blejoi-CSO Teleajenul Vălenii de Munte 9-1 (golurile de 5-0, minutul 65, și 7-1, minutul 75); etapa a VIII-a – CSO Plopeni-CS Blejoi 2-1 (fără gol marcat); etapa a IX-a – CS Blejoi-CS Mănești 2013 Coada Izvorului 4-1 (golul de 4-1, minutul 89); etapa a V-a (restanță) – CS Blejoi-CS Bănești-Urleta 2-0 (golul de 1-0, minutul 2); etapa a X-a – CS Păulești-CS Blejoi 1-1 (fără gol marcat); etapa a XI-a – CS Blejoi-AS Tufeni Băicoi 9-1 (golurile de 1-0, minutul 12, și 9-1, minutul 89); etapa a XII-a – CS Blejoi-CS Cornu 2-0 (golul de 1-0, minutul 76). Parcurgând datele de mai sus, avem de-a face cu o varietate de situații. Astfel, Cosmin Lambru a înscris și în meciuri în care s-au marcat goluri multe, a deschis și a înschis scorul, dar și în partide cu mai puține reușite. A marcat și devreme, a făcut-o și mai târziu sau spre final. A avut nu mai puțin de patru „duble” și a deschis drumul spre victorie în trei dispute cu adversari tari – Avântul Măneciu, în deplasare, CS Bănești și CS Cornu, ambele pe teren propriu. De subliniat că, din 12 confruntări bifate, doar în trei nu a punctat, adică în numai un sfert din totalul de dueluri. Pentru o vârstă de aproape 18 ani sunt cifre absolut remarcabile, într-un campionat de seniori, chiar cu mai mult relevante decât cele… 20 de minute prinse pe teren la debutul în Liga 1, din primăvară, la Craiova, în ultimul meci al defunctei SC FC Petrolul (captură www.digisport.ro; în duel cu bulgarul Apostol Popov)!

lambru-la-craiovaFiresc, într-un asemenea context, se nasc câteva întrebări. Una ar fi de ce a preferat să fie împrumutat să evolueze nu în fața a mii de suporteri, ci a câtorva sute. Alta – dacă ar fi marcat și la echipa de care aparține tot atâtea goluri. În fine – ce planuri are pentru retur? E greu de răspuns, atunci când nu deții, desigur, toate informațiile. Poate mai aproape de adevăr să fi fost ambianța de la CS Blejoi sau conștiența unei titularizări sigure acolo, a mai multor minute bifate pe teren, fiind vorba și de obligativitatea folosirii vreme de 90 de minute a unui jucător „sub 19 ani”. Dar, ar mai putea fi și alte explicații, pe care le-am putea afla, poate, la finele acestui an. Până atunci, ținând cont de statistică, alegerea lui Cosmin Lambru este clar că a fost una de bun augur. Rămâne acum de văzut dacă, în același mediu, va putea progresa și mai mult sau va alege altceva, trebuind însă a ține cont, în cazul lui, că-i vorba despre un elev în clasa a XII-a, pe care îl așteaptă examenul de bacalaureat și cel de intrare la facultate. Oare, pe ce va miza mai mult? Pe fotbal? Pe școală? Sau va ști să le îmbine fericit pe ambele? Unde o va face? Vom vedea…