Așa, da! Petrolul câștigă la scor de forfait pe arena „Gheorghe Hagi”! Două goluri, semnate de fotbaliști „U 21”

Dragos Trestioreanu -

Așa, da! Petrolul câștigă la scor de forfait pe arena „Gheorghe Hagi”! Două goluri, semnate de fotbaliști „U 21”

Cu siguranță că nici cel mai optimist suporter din lume al Petrolului nu s-ar fi așteptat ca – după ce Daco-Getica a făcut aproape tot ceea ce a vrut la Ploiești, sâmbăta trecută, în prima repriză, câștigând-o cu 3-1, care a fost și rezultatul final, iar Farul reușise s-o învingă la Pitești, pe FC Argeș, cu 1-0 – favoriții lui să-i conducă pe constănțeni, așa cum se spune în folclorul fotbalistic, încă de la… vestiare, sâmbătă, pe arena Gheorghe Hagi! Da, în minutul 1 și 17 secunde, atunci când galeria „lupilor” nici nu intrase în Peluza Nord a stadionului, Pușcaș – stâng, cu exteriorul, de la 12 metri, ușor lateral stânga, direct în colțul lung, după un șut al lui Moldoveanu deviat din Ispas la mijlocașul Petrolului, demarcat și aflat în poziție absolut regulamentară – a „spart gheața la malul mării”! Dar, pentru ca tristețea ratării golului favoriților să dispară repede, în minutul 9, la capătul unei faze frumoase, Marinescu a trimis mai înalt la marginea careului mare, spre stânga, Moldoveanu a retrimis, cu capul, spre centru, Saim Tudor a preluat cu dreptul și apoi a reluat cu stângul, din apropierea punctului cu var, pe lângă fostu-i coechipier Avram, acum căpitanul dintre buturile Farului!

Era 2-0 și nu trecuse nici măcar un sfert de oră dintr-un meci creditat apriori drept extrem de dificil. Însă, pentru a și-l face și mai ușor, jucătorii lui Gigi Mulțescu nu s-au oprit din a ataca, profitând și că adversarii erau ca și anseteziați, nederanjându-l mai deloc pe Lungu, în prima repriză. Din nefericire, activul Moldoveanu s-a dovedit altruist tocmai când nu era cazul, putând duce el scorul la 3-0, dar a preferat o pasă spre Arnăutu, deturnată în corner de Ehmann, iar Marinescu a avut două execuții slabe la lovituri libere din preajma lui „16 metri”. Astfel încât, dacă atunci când s-a mers la cabine, pentru sfertul de oră de relaș, tabela schimbată manual, ca acum zeci de ani, ar fi arătat 0-5, ci nu 0-2, nici ultrașii Farului nu s-ar fi mirat prea mult!

La reluare, era de așteptat ca Farul să forțeze, pentru a-i împăca pe freneticii fani din galeria lor, totuși primul șut cadrat al „alb-albaștrilor”, cel al lui Fotescu, din lateral dreapta, venit abia aproape de scurgerea primului sfert de oră al celui de-al doilea mitan, a fost floare la ureche pentru un goal-keeper cu experiența celui dintre buturile Petrolului. De altfel, până la finalul jocului, doar „veteranul” Celestino a amenințat puțin mai serios poarta lui Lungu, un șut al lui de la distanță trecând puțin peste transversală, iar un „cap” – ceva mai mult pe deasupra barei orizontale. În rest, nimic! Numai proteste inutile și inexplicabile pe teren și din tribune, cerșirea – pur și simplu – a două lovituri de pedeapsă imaginare și o evoluție de nerecunoscut în special a fotbaliștilor de la care se aștepta să fie decisivi, precum altădată. Până și „arma secretă” Georgian Păun – de notat că Paul Antoche nu a fost reținut pentru acest meci, fiind suspendat – a făcut o partidă discretă, probabil și din cauza nervozității că nu-i iese jocul, dorindu-și pesemne o revanșă după ce nu i s-a prelungit contractul la Petrolul, vara trecută! Al treilea fost petrolist, Raul Avram, nu a fost deloc vinovat de primirea golurilor, în rest el scăpând cu fața curată și din cauza impreciziei jucătorilor fostei echipe.

Cu un tempo mai redus decât în cea dintâi repriză, Petrolul a rămas totuși în control, dar a scăpat de eventuale emoții abia cu un minut înaintea terminării tipului regulamentar de joc, când a înscris al treilea gol tot din acțiune, ca și primele două. Reușita lui Borța – „lat”, cu dreptul, de la 13 metri, puțin lateral dreapta, în diagonală, după o pasă centru-dreapta a lui Ștefănescu, venit din stânga, și un călcâi de maestru al debutantului Stoica, un „U 21” detașat de Viitorul în iarnă, apucând abia acum să joace din cauza unei accidentări serioase – a fixat tabela: 3-0 (2-0), după, fără discuție, cel mai bun meci din 2019 al „lupilor”! Dacă nu cumva chiar și din tot campionatul în curs. Cu acest succes clar, ]n eventualitatea ]n care echipa lui Vivi Răchită, ACS Poli, îi va rezista Universității Cluj duminic[, la Timișoara, băieții lui Mulțescu, tatăl și fiul, plus Daniel Timofte și Yuksel Yeșilova, ar putea emite din nou pretenții măcar la ocuparea locului de baraj. Mai cinci meciuri de bifat, trei acasă și două în deplasare, toate interesant de urmărit!

FC FARUL: Avram (cpt) 6 – Joao Diogo 5, Ehmann 5.5, Ispas 5, Neciu 5.5 (60 – Moldovan 5.5) – Celestino 6.5, Doumbia 5.5 – Toma 5.5, Păun 6 (78 – Zamfir), Miranda 5.5 (43 – Fotescu 6) – Surdu 6. Colectiv tehnic: Petre Grigoraş (antrenor principal), Marian Dinu (antrenor secund), Laurențiu Gheorghe (antrenor al portarilor).

FC PETROLUL: Lungu 7 – Borţa 9, Ghinga 8, Cazan 8, Ţicu 8 – Chindriş 8, Puşcaş 8.5 – Saim Tudor 8.5 (61 – Stoica 7.5), Marinescu (cpt) 6.5, Moldoveanu 7 – Arnăutu 6.5 (78 – Ştefănescu). Colectiv tehnic: Gheorghe Mulţescu (antrenor principal), Daniel Timofte (antrenor secund), Cătălin Mulțescu (antrenor al portarilor), Yuksel Yeșilova (preparator fizic).

Au arbitrat: Florin Chivulete 7.5 – Vlad Bârleanu 7.5 şi Bogdan Velicu 7 (toți din Bucureşti).

Arbitru de rezervă: Bogdan Ionuţ Anghelinei (Galaţi).

Observatori: Adrian Petre (Buzău), pentru joc, și Liviu Ciubotariu (Galați), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Ispas (18), Borța (32), Arnăutu (36), Păun (45), Marinescu (86), Stoica (88). 

După un meci gândit strategic „ca la carte” de Gigi Mulțescu, parcă și mai bine decât cel al redebutului său pe banca Petrolului, în derbiul cu Universitatea Cluj, de apreciat riscul de a juca de la început cu patru „U 21”, pe principalul responsabil tehnic al „lupilor” îl așteaptă un duel mai facil, cel de acasă cu Dacia Unirea Brăila, de sâmbătă, 11 mai 2019, ora 11.00, iar apoi, deplasarea la o Ripensie scăpată azi de orice emoții în privința retrogradării, mai rămânând o deplasare grea, la UTA, al cărei eșec neașteptat de la Arad, la capătul duelului cu ASU Poli, a adus cu sine fiori mari în tabăra Bătrânei Doamne. Dacă se trece cu succes de aceste trei meciuri, ultimele două de pe teren propriu, cu ACS Poli, respectiv Academica Clinceni, ultima mai mult ca sigur promovată deja înaintea ultimei etape a sezonului, pot fi pregătite la cel mai înalt nivel. Așa să fie!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ) și www.digisport.ro