Astăzi este ziua cele mai elegante extreme “all time” din handbalul mondial. Din fericire, este o româncă: Ramona Farcău!
Dragos Trestioreanu -
În vara anului trecut am primit o invitație, la o terasă din Ploiești, din partea unei foste mare handbaliste care trecea, atunci, printr-o mare dezamăgire, după ce alesese – a fost o mare surpriză pentru mine că o făcuse! – să joace la CSM Ploiești. Nu știu dacă mai schimbasem două-trei vorbe până în acel moment cu aceea care a fost mereu și va rămâne cea mai elegantă extremă nu numai din handbalul autohton, ci și european, ba chiar și mondial.
Am fost sedus întotdeauna de alergarea ei, care-mi amintea când de o felină – deși modul în care-i executa pe portarii adverși nu era cel al unui… prădător! -, când, mai curând, de o gazelă. Nu mai văzusem atâta eleganță în alergare și nici nu cred că o să mai văd vreodată. Contraatacurile, ca și insinuările din extremă, erau concretizate în același stil elegant. Unul ce devenise un fel de marcă înregistrată.
Având în față, deci, un idol, la începutul conversației cu marea handbalistă, însoțită de iubitul ei, Andreas Hniatiuc, cel care o și convinsese să aleagă Ploieștiul, fără să știe ce va fi urmat, și totodată, în opinie personală, cel mai bun psiholog sportiv din țară, am fost la început copleșit. Și era firesc, pentru că era vorba nu numai de o multiplă campioană națională, ci și o internațională care bifase nu mai puțin de 207 selecții în echipa națională, pentru care înscrisese de 675 de ori. Și nu doar atât, aveam onoarea să discut cu nimeni alta decât golghetera Jocurilor Olimpice de la Beijing, din anul 2008! Bref, o mare glorie a handbalului românesc! Nu numai feminin!
Însă, personalitate complexă, marea jucătoare a știut să mă facă să trec repede peste… trac și să urmeze, apoi, o conversație absolut degajată. Care m-a fascinat, într-adevăr. Regreta că – la fel ca și coechipierele ei de-atunci de la CSM – trecea printr-o perioadă nefastă, nemaifiind plătită de luni bune. Dar a continuat să-și respecte blazonul chiar și în astfel de condiții! Însă totul, și pentru ea, a avut și o limită maximă, astfel încât, în loc să evolueze cu întreaga echipă a CSM-ului, în condiții firești de activitate, în EHF Cup, a trebuit să aleagă o formație de eșalon secund, CS Dinamo București. Acolo unde avea să fie colegă și cu acela care-i va fi soț cât de curând, Andreas Hniatiuc – un psiholog numai bun pentru… FC Petrolul, așa cum a cerut, pe bună dreptate, CEO Veolia România, Mădălin Mihailovici.
Episodul “Dinamo” nu s-a soldat cu mult dorita promovare în Liga Națională și – înainte de finalul campionatului trecut – marea handbalistă a luat decizia cea mai grea pentru un sportiv: retragerea din activitate! Mai avea câteva luni și urma să împlinescă vârsta de 38 de ani și, personal, cred că mai avea destule de spus pe teren. Totuși, fiecare decide asupra prezentului și a viitorului său, pentru că știe cel mai bine cât de lung poate fi un “drum” pe care să-l parcurgă mereu numai cu pas apăsat.
Astăzi, la 38 de ani, RAMONA FARCĂU, blonda platinată la fel de bună pe oricare extremă a terenului ar fi jucat, privește înapoi cu mândrie, dar și nostalgie, totodată, însă și înainte cu optimism și curaj, având proiecte la care s-a gândit și pe care le va pune în practică. La fel de bine după cum s-a descurcat și pe parchet. Felicitând-o la aniversare și mulțumindu-i pentru spectacolele handbalistice din trecut, ca și pentru acceeptul de a veni să le reediteze la Ploiești, în ultima parte, repet, în condiții jenante pentru nivelul Ligii Naționale, îmi manifest mâhnirea că nu a putut să organizeze la sala Olimpia meciul retragerii sale, din cauza obtuzității de neînțeles a tuturor acelora ce-au distrus o echipă care putea spori imaginea orașului! Astfel încât, noi, ploieștenii iubitori de sport, va trebui să ne mulțumim doar cu imagini TV, pe 5 august, de la ultimul joc, cel onorific, al RAMONEI FARCĂU, de la Râmnicu Vâlcea. LA MULȚI ANI, RAMO, ȘI SĂ FII ÎNCONJURATĂ NUMAI CU ADMIRAȚIE ȘI RESPECT!
Foto: Asociația pentru Psihologia Sportului, Facebook, www.sportulsalajean.ro, www.infobraila.ro și www.agerpres.ro