Astăzi, istoricul Constantin Dobrescu ar fi împlinit 71 de ani

Daniel Dimache -

Astăzi, istoricul Constantin Dobrescu ar fi împlinit 71 de ani

În primele zile ale acestui an, a plecat dintre noi, mult prea devreme, când ar mai fi avut multe de spus și de făcut. Avea proiecte începute și pregătea participarea la o emisiune de televiziune, așa cum o făcea întotdeauna, minuțios, exact, cu multă responsabilitate.

Prof. dr. Constantin Dobrescu, reputat istoric, fost director al Arhivelor Naționale Filiala Prahova, președinte al Fundației pentru Istoria Prahovei, o personalitate de anvergură a comunității locale, dascăl pentru multe generații de elevi cărora le-a insuflat dragostea pentru istorie, autor a mii de articole și lucrări de specialitate, publicate în prestigioase reviste de istorie, dar și destinate publicului larg, prolific autor de carte, ar fi împlinit 71 de ani, astăzi, 14 septembrie. A lăsat în urmă un gol imens în rândul familiei, al celor care i-au fost prieteni sau numai l-au cunoscut în anumite situații, în comunitatea ploieșteană căreia i-a aparținut, trup și suflet și pe care a servit-o până în ultimele clipe ale existenței sale. 

Familia s-a îngrijit să doneze Arhivelor Județene Prahova cea mai mare parte dintre lucrările sale și valoroase volume din vasta sa bibliotecă, urmând să se constituie un fond de carte ”Constantin Dobrescu”, care va sta la dispoziția prahovenilor.

Rămâne, prin valoarea lucrărilor scrise, valoroase și nu puține, prin existența sa, prin acțiunile sale, o prezență permanentă în gândurile și viața celor care i-au fost apropiați, printre care se numără și autorul acestor rânduri. Poate fi un exemplu de urmat pentru tinerii care merg pe aceeași cale, a studiului, a cercetării, a slujirii științei, a desăvârșirii cuvântului scris și rostit. 

Domnule profesor Constantin Dobrescu, acolo, Sus, unde vă aflați, să știți că ne lipsiți, mai ales în zile precum cea de azi, de calde aduceri aminte!