Astra şi Petrolul: 4 puncte din 6 posibile, în etapa a VII-a!

Redactia -

O duminică interesantă, pe 2 septembrie 2012, pentru cele două echipei din Liga I care au ca loc de disputare a partidelor de acasă arenele „Columbia” şi „Ilie Oană”: Astra Giurgiu şi, respectiv, SC FC Petrolul Ploieşti! „Dracii” i-au „muşcat” pe „câini” în ultima secundă a meciului, iar „lupii” au fost aproape de o mare surpriză în „Gruia”, în faţa campioanei en-titre, CFR Cluj, proaspăt calificată în grupele Ligii Campionilor.

După-amiază, Astra şi Dinamo au oferit un joc nu foarte spectaculos, însă ocaziile mai mari le-au avut „alb-negrii”, cei care au lovit, de două ori, barele porţii lui Hristijan Naumovski, prin Kehinde Fatai şi, respectiv, Sadat Bukari. Dar jucătorii lui Gheorghe Mulţescu au mai ratat şi o altă oportunitate uriaşă, prin Mirko Ivanovski, în prima repriză. În schimb, antrenorul italian Dario Bonetti a aplicat sistemul „turn over”, pentru a odihni câţiva titulari de bază, după partida de la Harkov, cu Metalist,  şi nu s-au putut lăuda, la final, cu cine ştie ce ocazii ale fotbaliştilor folosiţi. Meciul curgea spre un scor alb, însă, în ultimul minut al prelungirilor, Dragoş Grigore a făcut un tackling riscant la marginea interioară a careului mare, a atins mingea, însă l-a şi culcat apoi pe Fatai, penaltiul fiind transformat cu fentă de către debutantul Fwayo Tembo (foto: www.prosport.ro), un jucător interesant, a cărui intrare în joc a sporit periculozitatea acţiunilor de la buturile „roş-albilor”. S-a terminat astfel 1-0 (0-0) pentru Astra, spre disperarea lui Bonetti, cel care – provocat de către spectatorii locali – le-a arătat… degetul mijlociu, în drum spre vestiare. Urât!

La Cluj, seara, pe arena Constantin Rădulescu, iubitorii fotbalului din ţară au avut parte de cel mai frumos meci de până acum din ediţia 2012-2012 a Ligii I. O confruntare, cu un ritm deJeremy_Lokoteka_Bokila_versu_Raiardo_Cadu_in_CFR_-_Petrolul_2.IX.2012_prosport.ro joc ameţitor, cu ocazii care mai de care mai mari, cu trei goluri şi un autogol, plus un penalti apărat, la scorul de 1-1, de către goal-keeper-ul Petrolului, Vasili Hamutovski. Coincidenţă, în fiecare repriză, după câte o fază caldă a gazdelor, oaspeţii au marcat, însă – deşi au condus în două rânduri – nu s-au putut bucura la final de toate cele trei puncte, ci doar de unul singur, fiindcă partida s-a terminat cu scorul de 2-2 (1-1). Mai întâi, după un contraatac-şcoală, Ivo Pinto i-a pus mingea în „6 metri” lui Modou Sougou, care a trimis în plasă, dar se afla în ofsaid, reuşita fijnd anulată just, la semnalizarea corectă a lui Valentin Avram, fiul cel mic al fostului şef al CCA, Vasile Avram, în prezent secretar general al FC Astra Giurgiu. Petroliştii au excutat rapid lovitura liberă indirectă, mingea a ajuns la Gheorghe Grozav, care l-a angajat pe stânga pe Jeremy Lokoteka Bokila (foto, în dreapta, în duel cu Ricardo Cadu; www.prosport.ro), congolezul înlocuindu-l pe Hamza Younes în primul „11”. Bokila a ţâşnit şi a şutat din alergare, în cross, de la 15 metri, Mario Felgueiras nu s-a mai putut opune, aşa cum o făcuse ceva mai devreme la o bombă a aceluiaşi Grozav. Portughezul a pus mâinile greşit, iar balonul i-a sărit în plasă la colţul lung. Era minutul 12, Petrolul conducând pe tabelă până spre finalul primei jumătăţi de oră, atunci când vitezistul Ivo Pinto s-a distrat cu Guilherme Haubert Sitya şi Laurenţiu Marinescu, pe dreapta, a centrat la 8 metri, Hamutovski a evitat să iasă, văzându-l pe George Galamaz pe direcţia balonului, însă căpitanul „lupilor”, din acest meci, a fost depăşit, prilej pentru Pantelis Kapteanos (28) să reia, cu capul, în poartă, pentru 1-1. La reluare, oaspeţii au început în forţă, creându-şi unele ocazii, irosite, dar – după ce portarul bielorus a apărat lovitura de la „11 metri”, executată de către Ricardo Cadu pe mijlocul porţii, după un fault în careu al lui Damien Boudejmaa asupra lui Modou Sougou – Sony Mustivar l-a lansat pe dreapta pe Bokila, care a trimis pe jos, la 7 metri, acelaşi Cadu (62), presat de Marian Cristescu, trimiţând în propria poartă! Găzarii au rezistat până în minutul 78. Atunci, Gabriel Mureşan a trimis înalt,l de pe stânga, o minge care a survolat tot careul mare advers, Galamaz s-a aplecat inexplicabil şi aşa s-a făcut de 2-2, obiectul de joc intrând la colţul lung, cu tot plonjonul disperat al lui Hamutovski. A fost scorul final, fiindcă Sougou a ratat, pe final de meci, golul victoriei echipei sale. Însă, scorul cu care s-a încheiat partida a fost cel just, atât după aspectul jocului, cât după numărul de ocazii al celor două formaţii.

Vom reveni cu datele statistice ale partidelor Astrei şi Petrolului, echipe ce vor juca, în etapa a VIII-a, peste două săptămâni, la Cluj sau la Buzău, cu „U” Cluj, respectiv la Ploieşti, cu Pandurii Târgu Jiu. Până atunci însă, vineri, 7 septembrie, ora 19.00, se va desfăşura un meci amical de lux, pe „Ilie Oană”, al „galben-albaştrilor”, cu Şahtior Doneţk, campioana Ucrainei, antrenată de Mircea Lucescu şi la care joacă şi internaţionalul român, Răzvan Raţ, căpitan la ultimele partide ale tricolorilor. Raţ va lipsi la partida de vineri, fiind convocat de Victor Piţurcă pentru confruntările din preliminariile Campionatului Mondial din Brazilia 2014, cu Estonia, în deplasare, şi contra Andorrei, pe „Naţional Arena”, aleasă mai de ultim moment în dauna stadionului cel nou al Ploieştiului.