Astra nu a mai putut s-o ajute pe Dinamo

Redactia -

Astra nu a mai putut s-o ajute pe Dinamo

În ultimul meci oficial din anul 2011 şi înaintea banchetului de final, la care a fost prezent însuşi patronul Ioan Niculae, FC Astra Ploieşti a capotat pe teren propriu, la limită, în meciul disputat cu echipa de pe locul secund al ierarhiei Ligii I, CFR Cluj. Unicul gol al confruntării a fost reuşit încă din minutul 11, atunci când argentinianul Sixto Peralta i-a pasat pe stânga senegalezului Modou Sogou, care i-a pus mingea în „6 metri” italianului Felice Piccolo (foto; www.citynews.ro). Aflat la capătul acestui… babilon, „macaronarul”  a înscris la colţ, pe lângă Silviu Lung jr, aflat în imposibilitate de a interveni, Piccolo bifând astfel primul să gol din campionatul românesc şi, implicit, pentru CFR. Dar scorul putea fi deschis încă din minutul 2, atunci când Valerică Găman a fost contrat de către brazilianul Renan Garcia, cel care i-a pus balonul pe tavă grecului Pantelis Kapetanos, la 12 metri, în poziţie aproape centrală, însă fostul golgheter al Stelei l-a luat la ţintă pe portarul Astrei,. Tot aşa cum avea s-o facă, pe respingere, şi mai sus-amintitul Renan Garcia, Lucian Goian – aflat pe linia porţii – fiind pe traiectoria reluării sud-americanului. În replică, gazdele i-au pus probleme portughezului Antonio Beto doar o singură dată în prima repriză (minutul 17), atunci când centrarea foarte bună de pe dreapta a lui Sorin Strătilă a fost reluată, cu capul, de Liviu Băjenaru, de la 6 metri, lateral stânga, apărătorul buturilor CFR-ului respingând în transversală şi Piccolo îndepărtând apoi pericolul. Ultima fază oarecum mai caldă a fost tot a oaspeţilor, un alt brazilian, Rafael Bastos (25), încercând să-l surprindă pe Lung jr cu un şut pe jos, din lateral stânga, dar olteanul a fost la post. În acelaşi prim mitan au mai fost totuşi câteva faze ce au suscitat discuţii, dar în special pentru cine a văzut meciul pe micul ecran, poziţia sectorului de presă de pe „Columbia” nepermiţând o vizibilitate perfectă a tuturor zonelor terenului. La fel ca pe noul „Ilie Oană”, ca să dăm doar un singur exemplu. Astfel, cu… Gigi Becali în vârf de lance, s-a acuzat că lusitanul Nuno Diogo trebuia eliminat pentru un atac cu piciorul ridicat la înălţime, fiind pusă în pericol intergritatea fizică a nigeraniului Kehinde Fatai, dar şi că acesta din urmă trebuia ulterior să fie expulzat de pe teren, când l-a scos din joc pe agresorul său de mai înainte. Apoi, s-a susţinut că Renan Garcia ar fi atins mingea cu mâna în careul mare, cum ar fi făcut-o şi Junior Morais, în faţa lui Kapetanos. Interesat şi el, ca şi Becali, de stoparea ceferiştilor ardeleni, Adrian Porumboiu a luat foc la faza în care ş noi înclinăm să afirmăm că se putea da lovitură de la 11 metri în favoarea Astrei. În rest, repetăm, nu ne putem pronunţa, urmărind jocul de pe stadion, ci nu la TV.

Partea a doua a disputeti a fost mai săracă în faze de poartă – deh, apropierea vacanţei şi-a spus cuvântul! -, tot CFR Cluj având însă cu una în plus faţă de Astra, dintre care prima, din minutul 65, putea însemna desprinderea, dacă Bastos nu se grăbea să facă o foarfecă, stricându-i mingea grecului din atacul oaspeţilor, care s-a şi accidentat uşor în acel moment, aflat în careul mic, cu poarta goală în faţă. A mai fost, 11 minute mai târziu, şutul lui Camora, de pe stânga, de la distanţă, fără mari probleme pentru Lung cel tânăr. Însă, finalul, ce putea s-o liniştească definitiv pe Dinamo, a fost al gazdelor, pe o minge trimisă, cu capul, în spate, neglijent, de către belgianul de culoare Dominique Kivuvu, tânărul Bogdan Rusu a prins un şut senzaţional, din prima, numai reflexul de senzaţie al lui Beto împiedicând, incredibil, egalarea scorului de pe tabela de marcaj. Final trist – scor: 0-1 (0-1), după patru minute şi 38 de secunde de prelungiri, deşi se arătaseră doar trei – pentru cei 300 de spectatori (da, se întâmplă şi la Liga I!) şi, mai ales, pentru antrenorul principal Selymes Tibor, care a aflat de la… televizor că a fost demis iar de la echipă. După ce a remizat, în ultima etapă a turului, tot acasă, cu Dinamo, 0-0, Astra nu a mai putut s-o ajute să rămână lider fără alte emoţii în plus. A trebuit astfel ca arbitrul bucureştean Alexandru Tudor să pună aiurea mingea pe var, a Târgu Mureş, pentru ca Ionel Dănciulescu şi ai lui să plece cu trei puncte de pe terenul FCM-ului şi să ierneze pe locul 1 al primei ligi. Ecusoane FIFA, dar greşelile nu se mai termină!

FC Astra: S. Lung jr. 6 – Mihalache 6.5, V. Găman 5, L. Goian (cpt) 6, Junior Morais 6 – Seto 6, Ologu 6 (61 B. Rusu 6.5) – Strătilă 5.5, Băjenaru 5.5, Tigoianu 5.5 (46 Toure 5.5) –  Fatai 6 (74 Ţigănaşu 5.5). Antrenor: Selymes Tibor.

CFR: Beto 7.5 – Lionn 6, Nuno Diogo 5.5 (24 I. Rada I 6.5), Piccolo 8, Camora 6.5 – Kivuvu 6.5 – Sougou 6.5 (86 Rui Pedro), Peralta (cpt) 6.5, Renan Garcia 7, Bastos 6.5 (68 Hora 5.5) – Kapetanos 6.5. Antrenor: Jorge Costa.

Arbitri: Ovidiu Haţegan 6 (Arad) – Octavian Şovre 7 (Oradea) şi Aurel Oniţa 7 (Constanţa).

Observatori: Dan Lăzărescu, pentru arbitraj, şi Romulus Chihaia, pentru joc (ambii din Bucureşti).

Supervizor: Ion Neagu (Bucureşti).

Cartonaşe galbene: Fatai (6), Ologu (31), Kivuvu (45), L. Goian (52), Sougou (63), Lionn (69), Camora (90+2).