Astra rămâne neînvinsă în deplasare, dar după o propagandă anti-FOTBAL

Redactia -

Numită pentru prima oară, pe „tabela DigiSport 1”, Astra Giurgiu, la meciul de la Galaţi, cu „gazda” Viitorul Constanţa, echipa lui Bogdan Stelea a obţinut al patrulea punct consecutiv din două deplasări. Astfel, după succesul din faţa nou-promovatei Gloria Bistriţa a urmat o remiză albă, în faţa unei alte formaţii intrate, vara aceasta, în Liga I. Că a fost 0-0 nu era vreun necaz pentru cei care au vizionat meciul, fie pe arena Oţelului, fie în faţa micilor ecrane. Durerea a fost că a lipsit… fotbalul cu desăvârşire, corect fiind titlul dat, la un moment dat, la „Fanatik Show”: „Reclamă pentru diazepam”. Deşi, ca suporteri ai fiecărei combatante, câţi or fi ei, mai degrabă puţini, diazepamul trebuia oferit, promoţional, tuturor acestora, pentru a-şi potoli nervii pentru simulacrul oferi de cei 28 de jucători! Adevărat, a fost cald, foarte cald, în prima repriză, în a doua mai domolindu-se canicula, dar să pasezi atâta numai la adversar, să numeri pe degetele de la o mână, deşi cinci credem că au fost cam multe, oportunităţile de gol, chiar cănu mai putem vorbi de… Liga I. Mai degrabă a fost o confruntare tpică de B, cu scuza că, la acel nivel, lipsa banilor chiar există. Nu e deloc cazul însă al lui Gică Hagi, respectiv Ioan Niculae – mai ales al celui din urmă! „Regele” şi-a făcut un scop din a construi la Viitorul… viitorul fotbalului autohton. Pe şleau, echipa naţională de peste câţiva ani. Păi, dacă aşa arată viitorul sportului rege din România, e clar că există riscul să mai cădem de pe locul 52 actual, din ierahria FIFA! În schimb, la Astra – de Giurgiu sau Ploieşti, cine mai ştie?! -, lucrurile sunt clare: se lucrează la fie ce-o fi!

Astfel încât, nu a mirat pe nimeni din asistenţa limitată de pe „Oţelul” că singura fază cu adevărat de fotbal a fost şutul, cu ristul interior al piciorului derpt, spre vinclul stâng, al internaţionalului macedonean al Astrei, Mirko Ivanovski (minutul 80)i, la care Cosim Vâtcă ni l-a remaintit pe portarul de mare talent, de odinioară, din poarta „oţelarilor”. Atât şi nimic mai mult! Acel henţ acuzat de oaspeţi, în careul Viitorului (28), nu a fost foarte clar, iar ex-stelistul Călin Onicaş (77), în mitanul secund, a sărit prea pe sub minge, pentru a putea marca din „6 metri”, cu capul, deşi era liber. S-a terminat fără a se modifica tabela şi aşa a şi fost normal, ba chiar echitabil, când fotbalul a lipsit de la întâlnirea de pe stadionul de la malul Dunării! Un singur jucător de pe teren, cel care a purtat doliu, a avut circumstanţe atenuante pentru mostra de fotbal urât oferită. Este vorba despre astristul Kehinde Fatai (foto, ultimul din dreapta, alături de cei trei nigerieni veniţi cu el în România, în 2006; www.gsp.ro), devastat de moartea, cu doar câteva ore mai devreme, consemnată pe terenul de la Baloteşti, în timpul unui meci amical al Deltei Tulcea cu formaţia locală, a prietenului său din copilările, Chinonso Ihelwere Henry (foto, al doilea de la dreapta la stânga)! Motiv pentru care africanul a şi fost înlocuit, la pauza partidei de la Galaţi. Adus la Farul Constanţa, împreună cu Fatai, Uche şi Mansur, de către antrenorul Petrolului, care a căştigat Cupa României în 1995, cu echipa din Ploieşti, Ion Marin (foto, în mijloc), pe când cei patru aveau doar 16 ani, Henry nu a avut norocul lui Kehinde de a ajunge la o echipă de Liga I şi a se remarca acolo. Însă, când părea a i se ivi şi această posibilitate, s-a stins brusc din viaţă, în urma unui infract. Asta cu puţină vreme mai înainte de a apuca să-şi depună dosarul pentru obţinerea cetăţeniei române! Trist, foarte trist!

VIITORUL: Vâtcă 6.5 – Mladen 5.5, Bejan 6.5, Larie (cpt) 6, Turcu 6.5 – Onicaş 5.5 – G. Iancu 6 (88 – Cl. Herea), Benzar 6, Cârstocea 5.5 (68 – M. Albu 5), A. Chiţu 6 – Cr. Cristea 5.5 (86 – Gavra). Antrenor: Cătălin Anghel.
ASTRA: S. Lung jr. 6 – Bărboianu 6, V. Găman (cpt) 6, Melinte 6, Ben Djemia 6 (61 – Măţel 6.5) – A. Mureşan 5.5, Seto 6 – G. Enache 5.5, M. Ivanovski 6.5, Junior Morais 6 (77 – Distefano) – Fatai 5.5 (46 – William de Amorim 6.5). Antrenor: Bogdan Stelea.
Au arbitrat: Radu Petrescu 7 (Bucureşti) – Ovidiu Mihai Artene 7 şi Daniel Hulubei 7 (ambii din Vaslui).
Rezervă de arbitru: Ionuţ Coza (Cernica-Ilfov).
Observatori: Grigore Sichitu (Bucureşti), pentru joc, şi Vasile Bratu (Amara).
Cartonaşe galbene: Larie (74), A. Chiţu (83).

În etapa a IV-a, giurgiuvenii – care joacă, încă, în cartierul 9 Mai, din Ploieşti – vor lua la rând, vineri, 10 august, de la ora 19.00, cu două ceasuri şi jumătate mai devreme decât concitadina Petrolul, la CSMS Iaşi, o altă nou-promovată, de data aceasta pe „Columbia” urmând a veni FC Severin, trupă fără niciun punct după trei meciuri disputate, în premieră absolută, în Liga I! Astrei îi va lipsi cu siguranţă,a tunci, fundaşul stânga francez de origine tunisiană, fostul „lup” Selim Ben Djemia, cel care a acuizat o problemă serioasă musculară, la pulpa piciorului drept, după un sprint pe extremă, ulterior a unei ore de joc!