Astra s-a înfrăţit cu Benfica Lisabona

Redactia -

Siteul prim-divizionarei ploieştene FC Astra anunţă punerea bazelor unei colaborări dintre clubul din „9 Mai” şi un altul celebru în Europa, câştigătorsigla_Benfica.jpg de cupe europene şi furnizor de fotbalişti exponenţiali pentru echipa naţională a Portugaliei, dându-i drept exemplu doar pe Eusebio, Germano sau Torres, bine cunoscuţi iubitorilor fotbalului de vârsta a treia sau ceva mai tineri. Pe www.fcastraploiesti.ro se menţionează astfel că ar fi „pentru prima dată în istoria fotbalului românesc, când s-au pus bazele unei colaborări de durată între un club de fotbal din România şi unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume, Benfica Lisabona”. Anunţul a fost făcut şi pe siteul formaţiei lusitane, confirmându-se astfel autenticitatea acestei informaţii. Totodată, pe acelaşi www.fcastraploiesti.ro,  se mai precizează că patronul Ioan Niculae a fost invitatul preşedintelui clubului de pe renumita arenă Da Luz, Luis Filipe Vieira, cu prilejul unui meci din actuala ediţie a Ligii Campionilor. Atunci când s-au şi convenit datele parteneriatului şi domeniile de cooperare. Printre acestea se numără: schimbul de informații şi de know-how între echipele manageriale, cu privire la organizarea şi managementul celor două cluburi, încheierea unei înţelegeri pe termen lung privind schimbul de jucători, perfecționarea, cu ajutorul specialiștilor de la clubul lusitan, a cadrelor necesare clubului Astra, pentru diversele niveluri de organizare şi conducere, organizarea de turnee cu participarea celor două cluburi, căutarea unor jucători valoroși din fotbalul mondial și schimbul de informații referitor la monitorizarea jucătorilor profesioniști din Europa, în special al fotbaliștilor tineri, de perspectivă, cooperarea în perfecționarea sistemului de pregătire din centrele de copii și juniori și o strânsă colaborare privind instruirea antrenorilor și a întregului personal implicat la nivelul acestora, organizarea unor turnee cu participarea echipelor de copii şi juniori, pe grupele de vârstă consacrate.

Dincolo de faptul că este lăudabil un astfel de acord, în niciun caz nu poate fi vorba despre o premieră absolută în fotbalul românesc, deoarece şi CFR Cluj are o înţelegere similară cu rivala echipei Benfica Lisabona, FC Porto, colaborare care funcţionează foarte bine. Drept dovadă stă aducerea în „Gruia” a celui de-al doilea portar al clubului „alb-albaştrilor”, Carlos Beto, dar mai ales a fostului căpitan al acestuia, Jorge Costa, actualul antrenor al „vişiniilor”. Relaţia s-a întărit odată cu lovitura dată de ambele cluburi prin transferul de la Cluj la Porto al internaţionalului uruguayan Alvaro Pereira, cel care s-a aflat foarte aproape de a fi fost vândut, în vară, la Chelsea, pe o sumă cu şapte zerouri, din care un procent ar fi revenit clujenilor.

Desigur, un parteneriat cu un club puternic, aşa cum este Benfica, nu poate să fie decât de bun augur, dar asta ar însemna şi obiective reale de mare performanţă  nu doar declarative, pentru Astra. Adică, exact ceea ce nu se observă mai deloc la echipa din „9 Mai”, şi nu numai în prezent. Cât priveşte schimbul de experienţă la nivel de copii ,să vedem în ce va consta el, clubul din vestul Ploieştiului având nevoie, într-adevăr, de îndrumare, ţinînd cont de marasmul valoric al propriului centru de profil. Dacă nu se va urmări însă cu adevărat progresul, vor rămâne doar o înţelegere pe hârtie şi câteva vizite reciproce mai degrabă de protocol. Oricum, e de urmărit ce se va mai întâmpla. Bineînţeles, până la mutarea Astrei, apoi acest subiect neimafiind de interes pentru Ploieşti şi Prahova.

: