Astra termină cu un succes turneul din Austria

Redactia -

Cu o zi înaintea rivalei locale, Petrolul – care va juca joi, 12 iulie 2012, de la ora locală 18.00 (19.00, în România), în Germania, în direct la „Dolcesport” -, Astra Ploieşti şi-a încheiat stagiul de pregătire şi jocuri din Austria. Miercuri, băieţii lui Bogdan Stelea au reuşit s-o învingă pe formaţia din prima ligă a Cehiei, Mlada Boleslav, cu scorul de 1-0 (1-0). Autorul unicului gol a fost căpitanul din acest duel, japonezul Seto Takayuki (foto; www.evzilei.ro), aflat în formă maximă. În minutul 4 al partidei, Seto a reuşit golul victoriei, după o acţiune personală de toată frumuseţea, pe stânga, în suprafaţa de pedeapsă adversă, el trecând subtil mingea printre picioarele unui fundaş advers, iar apoi trimiţând, cu interiorul piciorului drept, spre colţul lung, în plasă.

Astra a arătat ca o echipă solidă în defensivă, în faţa unui Silviu Lung jr. inspirat şi mereu pe fază fiind aşezat un cvartet puternic, înalt şi greu de trecut, chiar dacă Mlada a deţinut mai mult posesia şi a atacat adesea. Însă, Ştefan Bărboianu, Valerică Găman, apoi Cristian Melinte, Ben Youssef şi Selim Ben Djemia i-au dat speranţe antrenorului ploieştenilor, Bogdan Stelea, că apărarea va fi compartimentul forte din viitorul campionat. Deşi nu a strălucit, închizătorul Andrei Mureşan a asigurat un serviciu destul de consistent în faţa defensivei, însă aportul lui ofensiv a fost mai în suferinţă. Linia de patru de mijlocaşi a încercat să construiască, însă a reuşit-o de puţine ori, Astra mizând mai mult pe contraatac şi preferând să se lase dominată, destul de steril însă, de către noua formaţie a lui Lukas Magera (ex-Poli Timişoara), tocmai dat afară de la o echipă de liga a treia din Anglia. Gabriel Enache a avut şi realizări, dar şi dispariţii din joc, Seto a fost un veritabil metronom, pendulând când în atac, când spre linia de fund, Yahaya Seydou a părut ceva mai discret, iar Junior Morais a rămas acelaşi jucător dispus la un efort maxim. Singurul vârf împins, internaţionalul macedonean Mirko Ivanovski, posesorul unui fizic adecvat postului, nu a avut parte de mingi utilizabile, astfel încât a bifat doar o unică ocazie mare, în prima repriză, atunci când a trimis puţin pe lângă vinclul stânga, din cădere, la o centrare bună a lui Enache. A bucurat revenirea pe teren a lui Alexandru Măţel, pentru 10 minute, după o absenţă prelungită, din cauza problemelor de ordin medical, iar prestaţia lui David Distefano a trecut mai degrabă neobservată, el jucând şi mai puţin, e drept. În poartă a mai intrat, în locul lui Lung jr., fostul internaţional de tineret Dinu Moldovan, un goal-keepr mai puţin înalt, dar cu detentă şi reflexe bune.

În acest meci au fost şi două bare, ambele în mitanul secund – una a lui Seto, care a şutat pe jos, de la 22 metri, uşor lateral stânga, în exteriorul stâlpului vertical stâng, iar a doua, a cehului Jakub Mares, acesta trimiţând, de la 25 de metri, direct la încheietura barelor porţii astriştilor. Pe final de meci, atunci când asaltul Mladei se intensificase, nou-veniţii Ben Djemia şi Ben Youssef au avut, pe rând, două intervenţii excelente, de ultim moment, securizând astfel victoria actualei lor echipe. Cu Kehinde Fatai, Fwayo Tembo şi Sadat Bukari, rămaşi la Ploieşti din cauza lipsei vizei de Austria, Ovidiu Mihalache, aflat în refacere după o intervenţie chirurgicală, şi cu alţi jucători care vor mai fi transferaţi, după cum se aude, Astra va fi o nucă tare, mai întâi la Ploieşti, apoi la Giurgiu, acolo unde se va muta după una sau două etape, ori în deplasările pe care le va avea de bifat în Liga I.

Stelea a mizat, în partida cu Mlada Boleslav, pe următorii fotbalişti: S. Lung jr. (64 – D. Moldovan) – Bărboianu, V. Găman (46 – Melinte), Ben Youssef, Ben Djemia – A. Mureşan – G. Enache (82 – Măţel), Yahaya Seydou (58 – Distefano), Seto (cpt), Junior Morais – M. Ivanovski. În primul meci din următorul campionat, Astra va combate la Bistriţa, cu revenita în primul eşalon, Gloria, iar în a doua rundă, va primi vizita Stelei, rămânând de văzut dacă tot pe „Columbia” sau pe arena de lângă Dunăre, de la Giurgiu, în eventualitatea în care se vor fi terminat montarea nocturnei, extinderea tribunelor şi alte operaţiuni de cosmetizare impuse de caietul de licenţiere al FRF.