Astra vrea să joace ca Barcelona, cu FC Costuleni şi Zoria Lugansk

Redactia -

Odată cu instalarea noului antrenor principal, portughezul Antonio Conceicao da Silva Oliveira (foto, al treilea de la stânga la dreapta, încadrat de către preparatorul fizic Joao Renato Marques Silva, secundul Luis Manuel Alves Baltazar, directorul general executiv Mario Branco şi preşedintele Comitetului Director, Petrică Buduru; www.fcastraploiesti.ro), jucătorii de la FC Astra Ploieşti au scăpat de chinul cantonamentului montan de la Braşov, stabilit anterior de tehnicianul demis pentru a doua oară, Selymes Tibor. Adept al stilului de lucru occidental, Toni Conceicao îi va duce pe Ousmane N’Doye şi compania direct în Turcia, primul  stagiu de pregătire urmând să debuteze duminică, 15 ianuarie 2012, în staţiunea Lara, din Antalya, iar cel de-al doilea va fi găzduit, de pe 5 februarie 2012, de complexu sportivl favorit al patronului Ioan Niculae, de la Mardan. De altfel, la Giurgiu, Niculae a anunţat, de ceva vreme, că s-a pus deja fundaţia unei viitoare arene, ccare va fi o copie fidelă a celei din Turcia.

Dacă, în al doilea cantonament, meciurile-test vor fi mai numeroase, în primul s-au antamat doar două – cu moldovenii de peste Prut  de la FC Costuleni (20 ianuarie 2012) şi cu ucrainienii, din primul eşalon, de la Zoria Lugansk (23 ianuarie 2012). Astriştii urmează să revină la Ploieşti pe data de 27 ianuarie 2012, tocmai când vor pleca spre aceeaşi ţară rivalii locali de la SC FC Petrolul. Până duminică însă, Conceicao va evalua tot lotul de jucători avut acum la dipoziţie, apoi venind rândul deciziei asupra numelor fotbaliştilor care vor merge la Lara, a celor trimise la satelitul de la Giurgiu, precum şi a celor împrumutate la alte echipe. Singurii cu stiuaţie încă neclară, după despărţirea de Sorin Strătilă şi Cosmin, Matei, ambii cedaţi liderului primului eşalon, Dinamo Bucureşti, ar fi un compatriot al noului tehnician, Bruno Miguel de Sousa Moreira, şi nigeriano-bulgarul Chigozie Udoji, ambii căzuţi în dizgraţia patronului echipei lor, în tur.

În schimb, Petrică Buduru, a anunţat că – deşi „robinetul” s-a cam închis, din cauza ratării obiectivului calificării în cupele europene – se va face totuşi un efort pentru a se plăti suma de 70.000 de euro lui Ousmane N’Doye, potrivit clauzei din contract care l-ar obliga să mai continua încă un an la Astra.

La prezentare, Antonio Conceicao da Silva Oliveira le-a spus jurnalştilor prezenţi că-şi doreşte s-o facă pe Astra să devină o echipă ofensivă şi să joace fotbal ca şi… FC Barcelona, el fiind un fan al modului de exprimare pe teren al celebrei trupei iberice. Motiv pentru care, a spus că ar putea schimba sistemul aplicat până acum de  către predecesorii săi – mai sus-amintitul Selymes şi Marius Şumudică. Altfel, până va descoperi un lider al echipei, îşi va asuma domnia sa această postură, sperând să le implementeze noilor elevi filosofia sa de joc cât mai repede. Promisiunea lui, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, a fost că, la Astra, se va lucra cu profesionalism şi într-un climat de disciplină. E de urmărit, în lot – chiar şi după îndepărtarea fiţosului Matei – mai existând destui alţi mofturoşi. Pe care, probabil, că Toni va încerca să-i stăpânească cu ajutorul colegilor români din staff, secundul Valentin Sinescu şi antrenorul cu portarii, Silviu Lung senior. Altfel, deşi Conceicao a vorbit şi despre necesitatea unor achiziţii, Buduru i-a cam „tăiat macaroana”, anunţându-l public că, în retur, se va lucra cu un lot şi cu investiţii restrânse, urmând a se studia dacă, din vară încolo, mai merită să se bage mâna adânc, din nou, în buzunar.