Atunci când geniul Maradona se „mută” în Cer, Petrolul nu reușește să câștige nici în fața unei Gloria Buzău cu multe improvizații! Blestemul meciurilor fără victorie de acasă continuă pentru „lupi”!

Dragos Trestioreanu -

Atunci când geniul Maradona se „mută” în Cer, Petrolul nu reușește să câștige nici în fața unei Gloria Buzău cu multe improvizații! Blestemul meciurilor fără victorie de acasă continuă pentru „lupi”!

Aveam numai 22 de ani, atunci când un viitor uriaș FOTBALIST din Argentina, DIEGO MARADONA, își începea marșul triumfal în fruntea echipei naționale a „pumelor”. Cu el în primul „11”, selecționata „bianco-celeste” era aproape de nebătut, iar „MÂNA LUI MARADONA” avea să rămână ceva de… neatins, grație unei curse și a unui gol cum rar se vor mai vedea vreodată pe acest Pământ. Astăzi, 25 noiembrie 2020, la vârsta de numai 60 de ani, fiind cu doar opt ani mai mic decât autorul acestor rânduri, omul care a scris istorie, ca FOTBALIST, a plecat pe ultimul său drum! A lăsat în urmă numai amintiri frumoase, chiar dacă, acum, o parte a presei se întrece în a face texte în alb, dar și – vai! – în negru. Ei bine, în repriza a doua – mai spre sfârșitul acesteia – a meciului dintre Petrolul și SCM Gloria Buzău, comentatorul de la Digisport al partidei anunța trist decesul lui DIEGO MARADONA, pe fondul atacurilor disperate ale „lupilor”, care au condus numai pentru șase minute o echipă a vecinilor de la est de Ploiești, una ce joacă fără vreo miză, cu numai pentru a onora cu seriozitate competiția! Poate că o ultimă șansă, dacă era vorba despre un succes la final, nu de un 1-1, coroborată cu încă una, adjudecarea ultimului meci din acest an, de la Slobozia, contra Unirii, ar fi adus o iarnă mai cu speranță pentru toți. Adică, jucători, antrenori, conducători, finanțatori și, mai ales, greu încercații suporteri ai Petrolului. Remiza, chiar dacă a fost un punct câștigat, a însemnat mai degrabă… două pierdute. Și semn că blestemul confruntărilor de acasă din toamna lui 2020 continuă și tot continuă! A punctelor pierdute „fără număr”, mai exact!

Cu patru dintre cei cinci titulari foști infectați cu virusul Covid-19 reveniți în formula de bază, după 14 zile de izolare, cu alți doi, la fel, pe bancă, dar intrând în joc în repriza secundă, numai Matiș, Diarra și Enache absentând, „Masculul Alfa” părea că poate scăpa de necazuri. Ca o paranteză, RMN-ul lui Enache a arătat că nu are ruptură totală de menisc, ci numai una parțială, ce va fi tratată vreme de 2-3 săptămâni, el deja nemaiavând dureri. Dar Viorel Moldovan tot nu a izbândit, bifând astfel un al treilea meci consecutiv fără o victorie. Statistic vorbind, Moldovan a acumulat numai un singur punct din nouă posibile! Miercuri seară, i-a fost imposibil într-o repriză întreagă – de ce, oare? – să observe ceea ce se vedea din… avion: că flancul drept gândit de el, Mandoza și Constantinescu, nu era altceva decât un… cui în „talpa” Petrolului sau două „mâini moarte”, adică același lucru, în fapt! Abia la pauză a mutat corect, scoțându-l pe argentinian și băgându-l pe Olaru, însă gândirea bună a fost una doar pe jumătate, oferindu-i „under”-ului cu pricina încă 18 minute de stat aiurea pe teren! A preferat să mai bage, la reluare, un atacant, Balint, și să renunțe la mijlocașul care putea deschide scorul încă din primul mitan, Ekollo.

Cu Bratu în locul lui Constantinescu i-a ieșit aproape pe deplin lui Viorel Moldovan. Tânărul mijlocaș a dat un assist la primul gol – și ce gol! – al lui Huja (minutul 66) în echipamentul galben, i-a pasat apoi lui Roigé Rodríguez pentru un perfect posibil 2-1, după ce Tucaliuc (72), fostul coechipier al lui Matiș, de la Viitorul „U 19”, dintr-o finală de Cupa României de profil, de pe arena Ilie Oană, egalase dintr-un penalti. Unul gata-gata să fie parat de Kitanov. În sfârșit, Bratu a mai trimis și un șut la firul ierbii, de la 17 metri, din cădere, aproape de bara stângă. Altfel, dacă altădată renunța la ultima schimbare, acum l-a scos pe Vajushi în minutul 89, „urcându-l” pe Țicu – cel care pare tot mai obosit, având erori și în defensivă, și la centrările, altădată perfecte, din careul advers – și trimițându-l în locul lui pe revenitul Poelmans. Asta după ce recursese mai devreme la Salifu (72), în schimbul lui Lax, cel preluat urgent la ieșirea de pe teren de dr. Laura Popa! Însă, după reușita antrenorului cu Bratu, restul înlocuirilor nu au mai fost deloc norocoase. Mai ales după ce Huja se dovedise înger și… demon, la numai șase minute după golul lui el faultându-l în careul mare pe un moldovean de peste Prut, Iurcu, în urma unei neînțelegeri cu Olaru!

Față de alte partide, Petrolul a ratat mult în meciul contra Buzăului, campioni fiind Ekollo și Buhăescu, ocaziile căpitanului găzarilor fiind cu totul altceva, mai puțin de blamat, adică. Dar „lupii” au avut și noroc, atunci când s-a jucat pe contre sau oaspeții au atacat mai serios buturile bulgarului, deși aveau o defensivă improvizată și un atac cam la fel. Și iar Gloria a plecat neînvinsă de la Ploiești, aproape îngropând șansele Petrolului de a mai visa la calificarea în play-off! Ce să mai vorbim de promovare!?! Situație în care, cu orice risc, trebuie schimbat ceva, cum am mai scris, de fapt, iar ce trebuie schimbat este simplu ca buna ziua! Dacă, într-adevăr, cum s-a avansat în media, tehnicianul ar avea 8.000 de euro/lună salariul, iar clauza de despărțire ar fi de 100.000 de euro, mă întreb, oare, ce scrie în contractul acela la capitolul „obligații”. Dacă la cel de „drepturi” ar fi atât de… bazat Viorel Moldovan, evident!

În eventualitatea în care nu i s-a cerut ceva performant, deși mă îndoiesc serios, atunci se va „duce crucea” indiferent de bilanț. Însă, dacă altfel s-ar fi făcut actele, ar trebui schimbat omul de pe bancă încă de pe acum, deplasarea de la Piatra Neamț de sâmbătă nefiind una de „must have”. Firește, câtă vreme accederea în faza care va decide promovarea în Liga 2 este atât de periclitată. Există doi posesori de licență PRO în club – e drept că la juniori – care ar putea conduce echipa în ultimele două jocuri, dacă nu poate fi adus definitiv un înlocuitor. Personal, dacă aș fi în locul celui care decide numele tehnicianului, aș merge – e și liber – pe mâna lui Edward Iordănescu. Și numai a lui! I-aș da și „luna de pe cer”. A se subînțelege că i-aș îndeplini toate cerințele, fără nicio abatere de la cele cerute și convenite 100%! Poate așa, ar mai fi rost de vreo minune la Petrolul. Altfel, tot cu… afișe de antrenori aduși pentru CV de Liga 1 și trecut fotbalistic performant, se va ajunge iar la… capăt de drum! Și câte tot astfel să mai fie răbdate?!?

Foto: www.fcpetrolul.ro