Au apărut accidentele şi dosarele penale cu materiale pirotehnice

Daniel Dimache -

Au apărut accidentele şi dosarele penale cu materiale pirotehnice

Comerţul şi folosirea ilegală a articolelor pirotehnice creează probleme, în luna decembrie, atât poliţiştilor, cât şi în general, populaţiei care este deranjată de zgomotele petardele, asta fără să mai vorbim despre riscul de accidentare în cazul utilizării anumitor materiale pirotehnice.

Verificări ale polițiștilor specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase la comercianți din Ploiești. Două dosare penale și o amendă, în urma descoperirii de articole pirotehnice

Pentru a verifica legalitatea desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă, în cursul zilei de ieri, polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat un control pe raza muncipiului Ploiești.

Cu această ocazie, au constatat că două firme, situate în zona centrală, comercializau astfel de articole fără a fi autorizate conform legislației în domeniu. La sediul societăților în cauză au fost găsite 3.387 articole pirotehnice.

 Au fost întocmite dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de ”orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept”, iar articolele au fost ridicate și indisponibilizate în vederea cercetărilor.

De asemenea, polițiștii au depistat și un bărbat în timp ce utiliza articole pirotehnice din categoria celor interzise la deținere, fără a fi autorizat în acest sens. A fost sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 5.000 lei, iar cele 11 articole pirotehnice găsite asupra sa, au fost ridicate și indisponibilizate.

Copil rănit în urma folosirii unei petarde. Polițiștii au descoperit de unde o cumpărase și au aplicat sancțiuni

Polițiștii Secției Rurale nr. 7 Cocorăștii Colț au demarat cercetările în cazul vătămării corporale a unui minor de 14 ani, din comuna Brazi, care, în urma utilizării unui articol pirotehnic (petardă), s-a rănit la degetul unei mâini.

În urma verificărilor, polițiștii au stabilit ieri că obiectul pirotehnic i-a fost vândut copilului de către o vânzătoare de la un magazin din satul Negoiești.

Cu ocazia controlului efectuat de polițiștii din localitate la societatea respectivă, nu au fost găsite la vânzare materiale pirotehnice, însă au fost găsite, fără documente de proveniență, 3 sprayuri iritant-lacrimogene, 8 litri băuturi spirtoase, 23 fiole insecticid și 72 pungi grâu pentru combaterea rozătoarelor.

Cu aceeași ocazie, s-a constatat că societatea nu deținea autorizație pentru comercializarea produselor de protecție a plantelor.

În cauză, au fost extinse cercetările cu privire la vânzătoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „efectuare a oricăror operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”;

De asemenea, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 6.000 lei, fiind ridicate în vederea confiscării bunurile mai sus enumerate. Cercetările sunt continuate de lucrătorii de poliție din cadrul Postului de Poliție Brazi.

(Fotografie cu caracter ilustrativ)