De ce or fi crezut unii suporteri prahoveni că derbiul AFC Hermannstadt Sibiu – ACS Petrolul ’52 Ploiești ar fi fost un „gentlemen agreement”? De ce nu ar fi ținut cont mai degrabă de scăderea de formă, de câteva meciuri, a „lupilor”?

Dragos Trestioreanu -

De ce or fi crezut unii suporteri prahoveni că derbiul AFC Hermannstadt Sibiu – ACS Petrolul ’52 Ploiești ar fi fost un „gentlemen agreement”? De ce nu ar fi ținut cont mai degrabă de scăderea de formă, de câteva meciuri, a „lupilor”?

Imediat după încheierea derbiului etapei a XV-a din campionatul Ligii a II-a de fotbal, AFC Hermannstadt Sibiu – ACS Petrolul ’52 Ploiești, cel care a pus capăt unei serii lăudabile de 12 victorii consecutive ale echipei oaspete a Mediașului, oraș în care formația antrenată de prahoveanul Marius Măldărășanu (foto sus, în dreapta) încă își desfășoară meciurile de pe teren propriu, pe o bine cunoscută rețea de socializare au apărut reacții. Unele mai numeroase, îmbucurător, de altfel, au fost cele în care fanii culorilor galben-albastre își încurajau favoriții în perspectiva viitorul derbi, de acasă, contra Universității Cluj, pe când altele – mai puține, e drept – băteau apropouri în privința unui pasămite „gentlemen agreement”. Blat – în jargonul lumii care se învârte în interiorul și exteriorul sportului rege (și) din țara noastră.

În condițiile în care pe comentariile celor dintâi le-am înțeles și apreciat, totodată, pe celelalte am căutat să le înțeleg. Adică, să-mi dau seama de unde și până le-a trecut prin minte acelor simpatizanți gândul unei înțelegeri între grupări. Primul motiv, bănuiesc, nu bag mâna în foc, ar fi fost jocul foarte-foarte slab al unei echipe care nu că obținuse 12 succese la rând, dar și își dominase fără drept de apel adversarele, cel puțin în primele șapte-opt partide ale seriei mai sus-amintite. La Mediaș, trupa lui Nae Constantin (foto sus, în stânga) – deși clar în scădere de formă, lesne vizibilă – a fost însă de nerecunoscut. Al doilea atac din L2 nu a avut nicio ocazie de a marca, iar prima defensivă a ligii secunde a făcut un marcaj jenant de larg la reușita lui Silviu Balaure. Însă, era minutul 70 și încă 23 de minute, cu prelungiri cu tot, de a se reacționa așa cum se cuvenea. Ceea ce nu s-a prea întâmplat, din păcate. Să fi fost aceasta o justificare pentru acuzația unui blat, așa cum mi-am închipuit? Nu ar fi corect, fiindcă aceiași fotbaliști au adus și cele 12 victorii consecutive. De ce ar fi făcut acum un blat?!? Ce-ar fi avut ei de câștigat?!? Sunt aproape convins că toți aceia care au scris pe rețeaua de socializare că meciul a fost blat au fost mai degrabă supărați pe eșec și pe joc, ci nu s-ar fi gândit că ar fi fost la mijloc ceva necurat. Enervarea – se știe – dă naștere, nu o dată, la afirmații care, ulterior, sunt regretate.

Al doilea motiv ar fi fost gradul de cumetrie dintre antrenorii principali ai combatantelor derbiului de la Mediaș. Dar, nu stă în picioare nici așa ceva. De ce ar fi riscat nașul Nae avansul destul de confortabil al echipei sale, din ierarhia la zi, avans avut înainte de duel? S-o apropie pe trupa finului Marius?!? Nu ar fi hilar, oameni buni? Cum Petrolul ’52 va combate pe 7 decembrie 2021, de la ora 17.00, pe arena Ilie Oană, cu Universitatea Cluj, posibila ocupantă a locului secund după meciul de marți, 30 noiembrie, cu Astra, de pe teren propriu, ar fi riscat Constantin ca formația de pe Someș să poată chiar a-i egala la puncte pe-a lui. în cazul unui nou eșec? Eh, nici așa! Iar din avansul acela să se trezească domnia sa că ajunge să-i sufle direct în ceafă „U”?!? Dar și Hermannstadt, aproape, dacă se va impune într-un alt derbi, cel de la Chiajna, contra Concordiei, din runda următoare, ultima din an? Nu, nu se poate așa ceva, nu se leagă! În plus că ar fi foarte simplu de înțeles de toată lumea dacă partida de la Mediaș a fost sau nu a fost…? Cum s-ar întreba un personaj bine cunoscut al lui Shakespeare. Când? În play-off – Petrolul ’52 este deja calificată; Hermannstadt, aproape -, atunci când un „3 la 3” sau un „6 la 0” pentru „cine ar avea nevoie” ar desluși, în destulă proporție, dilema. Repet însă, nu cred într-un asemenea scenariu, e fantasmagoric. Ba sunt și convins de inexistența acestuia. Aș zice însă că la altceva ar trebui să își îndrepte atenția acei suporteri, dacă nu cumva – Doamne, iartă-mă! – or avea oareșce „interese” de-a da naștere la valuri atunci când nu bate vântul. Mai exact, ei ar trebui să se gândească mai profund la această perpetuare a scăderii de formă a echipei, cea care cu siguranță, de fapt, i-a făcut să emită acele răutăți. Aceea ar fi „buba” reală!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu)