Au venit să acorde un ajutor social şi au plecat cu banii proprietarei

Redactia -

Au venit să acorde un ajutor social şi au plecat cu banii proprietarei

Poliţiştii Secţiei Rurale nr. 11 Valea Călugărească au fost sesizaţi ieri de către o femeie din comună, cu privire la faptul că două persoane necunoscute i-au sustras de la domiciliu suma de 280 lei. Din primele cercetări efectuate, a rezultat că la domiciliul reclamantei în vârstă de 77 de ani, s-au prezentat două persoane necunoscute, o femeie şi un bărbat, care s-au recomandat a fi reprezentanţi ai Primăriei, şi doresc să-i ofere un ajutor social. Necunoscuţii au fost primiţi în locuinţă, unde sub pretextul că vor să schimbe o bancnota de 100 lei, au observat unde îşi ţine reclamanta banii. Profitând de neatenţia acesteia, au sustras suma de 280 de lei, după care au plecat. Cercetările sunt continuate în vederea identificării suspecţilor şi luării măsurilor legale faţă de aceştia, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Pentru a evita neplăcerile cauzate de furturile din locuinţă, cetăţenii trebuie să ţină cont de faptul că aceste infracţiuni pot fi favorizate de următorii factori:

– lăsarea descuiată a uşii de acces, chiar pentru o perioadă scurtă; 

– păstrarea unor sume mari de bani sau valori, fără a avea instalat un sistem de asigurare, pază şi alarmare;

– lăsarea ferestrelor deschise pe timp de noapte sau când nu mai este nimeni în casă;

– permiterea accesului în locuinţa dvs. a unor persoane necunoscute care pretind că vând/cumpără diverse bunuri ori oferă diferite servicii;

– lăsarea locuinţei nesupravegheate pentru o perioadă îndelungată;

– inexistenţa / nefuncţionarea sistemelor „interfon” la intrarea în incinta blocurilor;

– absenţa dispozitivelor de înregistrare video;

– oferirea de informaţii legate de starea materială a unor vecini, despre bunurile pe care le au în casă, programul zilnic al acestora etc. Persoanele care susţin că reprezintă anumite instituţii/firme şi care se prezintă la domiciliul dvs., au obligaţia să se legitimeze (cu un document valabil/autentic), să îşi prezinte intenţiile/scopul prezenţei la domiciliul dvs., oferind date de contact pentru verificarea lor.