Autorităţile vor rechiziţiona, fără voia proprietarilor, unităţi de cazare pentru carantină

Daniel Dimache -

Autorităţile vor rechiziţiona, fără voia proprietarilor, unităţi de cazare pentru carantină

Ajunse în situaţia de a nu mai avea spaţii de cazare unde să-i cazeze în carantină pe cetăţenii, din ce în ce mai mulţi, întorşi din străinătate, din zonele de mare risc coronavirus, autorităţile prahovene au decis să ia măsura extremă, dar singura rămasă, adică să rechiziţioneze bunurile şi prestările de servicii în interes public.

Vă prezentăm comunicatul Prefecturii Prahova privind această măsură, nu înainte să precizăm că astfel autorităţile au făcut doar treaba pe jumătate. Mai trebuie să ia măsuri, împreună cu instituţiile abilitate să intervină în astfel de cazuri, de a-i pedepsi exemplar pe cei care stau două săptămâni  trai neneacă pe banii statului (300 lei pe zi, cazare şi masă), adică ai noştri, ai celor care plătim taxe şi impozite în ţara asta, şi drept răsplată la plecare  distrug spaţiile în care sunt găzduiţi.

Comunicat de presă:

„Ținând cont de situația actuală care impune luarea de măsuri specifice pentru prevenirea răspândirii COVID-19, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (C.J.S.U.) Prahova, coordonat de către prefectul Cristian Ionescu, a aprobat inițierea demersurilor necesare pentru efectuarea rechizițiilor de bunuri și prestări servicii în interes public de către Comisia mixtă de rechiziții a județului Prahova, la solicitarea autorităților publice beneficiare.

Beneficiarii rechizițiilor de clădiri (spații de cazare) și a prestărilor de servicii în interes public vor fi stabiliți prin hotărâri ulterioare ale C.J.S.U. Prahova, după identificarea acestor spații.

Conform Hotărârii C.J.S.U. Prahova nr.28/07.04.2020, măsura excepțională va fi luată cu respectarea strictă a legislației în materie și în baza „Procedurii operaționale pentru aplicarea unitară a legislației incidente în materie de rechiziții de bunuri și prestări servicii în interes public la instituirea stării de urgență sau în cazul prevenirii, localizării și înlăturării urmărilor unor dezastre“, elaborată de ANRSPS nr.872PS/18.03.2020.

Decizia C.J.S.U. Prahova are ca scop asigurarea unor spații corespunzătoare pentru plasarea în carantină a persoanelor care prezintă riscul de a fi infectate cu noul coronavirus.”

Instituția Prefectului județului Prahova