Avalanșa suspendărilor și accidentărilor de la Petrolul, o „bombă” continuă în mijlocul unui lot modest
Dragos Trestioreanu -
…minutul 32 al meciului dintre Petrolul și FCSB. Arbitrul Radu Petrescu i-a chemat pe Ropotan și Varela, care discutau în contradictoriu, pe un ton vehement, pe teren, și a dorit să-i împace. Părea că a reușit, numai că jucătorii au continuat să vocifereze unul spre altul și-au primit astfel cartonașul galben. Echipierul Petrolului l-a bifat pe al… șaptelea. Adică, în medie, a primit câte un avertisment la fiecare două partide, în cele 14 scurse până acum. Fabulos! Pe viitor, după fiecare cartonaș pe care îl va mai vedea, va sta câte o etapă! Incredibil!
…minutul 66. Faug-Porret a făcut un fault sancționabil tot cu un cartonaș galben. L-a și văzut. Era al patrulea. Adică, tot unul de suspendare. Una care va fi ispășită la partida foarte importantă din București, cu FC Voluntari. Extraordinar!
…minutul 90+5. La o centrare în carerul mare advers, Moussa a simulat un atac al unui oponent, pentru a obține un penalti în ceasul al 12-lea. Centralul nu s-a lăsat păcălit, nici nu prea avea cum, de altfel, și l-a avertizat pe loc pe nord-african. Și la el era tot al patrulea. Evident, nu va fi pe teren, nici el, contra Voluntarilor. Fantastic!
…minutul 75. Ieșind, în viteză, cu mingea la picior, din propria suprafață de pedeapsă, Beța a căzut ca secerat, după câțiva metri, ținându-se strâns, cu mâna, de pulpa dreaptă. Prima impresie a celor de față – entorsă la genunchi, ba chiar și cu afectarea ligamentelor. Nu a fost vorba totuși despre așa ceva, ci de o problemă musculară. Mai mult ca sigur, o ruptură. Automat, și cărășeanul a ieșit din calculele confruntării de pe arena Dinamo, cu noua grupare a lui Gigi Mulțescu. Ghinion! Unii au dat-o pe terenul precar, au pomenit și de-o groapă în gazon. Nu, a fost pur și simplu, repet, ghinion.
Concluzia? Patru titulari din meciul cu FCSB – out în runda următoare! Ropotan a fost cel mai bun petrolist de-atunci, Faug-Porret a avut o primă repriză bună, dar a doua slabă – era să zic în… nota lui -, Moussa a intrat cu atitudine, a câștigat dueluri, a fost mult mai activ decât cel pe care l-a înlocuit, Tamuz, aflat într-un con de umbră fără de sfârșit, parcă, iar Beța – al doilea om al Petrolului, ca evoluție. Zilele astea se tot vorbesște de importanța capitală a duelului din deplasare cu FC Voluntari. Așa și este, e capital aproape meciul, fiindcă ilfovenii vor combate și ei, 100%, în play-out. Un succes, în week-end, în „Groapă”, ar însemna, știți cum se zice, unul de 6 puncte. Dar, se mai poate obține (și) fără patru titulari din remiza albă cu FCSB, de pe stadionul Ilie Oană?
Nu mai e un secret, Petrolul are un lot slăbuț, asta așa, ca să fiu îngăduitor. Era o problemă majoră și când lipsea un titular, darămite patru. Se știe că recurgerea la improvizații nu are, în cele mai multe dintre situații, efecte pozitive. Iar Eusebiu Tudor va trebui să improvizeze serios, sâmbătă după-amiază, în capitala țării. Probabil că îl va retrage iar pe Bucșa ca fundaș dreapta, pentru ca pe Peteleu să-l folosească în calitate de fundaș stânga. Însă, astfel va fi nevoie de încă o improvizație, de data asta la tandemul mijlocașilor centrali, gândindu-ne că unul va fi cert căpitanul Marinescu. Ar putea fi urcat acolo Tudose și reintrodus Genev, în locul lui, în apărare. Nu știu, ar fi o soluție. În fine, ca atacant împins, Tamuz, titularul postului din disputa cu FCSB, nu-l va mai avea ca back-up pe bătăiosul Moussa, ci pe mai… „moliceii” Lemnaru, Rusu sau Milinceanu. Și-atunci, cum să ceri, imperios, Petrolului să bată o grupare care, chiar dacă nu a câștigat niciun meci în acest sezon, va avea efectivul complet? Bașca, a schimbat de curând antrenorul, iar actualul îi (mai) știe pe adversari cât de cât, fiind și-un bun motivator.
Distrugătoare această avalanșă de suspendări și accidentări de la Petrolul! Și nu s-a pornit de la meciul cu FCSB, ci chiar din primele etape ale campionatului. Deși, despre unii, jucători gen Farina, dar nu numai, se mai vorbește, pe la colțuri, că ar fi „accidentați prin… telefon”. Nu cred, dar cine știe? Știu însă aproape sigur că efectul avalanșei poate fi, adeseori, unul fatal!