Avantajele cumpărării cărților online

Daniel Dimache -

Avantajele cumpărării cărților online

 

Acum aproximativ 30 de ani, dacă voiai să citești o carte aveai trei opțiuni: mergeai la librărie să o cumperi, la bibliotecă să o împrumuți sau o cereai unui prieten care o avea deja achiziționată.

 

Astăzi, toate cele 3 motive rămân valabile, dar a apărut un al patrulea: intri pe net, cauți cea mai bună ofertă la cărțile de care ai nevoie, le comanzi și ele vin la ușa ta câteva zile mai târziu. Comenzile online au influențat și piața de cărți, la fel ca pe oricare alta.

 

Chiar dacă mulți dintre noi am spune că nimic nu se compară cu a-ți lua o cafea și a merge la librăria preferată pentru a răsfoi cărțile și pentru a vedea pe care vrei să o cumperi în final, trebuie să recunoaștem că mediul online aduce și anumite avantaje, despre care o să vorbim în continuare.

Care sunt avantajele cumpărării cărților online?

  1. Accesibilitate

Cumpărarea cărților online are marele avantaj al accesibilității. Într-o librărie vei găsi cărțile pe care le au în stoc. Riști ca, dacă ai nevoie de o carte de nișă sau de una mai rară, să colinzi multe librării până să ajungi la cea care are cartea de care ai tu nevoie.

 

Cărțile online, pe de altă parte, sunt nenumărate. Un magazin online va avea mult mai multe cărți disponibile decât unul fizic. Mai mult, dacă nu găsești titlul dorit pe un site, poți oricând să cauți pe altul și tot așa, fără să fie nevoie să te deplasezi dintr-un loc în altul.

 

Ai acces la o bază enormă de date. Unde mai pui că poți accesa și site-uri din străinătate, care livrează în România și care îți pot trimite cartea de care tu aveai nevoie. Într-o librărie fizică, procesul era mult mai greu. Poți găsi orice, de la cărți de specialitate la cărți pentru copii.

 

Dincolo de toate acestea, accesibilitatea face referire și la cât de ușor găsești cărțile. Într-o librărie, trebuie să stai să cauți de la raft la raft. Când vine vorba de cumpărarea cărților online, ai opțiunea de “Caută”, unde scrii doar câteva cuvinte din titlu și deja îți apare opțiunea care se potrivește căutării tale.

 

  1. Îți salvează mult timp

Accesibilitatea se leagă și de ideea de timp. Cărțile online nu sunt doar accesibile, dar e foarte ușor să le cumperi.

 

Gândește-te cât timp economisești pentru că nu trebuie să te deplasezi din librărie în librărie. Tu doar cauți cărțile, pui comanda pe site și ele ajung la ușa ta în doar câteva zile, fără să fie nevoie de pași în plus.

 

Mai mult, dacă ți-ai dat seama că nu ai luat cartea care trebuia, nu e nevoie să mergi iar la librărie ca să o dai înapoi, ci chemi curierul, faci o cerere de retur și de acolo se ocupă altcineva de toată treaba.

 

  1. Conveniență

Nu trebuie să ții cont de programul bibliotecilor sau al librăriilor. Dacă e seara târziu și vrei să te uiți de unele cărți, poți deschide pagina de browser și să începi să le cauți. Poți pune comanda chiar și atunci, pentru că știi că va fi procesată la prima oră a dimineții.

 

Când vine vorba de librării, e destul de greu să faci acest lucru, din moment ce au un anumit program de funcționare.

 

  1. Recenzii și recomandări

Un alt avantaj al cumpărării online este că poți oricând să cauți recenzii și recomandări. Când mergi într-o librărie, ai acces la ce scrie pe spatele cărților. Totuși, atunci când comanzi online, ai pe pagina de produs recenzii ale oamenilor care au citit deja cartea.

 

Mai mult, poți căuta diferite recenzii, recomndări și sugestii. Site-urile îți vor oferi și sugestii de cărți bazate pe ce ai căutat deja, ce ai citit sau ce ți-a trezit interesul. Așadar, e mult mai ușor să găsești titluri noi, articole care vorbesc despre unele cărți sau să vezi ce părere au avut cititorii despre o anumită carte și nu mai trebuie să te rezumi la recomandarea librarului sau la ce scrie pe spatele unei cărți.