Avantajele și dezavantajele unor achiziții care pot fi folosite după mai multă vreme, nu pe loc. Ca la clubul găzarilor

Dragos Trestioreanu -

Avantajele și dezavantajele unor achiziții care pot fi folosite după mai multă vreme, nu pe loc. Ca la clubul găzarilor

Recent, conducerea FC Petrolul Ploiești a dat lovituri de imagine, semnând doi fotbaliști străini, un nigeriano-israelian și un spaniol, cu CV în Liga 1 a României, primul fiind chiar ex-internațional și o fostă figură deosebită pe prima scenă a sportului rege din țara noastră. Numai că ambii jucători au nevoie de o perioadă mai mare de timp până vor fi apți de joc 100%. Și totuși, ținând cont probabil de trecut, ei au fost semnați, în vreme ce la alții, tot străini, s-a renunțat ori încă sunt la probe, poate și din cauza faptului că nu au fost cunoscuți în fotbalul autohton.

Toto Tamuz a fost semnat pe un sezon, cu opțiune de prelungire pe încă unul, în cazul promovării imediate în Liga 1. Supraponderal și cu meciuri mai puține disputate – de când nu se știa cum să scape… SC FC Petrolul de el, iar suporterii erau revoltați, pe-atunci, că acceptă să stea în tribună fiindcă avea un contract mare, vorbindu-se de vreo 20.000 de euro/lună – și până a semnat cu noul Petrolul, lui Tamuz îi trebuie cel puțin o lună până va fi repus pe linia de plutire. Chiar și pentru mai modestul eșalon secund din România. Asta e partea hai să-i zic mai puțin strălucitoare a fostului golgheter, supranumit „Tancul”. Partea luminoasă este că, oricum am da-o, chiar și la 30 de ani Toto Tamuz este o lovitură de imagine pentru un club de Liga a II-a de la noi. Iar din punctul de vedere al marketingului, acceptul lui de a semna cu clubul prezidat de Cristi Vlad – cel prezent în toate fotografiile, alături de cei semnați – ar trebui valorificat la maximum în… fan-shop, dar nu numai. La Tamuz, pe o parte mai este destul de așteptat să redevină – dacă o și mai putea – cel care a fost, pe altă parte se poate câștiga de pe urma lui, pe modelul marilor cluburi străine, din vânzarea tricourilor având inscripționat numele și numărul sau din mediatizarea excesivă a prezenței sale la Ploiești. Fotbalistic, repet, va fi mult de așteptat și nimeni nu poate garanta când va fi acel Toto Tamuz de altădată. De altfel, însuși noul lui antrenor, Leo Grozavu, a recunoscut, cu franchețe, că nu poate oferi o dată exactă pentru revenirea efectivă a lui Tamuz în fotbalul autohton. Ca jucător pe gazon, nu ca unul doar făcând antrenamente, adică!

Noé Acosta Rivera, cel care pe 10 decembrie 2018 va împlini 35 de ani, a trecut prin fotbalul românesc, dar nu ca alții de afară, adică mai „pe fugă”. A acceptat să semneze cu Universitatea Cluj, pe când Florian Walter o finanța în Liga a II-a și o împingea către primul eșalon, acolo unde a și ajuns și bifat meciuri cu trupa „șepcilor roșii”. Însă, abia după aceea a urmat perioada cea mai lungă a prezențelor sale într-o ligă, cea a Greciei. Acolo unde a bifat câteva grupări, chiar dacă nu de prim-plan. Dar asta nu are nicio importanță câtă vreme vorbim despre un fotbalist născut și crescut într-o țară campioană mondială și europeană la fotbal și care vine la noi să joace iar la al doilea nivel. Cu speranța unui déjà vu, a unei promovări rapide, ca și la Cluj, mai precis. Fizic, Acosta arată bine, e suplu, nu ca Tamuz, însă și la el, probabil că din cauza vârstei și a uzurii acumulate de pe terenurile grecești, acolo unde se joacă mult pe forță, băgându-se „materiale” la greu, există anumite probleme. Unele care îl împiedică să intre imediat în primul „11”. Probleme de ordin muscular, se zice. Însă, timpul de așteptare la iberic va fi clar mai scurt, existând speranțe să debuteze chiar în etapa a V-a, la derbiul cu Chindia Târgoviște, de pe arena Ilie Oană. Sigur că numele lui Noé Acosta Rivera nu înseamnă precum cel al lui Toto Tamuz, cel din urmă jucând cu brio, pentru o vreme, în prima reprezentativă a statului Isarel, pe când spaniolul nu a apucat să facă la fel în țara lui, la niciun nivel, fiind însă și extrem de greu. Dar Acosta are cifre bune, potrivit www.transfermarkt.de, dacă privim… în urmă. Nu-i ușor astfel să joci în Grecia, cum scriam mai sus, și să fi fost prezent pe teren în atâtea jocuri și să marchezi și destule goluri. Mai ales când ai evoluat în bandă. Cum Petrolul are nevoie stringentă de un play maker, dacă nu a putut fi reprofilat în acel post brazilianul Jean Theodor Sobrinho, la care s-a renunțat din motive medicale, poate îi va ieși lui Grozavu trecerea lui Rivera în spatele atacanților, la creație. Cine știe…

Până îi vom vedea pe gazon, în plină formă, pe Noé Acosta Rivera și Toto Tamuz, în această ordine cu siguranță, poate că ar fi productiv să se ia o decizie mai rapidă și în privința francezului Gil Lawson, mai tânăr decât cei doi de mai sus și părând a putea intra mult mai repede în joc decât Acosta și Tamuz. Iar pe viitor, fiindcă antrenorul principal al Petrolului a declarat că vor mai fi achiziții, ar fi de așteptat – și de dorit – ca nou-veniții să nu mai necesite multă vreme de pregătire pentru a fi apți de joc. O fi campionatul lung, dar nici chiar așa!

Foto: www.fcpetrolul.ro