Avertisment pentru FRF! Dacă întrecerile ligii secunde nu se vor termina pe teren, Veolia România se va retrage de la Petrolul, din fotbalul autohton și sportul din țara noastră!

Dragos Trestioreanu -

Avertisment pentru FRF! Dacă întrecerile ligii secunde nu se vor termina pe teren, Veolia România se va retrage de la Petrolul, din fotbalul autohton și sportul din țara noastră!

Luni seara, pe postul local de televiziune Ploiești TV, a fost programat un nou episod al emisiunii Neconvențional, realizată și moderată de jurnalistul Cristian Anghelescu, invitatul acestuia fiind vicepreședintele FC Petrolul Ploiești, fostul fotbalist Octavian Grigore. Cu acest prilej, pe lângă cele câteva subiecte legate de posibil apropiata reluare a antrenamentelor echipei antrenate de Costel Enache, care să fie urmate de meciurile oficiale rămase de disputat din mini-retur, au reținut atenția două declarații referitoare la o… retragere de la susținerea materială a clubului găzarilor a Veoliei România. Adică, partenerul finanțator al Petrolului încă de la jumătatea sezonului din Liga A Prahova! Tavi Grigore nu a făcut altceva decât să îl citeze pe Jorj Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România, a cărui opinie cu privire la continuarea competiției este absolut justificată, ca și, din păcate, cea referitoare la o deloc dorită de fanii „lupilor” înghețare a campionatului.

Grigore a spus astfel, la „Ploiești TV”, că „Mădălin Mihailovici dorește să ne obținem meritul sportiv pe teren. Este foarte important ca această competiție să aibă finalitate, pentru că suntem un club sută la sută privat, ne dorim performanța, iar scopul investițiilor făcute este de a susține sportul”. E, fără îndoială, un punct de vedere absolut corect. De ce? Foarte simplu, pentru că este total nedrept să constați că, după ce-ai cheltuit bani deloc puțini, iar echipa pe care o finanțezi este în cărțile promovării, o decizie luată din pix la FRF să te… termine cu totul! Iar asta deși președintele Răzvan Burleanu a lăsat impresia, în toate aparițiile publice, că este doritor ca întrecerile să fie finalizate numai pe teren, ci nu să se anuleze cheltuielile mari făcute de la începutul sezonului și până la suspendarea partidelor oficiale de către, cazul Petrolului, un finanțator important din sportul autohton.

Pe final de emisiune, Octavian Grigore i-a mai precizat lui Cristi Anghelescu că, ”apoi (n.r. – Jorj Mădălin Mihailovici) a pus o condiție care nouă ne pune un mare semn de întrebare. A spus că, în momentul în care campionatul nu se mai reia și vor fi alte criterii de promovare sau de retrogradare, ci nu pe merit sportiv, se va retrage finanțarea. (…) Deci, Veolia se retrage din a finanța, cred eu, fotbalul și sportul în România”! O opțiune care nu ar trebui să mire însă pe nimeni, fiindcă – atâta vreme cât se reiau campionate în țări mult mai afectate, ca număr de infectări și decese din cauza coronavirusului, decât a noastră – o înghețare a ligii secunde, după ce s-a optat pentru continuarea primului eșalon, ar însemna o mare nedreptate. Evident, la adresa unor echipe ce pot spera la performanța de a promova. Deși o anume formație vrea înghețul pentru a fi declarată deja promovată, chiar dacă se află la egalitate de puncte, pe locul 2, cu o alta de pe 3, care are și un joc mai puțin disputat, deși există trupe cu destule șanse de a se mai lupta pentru accederea în Liga 1, dar vor să continue… „vacanța lungă”, atâta timp cât există trei cluburi ce doresc continuarea întrecerilor, așa ar trebui să fie! Acestea merită lăsate să decidă a doua promovată direct și formația calificată la baraj. Iar restul, să stea… degeaba până la vară și, moral, să înceapă viitorul campionat cu o… penalizare pentru „prea mare dorință de a se… odihni cât mai mult” pentru următorul sezon! Dacă are tot interesul ca fotbalul autohton să beneficieze de sponsori tari, chiar și la Liga a II-a, atunci FRF trebuie să decidă în consecință. Mai exact, să țină cont de punctul de vedere al celor care vor să respecte competiția, indiferent de motivele lor. În caz contrar, sportul rege de la noi va deveni tot mai sărac. Cine își asumă o asemenea tragedie?

Foto: www.bzi.ro, www.cristian-anghelescu.ro și www.fcpetrolul.ro