Avertizare de ploaie, ninsoare şi viscol în Prahova

Redactia -

Avertizare de ploaie, ninsoare şi viscol în Prahova

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ploi pentru zona joasă a județului Prahova, respectiv portocaliu de ninsori și viscol pentru zona de munte, pentru intervalul 27 Noiembrie ora 20:00 – 28 Noiembrie ora 16:00.

Fenomene vizate: ploi abundente în zona joasă, respectiv ninsori abundente, strat consistent de zãpadã, intensificãri ale vântului în zona de munte.

În intervalul menţionat, în zona de munte  va ninge abundent, se va depune strat de zãpadã consistent, iar vântul va avea intensificãri temporare cu rafale de 55…70 km/h spulberând zãpada şi determinând scãderea vizibilitãţii.

Având în vedere fenomenele meteorologice prognozate, manifestate prin intensificări ale vântului, ninsori viscolite și precipitații sub formă de ninsori, peste 221 de pompieri, cu 71 autospeciale de intervenție și 176 mijloace tehnice pompieri sunt pregătiți să intervină în sprijinul autorităților administrației publice locale și populației din zonele unde s-ar putea produce evenimente care pot pune în pericol viața semenilor sau a bunurilor acestora.

În județul Prahova, misiunile de acordare a primului ajutor medical calificat sunt asigurate de către echipajele SMURD, iar pentru căutare–salvare a persoanelor surpinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase sunt pregătite să intervină cu 2 autovehicule șenilate cu capacitate mărită de trecere.

La nivelul judeţului Prahova se va operaționaliza Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor – etapa I ( Grupa operativă a ISU Prahova va fi la sediul unității), concomitent cu activarea Centrului Județean de Comunicare și Informare Publică, iar la sediul primăriilor serviciul de permanenţă, şi se va monitoriza evoluţia fenomenelor meteorologice pentru a putea lua măsurile preventive care se impun, inclusiv în caz de urgenţă, în scopul limitării eventualelor efecte negative ale fenomenelor menţionate.

Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața și sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile. De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcționează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă.

Este important să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.