Portarul titular și mijlocașul stânga vitezist ai Petrolului ’52 conduc în două topuri ale Federației Române de Fotbal! Raul Avram are cele mai multe partide fără gol primit, iar Simon Măzărache – numărul cel mai mare de assist-uri din sezonul regular al Ligii 2!

Dragos Trestioreanu -

Portarul titular și mijlocașul stânga vitezist ai Petrolului ’52 conduc în două topuri ale Federației Române de Fotbal! Raul Avram are cele mai multe partide fără gol primit, iar Simon Măzărache – numărul cel mai mare de assist-uri din sezonul regular al Ligii 2!

Dacă în campionatul precedent al Ligii a II-a, o parte a suporterilor Petrolului Ploiești, așa cum se numea atunci, potrivit mărcii alese și transmise la Federația Română de Fotbal, își manifesta dezamăgirea față de prestațiile portarului revenit de la fosta Farul Constanța, ardeleanul Raul Avram (foto sus), bistițeanul se numără, în actualul sezon, printre cei mai buni – dacă nu chiar cel mai bun – apărători ai buturilor din campionatul Ligii a II-a. Drept dovadă concludentă stă statistica FRF, la capitolul „goal-keeperi”, Avram fiind pe locul 1 în topul portarilor cu cele mai multe meciuri fără gol primit. Astfel, în 11 jocuri, din 16, Raul și-a păstrat poarta securizată într-un procent de 68,8%, demonstrând astfel, dacă mai era totuși cazul, că impresia din sezonul trecut nu a fost chiar una pe deplin conformă cu realitatea. Având în față, e drept, cea mai bună defensivă din eșalonul secund, numai cinci goluri primite, Avram a fost „înger păzitor” al buturilor, ori de câte ori a fost nevoie. A intervenit de ultim moment, prin reflexe de senzație, a parat orice minge trebuia parată, neputându-i-se imputa niciunul dintre cele cinci goluri primite, unele din penalti, și-a salvat coechipierii în anumite rânduri. Nici la execuția sibianului Raul Opruț, absolut derutantă pentru orice portar, dar și mai degrabă… ratată, nu Raul a fost vinovat de gol, ci acela care l-a lăsat liber-liber pe autorul golului, Silviu Balaure!

Un portar, chiar și dacă are două-trei intervenții pe meci sau chiar numai una singură, este important pentru echipa lui, oferindu-le coechipierilor din câmp șansa de a prinde curaj, având liniștea că „spatele” le este ținut bine de către „omul cu mănuși”. Și exact așa ceva a asigurat Raul Avram vreme de 11 confruntări, acasă sau în deplasare. Ultimul din același top este un goal-keeper din Republica Moldova, trecut în vară de la defuncta Fotbal Comuna Recea la nou-promovata revelație Unirea Dej, Dorian Răilean. Și Răilean, și Avram au contracte semnate cu același agent FIFA, clujeanul Cristian Hossu, cel care se lăuda după apariția topului că „am cei mai buni portari din liga secundă”! Are dreptate!

Un alt top postat pe siteul www.frf.ro este cel al fotbaliștilor care au bifat pase de gol. Și acest clasament este condus de către un jucător al ACS Petrolul ’52, dar venit în pauza competițională de vară tot de la fosta Farul Constanța. Mai precis, vâlceanul Simon Măzărache (foto mijloc, în echipament galben), adus la Ploiești ca înlocuitor urgent al lui Marius Coman, presupusul titular din atac, care avusese parte de o auto-accidentare gravă, la un antrenament susținut pe fosta arenă Chimia, din Brazi. Măzărache s-a dovedit ineficient pe postul pe care jucase și în Oltenia, și în Muntenia, și în Dobrogea, cel de atacant. Cum pe aripa stângă, din cauza diverselor accidentări, lipsea adesea albanezul Armando Vajushi, antrenorul principal al „lupilor”, Nicolae Constantin, s-a gândit – și foarte bine a făcut! – să-l mute pe Măzărache. Asta și dat fiind faptul, desigur, că Sory Ibrahim Diarra se prezentase în mare formă ca vârf și marca aproape non-stop.

Lui Simon i-a prins de minune opțiunea tehnicianului, pe stânga reușind deja bine cunoscutele sale curse cu viteză de… TGV și dovedindu-și lăudabilul altruism. Mai mult decât atât, deci, din această poziție a reușit nu mai puțin de opt assist-uri, fiind urmat în ierarhie de mijlocașul de bandă dreaptă slovac Peter Gal-Andrezly (șapte assist-uri), de la FK Csikszereda, aflată încă în cărțile atacării intrării în play-off. Cei doi specialiști ai paselor decisive au mai contribuit la zestrea echipei lor cu un gol, fiecare. Chiar dacă pentru Simon toate assist-urile au fost importante, apreciez că ultimul, cel din derbiul cu Universitatea Cluj, ocupă primul loc în topul personal. Evident, deoarece a adus liniștea distanțării față de contracandidatele la promovare și, implicit, sărbători fericite!

În altă ordine de idei, tot pe același site al Federației Române de Fotbal se mai notează și că Petrolul ’52 a folosit în acest sezon regular, care se va încheia pe la jumătatea lunii martie 2022, în afara autohtonilor, jucători străini de șase naționalități. Iar un altul are chiar dublă cetățenie, portugheză și română (Marian Fernando Huja). În rest, mai sunt din Republica Moldova (Nicolai Cebotari și Eugeniu Cebotaru), Mali (Sory Ibrahim Diarra), Olanda (Bart Meijers), Albania (Armando Vajushi), Japonia (Seto Takayuki) și Germania (Senad Jarovic, foto jos; și el având, de fapt, dublă cetățenie: germană și bosniacă). ACS Petrolul ’52 este singura echipă din întreg eșalonul secund cu o astfel de diversitate în ceea ce privește cetățenia a opt dintre componenți lotului!

 Foto: Facebook și www.fcpetrolul.ro