Baftă-nebaftă, Şumudică rămâne neînvins cu Astra

Redactia -

În penultimul meci al etapei a XI-a a campionatului Ligii I de fotbal, pe arena din „9 Mai”, Astra Ploieşti a jucat cu FC Vaslui, adică o aspirantă la calificarea în cupele europene şi, respectiv, una dintre reprezentantele noastre în grupele Europa League. Astra avea de apărat o serie lungă de nouă partide oficiale fără înfrângere, în vremea ce Vasluiul spera să nu se rupă de plutonul echipelor angrenate în lupta pentru titlu. A rezultat un joc tacticizat, cu mai puţine faze de poartă, ocaziile, atâtea câte au fost ,fiind îndesoebi de partea „dracilor”. Cea mai mare, din prima repiză, a fost a lui Seto şi Al. Stan, care, în aceeaşi fază, nu l-au putut învinge pe bravul portar lituanian Cerniauskas (foto, în faţa jucătorului japonez; www.gsp.ro), care a plonjat la sacrificiu la picioarele celor doi mijlocaşi ai ploieştenilor. În schimb, tot în primul mitan, în minutul 38, moldovenii au reclamat neacordarea unei lovituri de pedeapsă, la o neînţelegere între Bruno Miguel şi Junior Morais, de care era să profite Yero Bello, căzut la contactul cu  puternicul fundaş central protughez al Astrei. Greu de spus dacă a fost penalti, deşi Adrian Porumboiu, finanţatorul oaspeţilor, a făcut scandal după meci, la televiziuni, acuzând arbitrajul ostil al centralului arădean Ovidiu Haţegan, fostul arbitru cu ecuson FIFA incriminând o altă fază din careul gazdelor, din minutul 64, atunci când acelaşi Bello a căzut tot după un contact cu lusitanul. Însă, şi Astra putea reclama tacklingul lui Farkas asupra lui Fatai, din minutul 82, tot din suprafaţa de pedeapsă.

Partea a doua meciului a fost ceva mai atractivă, dar se părea că disputa se va încheia cu o remiză albă, mai ales după ce balticul dintre buturile echipei FC Vaslui îşi mai Golsalvase coechipierii, la lovitura de cap a lui Fatai, singur aproape de punctul cu var, dar şi Al. Stan trimisese, mai devreme, cu capul, pe lângă poarta goală. Însă, când este să se aleagă praful de trupa lui Viorel Hizo, aşa se întâmplă. Era minutul 87 şi Ţigănaşu, intrat de doar un minut pe teren, a trimis o centrare aiurea, de pe stânga, spre poarta adversă, spre minge s-a îndreptat calm Cerniauskas, fundaşii vasluieni se şi întorseseră cu faţa spre jumătatea adversă de teren, când i-au oprit din drum strigătele de bucurie de pe banca Astrei. Longilin, „Cerne” s-a aplecat prea târziu să culeagă balonul, care a alunecat pe iarba umedă, a prins ceva viteză şi i-a trecut astfel printre picioare, înainte de a fi măcar atins, intrând apoi în plasă, la colţul lung (foto; www.digisport.ro). A fost prea târziu pentru o ripostă a oaspeţilor, mai ales că Fortuna l-a şi sărutat pe frunte, în  faza imediat următoare, pe Silviu Lung jr, şutul năprasnic din drop al lui Milisavljevic trăsnind transversala. Astra a câştigat, e drept cu mare noroc, şi se apropie, măcar în privinţa locului din clasament, al şaselea, de pretenţiile patronului său, pIoan Niculae, rezent la meci. Îmcurajat de Papp după golul de comici vestiţi ai ecranului, Cerniauskas a continuat să lăcrimeze până la vestiare, însă Hizo l-a cauţionat după meci, recunoscând, cu fair play, că este un „copil” care a făcut şi lucruri bune. Chiar destule, se poate spune, în restul partidei.

Şumudică a mizat contra Vasluiului pe următorii fotbalişti: Silviu Lung jr. – Mihalache, V. Găman, Bruno Miguel, Junior Morais – Seto, N’Doye – Strătilă (64 C. Matei), Băjenaru, Al. Stan (78 Miranda) – Fatai (86 Ţigănaşu). Următorul meci al ploieştenilor va fi cel din Giuleşti, cu Rapidul, care a terminat la egalitate, 0-0, cu Steaua, pe „Naţional Arena”. Astfel, Şumudică va veni iar ca adversar pe arena-i favorită, după ce a fost demis de la Rapid, în returul campionatului trecut.