Balonul a făcut poc! Scurta istorie de revenire la glorie a Petrolului s-a sfârșit

Dragos Trestioreanu -

Balonul a făcut poc! Scurta istorie de revenire la glorie a Petrolului s-a sfârșit

Tablou trist pe arena Ilie Oană la ultimul meci al Petrolului, de acasă, din acest campionat! Peluza nu a mai fost „goală”, ci plină (doar) de bannere, dispuse de sus și până jos, cu mesaje contra conducătorilor și a – altădată – favoriților  (foto; www.gsp.ro)! Apariția unor pâlcuri răzlețe, ulterior debutului meciului, în acel spațiu, a amintit mai degrabă de partidele de… copii și juniori! Tribuna a II-a, grație LSCT și ADGA, a încercat să compenseze absența ultrașilor din peluza dinspre „Vlahuță” și – până la 0-2, căci golurile lui Dinamo, în poarta lui Pecanha, au venit la un interval de numai 120 de secunde! – chiar a reușit. A mai făcut-o, pe alocuri, și ulterior, în pofida unei prestații atât de modeste a băieților lui Teja și Sinescu. Dinamo, o altă insolventă, a venit la Ploiești cu… două galerii, așezate în interiorul spațiului rezervat fanilor echipelor oaspete, dar și în afara acestuia, la doi pași de cea de la peluza „Latină” a Petrolului. Cu (doar) 7.000 de spectatori pe stadion, ultrașii „câinilor” s-au făcut auziți, ceea ce nu se întâmplase nici la acel 1-5 din primul meci desfășurat pe noua arenă, între același echipe! Atunci, nu se întrevedea noua istorie de revenire la glorie a Petrolului, care a urmat. Și, din acel paradis, s-a ajuns la infernul de azi. Un fel de balon umflat mult de tot, care a pocnit aproape într-o clipită! Și-aici s-a sfârșit istoria! Cu un 0-3 greu de digerat, ca și jocul „galben-albaștrilor”!

Gavrilă, după un „un-doi” cu micuțul aruncător de la margine aidoma artiștilor de circ, camerunezul Fai, a deschis scorul printr-un golazo – șut cu interiorul piciorului stâng, de la 20 de metri, direct în vinclul drept. Era minutul 28, iar alte două mai târziu, Bunoza a plecat cu mingea la picior, a rezistat atacului „plăpândului” Nepomuceno, care mai avea puțin și se făcea una cu gazonul, dup[ impactul cu puternicul bosniac, i-a pasat perfect lui Elhamed, iar israelianul acesta de valoare a marcat în același colț ca Gavrilă, Pastorini ajungând prea târziu la blocaj. Scorul de forfait a fost fixat, la spartul târgului (90), de c[tre fostul „copil risipitor” al Petrolului, Gicu Grozav, după o lansare la limita ofsaidului a lui Marius Niculae și un balon trimis elegant pe lângă Pecanha, ieșit la 16 metri dintre buturi, mingea intrând norocos la colț, efortul fostului căpitan al Fortunei Câmpina, Marin, fiind inutil. Cu ce a răspuns Petrolul? Cu două transversale. Una lovită de Satli – foarte frumoasă acțiunea algerianului, încheiată cu un șut deviat de Bunoza, obiectul de joc mușcând din bara orizontală -, iar a doua, de N’Koyi, splendid „cap”, după o centrare a lui Peteleu. Doar atât! Cum barele nu se pun, Dinamo – Petrolul 0-3! Aproape de un deja-vu de acum patru ani și jumătate! Cu alți actori în iarbă, evident.

Petrolul a început ziua, cum bine se spunea după meci, pe locul 3 și poate încheia etapa cu… trei locuri mai jos, în urma jocului rezultatelor! S-ar fi putut mai mult cu Filip (suspendat), de Lucas, Marinescu (ambii accidentați) și cu Tamuz pe teren? Cu siguranță nu ar fi fost 0-3! Mai bine, cine mai poate ști dacă ar fi fost, câtă vreme Petrolul are șase eșecuri acasă în retur, plus două, tot acolo, în prima parte a campionatului. Da, opt partide – din 17 – pierdute pe „Ilie Oană”, adică 50%. Increeeeeedibil! Un ciclu – cam scurt, e drept – s-a încheiat. Va începe un altul, cu alți jucători, români preponderent, după cum anunță antrenorul principal din acte al găzarilor. Cel care este de părere că doar o stabilitate financiară ar fi putut permite importurile. Cam are dreptate, într-adevăr. Cu autohtoni mai mulți în efectiv, în condițiile unui marasm valoric al fotbaliștilor din România, Petrolul – dacă va fi și penalizat cu șase puncte, sezonul viitor, în situația în care va pierde și la TAS, în eventualitatea în care va dori s-o facă, evident – își poate propune cel mult un… play-out în care să se salveze de la retrogradare. Sic transit gloria mundi!

PETROLUL: Pecanha (cpt) 6 – Alcenat 6, M. Marin 5.5, Ipșa 5.5, Fanchone 5.5 (46 – Peteleu 6) – Satli 6.5 – Nepomuceno 5.5, Pastorini 5.5 (62 – Tchite 5), Kronaveter 4 – N’Koyi 6, Astafei 5.5. Antrenor: Valentin Sinescu.

DINAMO: Tr. Marc 6 – Fai 7, Ov. Marc 7, Bunoza 7, St. Filip 6.5 – N. Grigore 6.5 – Gavrilă 8, I. Șerban 6.5, Elhamed 8 (46 – M. Cristescu 6), M. Alexe (cpt) 7 (70 – Grozav 7.5) – Bilinski 6 (55 – M. Niculae 6.5). Antrenor: Iulian Mihăescu.

Au arbitrat: Cătălin Popa 7 (Pitești) – Alexandru Cerei 7 (Cluj) și Gabriel Sabin Stroe 6.5 (Pitești).

Arbitri adiționali: Dan Grigore Botescu (București) și Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea).

Arbitru de rezervă: Bucsi Imre-Laszlo (Sfântu Gheorghe).

Observatori: Paul Mincu, pentru joc, și Corneliu Fecioru, pentru arbitraj (ambii din București).

Cartonașe galbene: I. Șerban (16),  M. Niculae (69), Kronaveter (81).

Așa cum anunțase, la o conferință de presă anterioară, Vali Sinescu, fostul lui șef de staff tehnic, Mircea Rednic, nu a luat loc pe bancă, lăsându-l acolo pe secundul Mihăescu, „Puriul” preferând loja oaspeților, alături de președintele executiv Dinu Gheorghe, explicația acestei decizii oferind-o la televiziunea Look: „Îmi pare rău pentru toată lumea de aici (n.r. – fanii de pe stadion ai echipei gazdă). Sunt mulțumit de rezultat, nu de joc. Am stat în tribună nu pentru că am promis, ci pentru că mi s-a părut normal. Sper că, acum, cei de la Petrolul înțeleg că eu am făcut minuni cu lotul pe care îl aveam”! Cam lăudăros fostul tehnician, sub bagheta căruia s-au consemnat totuși precedentele cinci eșecuri de pe teren propriu ale „lupilor”! Elegant a fost, în schimb, un alt fost petrolist, Grozav, cel care nu s-a bucurat deloc la reușita sa, iar la final, a scandat alături de fanii petroliști de la Tribuna a II-a: „Era un meci important. Mă bucur că am marcat. Nu ştiu de ce nu a stat antrenorul nostru pe bancă, e decizia dânsului. Cu un ochi râd, cu altul plâng. Sunt bucuros că a venit lumea la stadion, în ultimele meciuri nu prea venise, am urmărit asta. Nu a venit peluza totuși, e altfel fără cei de acolo. Petrolul nu moare, e o echipă de tradiţie. Poate vor pleca mulţi jucători, dar vor veni alţii, care să reuşească să ţină Petrolul acolo unde îi e locul, acolo sus, în primele trei. Vor avea rezultate în viitor”. Frumos, nu? Altfel, lucid și franc ca de obicei, Valentin Sinescu a făcut „la cald” o analiză corectă, cu precizia unui chirurg care-și înfige bisturiul într-un organism bolnav: „Ne-au surprins cu așezarea lor, alta decât de obicei, dar diferența a făcut-o calitatea individuală a jucătorilor. Ați văzut un stadion mai frumos ca acesta? Nu există! Echipa va merge mai departe, cu ajutorul suporterilor. Din conjunctură am ajuns pe locul trei, jocul nostru nu era foarte bun, e greu să prezinți mai multe în condițiile astea. Trebuie să avem tăria să recunoaștem realitatea crudă. A fost o perioadă frumoasă, poate cea mai frumoasă din istoria clubului, lumea va rămâne cu aceste amintiri. Sunt convins că, din vară, se va trece la o reconstrucție a echipei, pe niște baze mai solide. E cert, date fiind noile baremuri financiare, jucătorii vor alege alte destinații, dar nu trebuie condamnați. Este un handicap că pornim cu minus 6 puncte în sezonul viitor. Va fi o concurență acerbă, o competiție extrem de disputată. Disperarea naște energii greu de anticipat, iar lipsa de miză – blazare, așa că vom vedea ce va fi la ora meciului de la Chiajna, contra Concordiei. Sper să facem un joc bun, acolo”.

Miercuri, 27 mai 2015, de la ora 18.45, Petrolul va oferi replica unei echipe amenințate cu retrogradarea, Concordia Chiajna, în ultima etapă a ediției actuale de campionat. Partida va fi transmisă în direct de posturile de televiziune Look Plus, DigiSport și Dolcesport, urmând a se disputa, după cum se știe, pe un stadion dotat cu gazon sintetic, Valentin Sinescu sperând la un antrenament, în săptămâna jocului, pe un teren cu iarbă artificială. În Ilfov, va reveni, cu siguranță, Filip, semne de întrebare persistând asupra prezenței lui de Lucas și Marinescu.