Bani pentru decontarea cheltuielilor cu asistenţa acordată refugiaţilor din Ucraina

Redactia -

Bani pentru decontarea cheltuielilor cu asistenţa acordată refugiaţilor din Ucraina

Contractul de finanţare pentru decontarea sumei de 100 milioane de euro pentru sprijinul oferit de statul român cetăţenilor proveniţi din Ucraina a fost semnat, luni, de reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne, ca beneficiar al finanţării europene puse la dispoziţie prin Programul Operaţional Capital Uman.

„De la izbucnirea conflictului din Ucraina şi până astăzi, au intrat pe teritoriul ţării noastre peste 4 milioane de cetăţeni ucraineni, majoritatea beneficiind de sprijin în spiritul solidarităţii care a caracterizat toate acţiunile României în acest context internaţional dificil. Prin Programul Operaţional Capital Uman, beneficiem de 100 de milioane de euro pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina, iar astăzi am semnat contractul de finanţare cu Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul căruia vor fi decontate cheltuielile. Vorbim de cheltuieli cu hran, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă sau servicii medicale”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este cel stabilit prin Regulamentul (UE) 2022/2039 la 100 EUR pe săptămână pentru fiecare săptămână completă sau parţială în care persoana se află în România, pentru maximum 26 de săptămâni în total, începând cu data sosirii persoanei în România.

Sprijinul financiar acordat sub formă de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate începând cu data de 24 februarie 2022 şi până la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 care prevede măsuri de protecţie temporară acordate persoanelor strămutate de Ucraina, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetăţenii străini şi apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.

 

Foto: www.pexels.com